Sočna pita od bundeve – najukusniji recept

Pita bundevara je najbolja poslastica u jesenjim danima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pita od bundeve je mnogima omiljena pita, a recept za nju je jednostavan. Ništa nije tako lepo nego kad se iz kuhinje širi miris pečene pite od bundeve sa cimetom. Na kraju pospete malo šećera u prahu, a ukus će biti “prste da poližeš”.

Ova pita se najčešće pravi na jesen, bundeva je jedan od simbola jeseni. Mada, možete uživati u ovoj piti bilo kad ako izrendate bundevu i stavite u zamrzivač.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo nekoliko recepata kako možete napraviti bundevaru i oduševiti čitavu porodicu. Tu će se naći i klasičan i najjednostavniji recept, ali i neki malo komplikovaniji, sa više sastojaka što daje još potpuniji ukus. Pa da počnemo…

Pita od bundeve sa gotovim korama – recept

Za pripremu bundevare će vam biti potrebno od sat do sat i po vremena, a najviše vremena će oduzeti čišćenje i rendanje bundeve.

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 500 grama gotovih kora,

– 1 kilogram bundeve,

– 4 jaja,

– 200 grama šećera,

– 2 decilitra ulja,

– 150 mililitra mleka,

– polovina kesice praška za pecivo,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– malo rendane kore linuna,

– 1 kašičica cimeta,

– 4 kašike brašna.

Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Priprema: Bundevu najpre operite, a zatim pažljivo rasecite na polovine. Izvadite košpice, ne morate ih bacati, već ih očistite i ispecite, pa ćete imati nešto zdravo za grickanje.

Dalje, bundevu očistite od kore i isecite na nekoliko delova, kako bi vam bilo lakše za rendanje. Sledeći korak je da izrendate bundevu. Treba da dobijete kilogram rendane bundeve.

Kada završite u činiju sa bundevom stavite 100 grama šećera i kašičicu cimeta, pomešajte i ostavite sa strane.

Pečena bundeva slatka i slana – 10 ukusnih recepata

Da bi pita od bundeve sa gotovim korama bila još ukusnija potrebno je da uradite sledeće: u zasebnoj činiji razlupajte 4 jaja, dodajte šećer, mleko, ulje, polovinu kesice praška za pecivo, vanilin šećer, 4 kašike brašna i narendajte malo prethodno dobro opranu koru od limuna.

Sve sastojke možete umutiti mikserom kako bi se bolje pomešali.

Prvu koru premažite sa filom, biće potrebno oko 3 kašike fila, isto uradite i sa drugom. Tek na treću koru dodajete rendanu bundevu sa šećerom i cimetom. Dobro rasporedite bundevu, ovo su mere za pet rolovanih pita.

Korak po korak: Napravite AMERIČKU PITU od bundeve sa cimetom (RECEPT)

Urolajte prvu pitu lagano, bez pritiskanja. Ostavite da u piti bude dosta vazduha, jer će onda biti hrskava, a zbog fila između kora biće još sočnija.

pita od budneve recept
Foto: Shutterstock

Bundeva će u činiji ispustiti sok, da bi pita od bundeve bila još sočnija, slobodno zahvatite i premazujte pitu sa tim sokom.

Ponovite isti postupak pet puta. Uključite rernu da se zagreva na 220 stepeni. Svaku pitu ubacite u pleh koji ste prethodno premazali uljem ili margarinom. Premažite pitu sa ostatkom fila i ostavite da ga kore upiju. Kada ga upije, premažite sa još fila i izbodite pitu čačkalicom na nekoliko mesta.

Iskoristite sezonu i napravite mu slane KEKSIĆE: Zašto je bitno da svom ljubimcu dajete da jede BUNDEVU?

Kada kore upiju premaz, stavite je u rernu i smanjite temperaturu na 200 stepeni bez ventilatora. Pita će se peći od 15 minuta do pola sata, u zavisnosti od šporeta, te proveravajte s vremena na vreme.

Kada se pita ispeče prekrijte je krpom i nemojte je seći dok se ne ohladi ili dok bar ne bude mlaka. Bundevara će imati još bolji ukus ako preko pospete šećer u prahu. Pita od bundeve sa gotovim korama je spremna za jelo. Prijatno!

Ako vas zanima video prikaz ovog recepta pogledajte ovaj snimak:

Pita sa bundevom i jabukama

Još jedna slasna kombinacija je pita od bundeve i jabuka, ako volite ovu kombinaciju, biće pravi pogodak. Potrebni sastojci:

– 500 grama kora za pitu,

– 700 grama rendanih jabuka,

– 400 grama skuvane bundeve,

– 200 grama šećera,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– 100 grama mlevenog keksa,

– kašičica cimeta,

– 50 mililitra ulja,

– 100 grama kisele vode,

– šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Operite, oljuštite i izrendajte jabuke. Možete rendati i bundevu, a možete je skuvati, pa je onda zgnječiti, kako god da vam je lakše. Pomešati izrendanu jabuku sa budnevom, cimetom, šećerom i vanilinim šećerom. U odvojenoj činiji pomešati kiselu vodu sa uljem.

Bundevino ulje za kosu, lice i prirodni lek za prostatu

Uključite rernu da se zagreva na 220 stepeni. Prvu koru premažite sa dve kašike mešavine ulja i kisele vode, a drugu koru sa jednom kašikom. Treću koru blago pospite sa mlevenim keksom, premažite sa jabukama i bundevom, pa pospite još malo mlevene plazme. Ponoviti postupak pet puta. Lagano uvijte rolate i odložite u pleh na koji ste prethodno stavili pek papir i po njemu razmazali malo ulja.

Pita od bundeva i jabuka se potom preliva sa ostatkom mešavine kisele vode i ulja. Ostavite da kora to upije, a potom stavite u rernu. Neka se peče 20 minuta. Kada kora porumeni i dobije zlatnu boju i postane hrskava izvadite je iz rerne i pokrijte sa pamučnom krpom.

Kada se malo ohladi pita od bundeva sa gotovim korama se preliva sa šećerom u prahu.

Foto: Max Omega / Alamy / Alamy / Profimedia

Pita od bundeve sa grizom

Evo šta će vam sve biti potrebno da se napravi preukusna i sočna pita od bundeve sa grizom.

– 500 grama kora za baklavu,

– 4 jajeta,

– 180 mililitra jogurta,

– 1 čaša ulja,

– 2 čaše šećera,

– 1 čaša griza,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 2 prstohvata muskatnog oraščića,

– pola kašičice cimeta,

– pola kašičiće đumbira u prahu,

– pola kašičice karanfilića,

– 1 kilogram narendane bundeve.

Priprema: Operite, oljuštite i izrendajte bundevu, ostavite je da odstoji u zasebnoj činiji.

Za to vreme razdvojite žumanca od belanca. Umutite belanca i dodajte šećer, mutite mikserom sve dok smesa ne postane penasta. Potom, dodajte žumanca, griz, prašak za pecivo, jogurt, ulje cimet, đumbir, muskatni oraščić i karanfilić. Sve dobro izmešati dok ne dobijete kremastu smesu.

Uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni, sad je na redu slaganje kora. Od ovih kora dobićete pet rolata, a za svaki rolat odvojite 3 kore. Prvu koru premažite sa pune 4 kašike fila, isto uradite i sa drugom korom, na treću koru stavite manje fila pa po dužini kore na sredini stavite jednu petinu rendane pundeve.

Isti postupak ponoviti pet puta. Stavite pek papir u pleh i premažite sa uljem, potom dodajte rolat po rolat. Premažite pitu sa ostatkom fila i stavite u rernu. Neka se peče oko pola sata na temperaturi od 180 stepeni.

Nemojte prekrivati krpom, kada se ohladi pospite pitu od bundeve sa šećerom u prahu.

Iznenadite svoje ukućane specijalnom poslasticom: Puding od bundeve je pun pogodak (RECEPT)

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, recepti.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar