Stručnjaci objašnjavaju: Koja je RAZLIKA između obične i menstrualne MIGRENE i kako je se rešiti?

Pred sam ciklus nivo estrogena opada, zbog čega dolazi do glavobolje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Menstrualni bolovi stvaraju problem svakoj ženi, a kad se na to još doda i glavobolja, svaka žena čeka da taj period prođe.

Međutim, ovde je bitno napraviti razliku između menstrualne glavobolje i migrene, kako biste znali na koji način je najbolje da je lečite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Američka istraživanja Klinike Klivland pokazala su da žene češće pate od migrena nego muškarci, a između 60 i 70 odsto njih povezano je sa menstrualnim ciklusom.

– Razlika između migrene i najčešće tenzijske glavobolje je u činjenici da su migrene daleko teže, a bolovi su često nepodonošljivi i to samo na jednoj strani glave – kaže profesor Aleksander Mauskop sa odeljenja kliničke neurologije.

– Bol je snažnija uz telesnu aktivnost i često je praćena mučninama, osetljivošću na svetlo, buku i mirise. Ali za dijagnozu nisu nužni svi ovi simptomi, nego su dovoljna samo dva.

Foto: Shutterstock

Simptomi migrene

– Oko 25 odsto ljudi koji pate od migrena imaju vizuelne smetnje. Na primer, to može biti pojava snažnih svetlosnih bljeskova. Stanje je zastrašujuće, pogovoto ako ste ga iskusili prvi put – objašnjava neurolog Sara Kristal.

Takođe, mnogi će nekoliko sati pre pojave glavobolje iskusiti prve tegobe kao što su promena rasploženja, zevanje ili žudnja za određenom vrstom hrane.

– Čak i nakon što bol prestane, mnogi će osećati tegobe nalik mamurluku, pa će imati i problem sa koncentracijom, umorom i opštim osećajem slabosti. To može potrajati i do dva dana – nastavila je Kristal.

Koja je razlika između obične migrene i menstrualne migrene?

– Menstrualna migrena je tipičan oblik migrene koji se javlja pre ili tokom ciklusa. Pad hormona estrogena utiče na njenu pojavu – objašnjava doktor Mauskop.

On dodaje kako se pad estrogena javlja u manjem obimu uoči ovučacije, pa će neke žene migrenu iskusiti dva puta u toku meseca, tokom ovulacije i tokom menstruacije.

Foto: Shutterstock

Nakon što se nivo estrogena ponovo stabilizuje, migrena će prestati.

Lečenje menstrualne migrene

1. Kalendar

Doktorka Kristal savetuje da vodite evidenciju i pratite kada se migrena javlja tokom ciklusa, koji su simptomi i kakvog je intenziteta.

– Kada se tokom vremena iskristalizuje sve navedeno, lekari će lakše ustanoviti šta dovodi do migrene i što je još važnije, kako je sprečiti – ističe ona.

Pored toga, važno je da pratite ciklus, odnosno da beležite u kom danu u mesecu je započela menstruacija, kao i do kada vam je trajala. Na taj način ćete moći da ustavnovite u kom delu ciklusa dolazi do glavobolje, što će vam pomoći da preduhitrite bol.

Foto: Shutterstock

2. Ishrana

Hrana sa protivupalnim svojstvima poput đumbira i kurkume pomaže vam da prebrodite tegobe u danima koji prethode menstruaciji. Kurkuma je snažna i pomaže kod smanjenja upale, kao i procesa koji utiču na nastanak boli. Možete je konzumirati kao napitak, u kapsulama ili tinkturama ako vam je potrebna povećana  doza.

Istraživanja su pokazala da protivupalno delovanje ima i đumbir, a u dozama većim od 1000 mg može smanjiti bolove tokom menstruacije.

3. Magnezijum

– Kod svojih pacijenata najčešće se susrećem sa nedostatkom magnezijuma i to može biti povezano sa snažnim glavovoljama. Mnoge žene kroz prehranu ne unose dovoljno magnezijuma, a suočavaju se sa svakodnevnim stresom modernog načina života – kaže nutricionista i specijalista za hormone Marica Vortington.

Foto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia

Zato je dobro najmanje jednom nedeljno konzumirati hranu bogatu magnezijumom. Izvori su zeleno lisnato povrće, riba, bundeva, tamna čokolada i slično.

4. Esencijalna ulja

– Nekoliko kapi esencijalnog ulja od peperminta možete utrljati u slepoočnice i to će takođe ublažiti bolove. To je stimulišuće ulje koje ima blagi učinak i pomaže ukod ublažavanja bolova migrene i menstrualnih bolova koji se mogu javiti tokom ciklusa  – zaključila je Vortington.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar