Iskoristite sezonu i napravite mu slane KEKSIĆE: Zašto je bitno da svom ljubimcu dajete da jede BUNDEVU?

Bundeva poboljšava varenje kod psa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da je bundeva i te kako zdrava za vaše kućne ljubimce?

Osim toga, izrazito je ukusna, čak i za njih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lako je prihvataju kao dodatak u kuvanim obrocima, ali i u keksićima, pa čak i sveže rendanu uz granule.

Zdrava i hranljiva

Iako bundeva sadrži veliku količinu vode, bogata je vitaminima beta – katorena, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Zbog toga je ona bitna za zdravlje kože, ali i dlake vašeg kućnog ljubimca. Baš kao i šargarepa, poznata je po poboljšanju zdravlja očiju. Vitamin C održava imunološki sistem vašeg psa u dobrom stanju, tako da se može boriti protiv bolesti.

Foto: Shutterstock

Osim toga, bundeva sadrži gvožđe, kalijum, magnezijum i cink. Sve što se nalazi u njoj je ključno za dobro balansiranu ishranu vašeg psa.

Ukusna dijeta

Bundeva je odlična za regulisanje telesne težine vašeg psa. Ako vaš pas izgleda pomalo zaoboljeno, zamena 2 kašike bundeve za 1/4 šolje hrane za pse pomaže da se pas oseća sito duže vreme. Vlakna u bundevi doprinose da izgube višak kilograma, a da se ne osećaju kao da gladuju sve vreme.

Protiv zatvora i dijareje

Bundeva je savršen način za dodavanje vlakana u ishranu vašeg psa, što poboljšava kvalitet varenja. Osim toga, sadržaj vode u bundevi otklanja opstipaciju tako što omekšava stolicu i omogućava im da se vrate u normalan ciklus pražnjenja.

Foto: Shutterstock

Bundeva je preporučjiva i kod dijareje i kod zatvora jer vlakna potpomažu zaustavljanje dijareje. Takođe, usporava varenje, što njihovim crevima daje priliku da se smire i učvrste stolicu.

Kako je davati?

Bundeva je korisna za pse kada se služi sirova ili skuvana. Samo se pobrinite da sirova bundeva bude lepa i sveža, ili je možete ispeći u rerni i izgnječiti, pa se može dodati i u domaću kuvanu hranu za pse ili zameniti deo granula.

Foto: Shutterstock

Prilikom odlučivanja o količini, važno je početi pomalo i postepeno povećavati. Osim toga, imajte na umu veličinu psa. Malim psima će možda biti potrebna samo jedna kašika dnevno ili čak manje. Veći psi mogu imati koristi od dve kašike u svakom obroku.

Slani keksići od bundeve

Sastojci: 2 jaja, pola šoljice pirea od bundeve, 2 kašike mleka, 2 kašike ulja, 2 ili jedna i po šoljica integralnog brašna, 1 kašika sušenog peršuna.

Priprema: Umutite jaja i bundevu, dodajte mleko, so i sušeni peršun. Brašno dodajte postepeno, dok se ne formira suva i kruta masa. Zatim smesu izvadite, stavite na površinu koju ste prethodno prekrili brašnom, zarolajte još neki put po njoj i zatim je oblikujte po želji uz pomoć kalupa. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta, a zatim ostavite da se dobro ohlade. Čuvati u zatvorenoj posudi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar