Rosu TERORIŠE Srbe, helikopteri nadleću područje: Evo šta se SADA dešava na Jarinju (FOTO+VIDEO)

Nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: alo

Nakon što su u ranim jutarnjim časovima Specijalne policijske jedinice Rosu sa oko 20 vozila, od čega 10 blindiranih, stigli na prelaze Jarinje i Brnjak, snage specijalnih policijskih jedinica Rosu, raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova.

Sve to je izazvalo uznemirenost Srba na Kosovu, koji su sa oko 400 vozila krenuli ka administrativnim prelazima. Na administrativni prelaz Jarinje ubrzo su stigli i čelni ljudi Srpske liste koji su pozvali srpskog predsednika Aleksandra Vučića da reaguje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavestile i srpsku policiju.

Prema poslednjim informacijama, više kamiona blokiralo je put Jarinje – Leposavić, a taj deo nadleće helikopter Kfora. Pripadnici Kfora sa dugim cevima pretresaju Srbe.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu sa dugom cevima od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

– Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je rakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje – poručio je sa Jarinja predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić.

Rakić je, kako prenosi KoSSev, narod je vrlo uznemiren i uplašen za svoju bezbednost i za svoj ekonomski opstanak, kao i za svoje porodice.

– Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju decu za svoje porodice – poručio je on.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova.

Pripadnici tzv Vojske Kosova nadgledaju okupljene građane, a područje nadleću helikopteri.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar