Od Srba u Hrvatskoj sada žele da NAPRAVE PODANIKE: Obnavljanje HPC je povratak ustaštva, to je ideologija

Savo je pozvao i sve Srbe na teritoriji Hrvatske da se ne ustručavaju da se deklarišu kao pravoslavni Srbi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vikipedija/Medija centar Beograd

Savo Štrbac, predsednik VERITAS-a i kulturolog Jovan Janjić govorili su o položaju Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, kao i o značenju Hrvatske pravoslavne crkve.

– U Hrvatskoj nije ništa novo. Još pre 11 godina počelo se osnivanje HPC, a pošto se ne mogu registrovati, izmišljaju svakave stvare. Trenutno imate tri grupacije u Hrvatskoj koje se izjašnjavaju kao HPC, a one su sve tri posvađane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nije im glavni motiv novac. Tamo su pravoslavci, od ovih grupacija nikog nije briga o imovini, niti oni polažu prava na bilo kakvu imovinu. Tu je ideološka borba. Osnivač sve ove tri grupacije je Ante Pavelić 1942. godine. Svi se pozivaju da su oni nastavljači toga, a iza njih stoje proustaški orijentisani ljudi – kaže Štrbac, koji navodi da su se te grupe organizovano popisivali kao pravoslavci, da bi sebi dali na značaju.

U emisiju se uključio i Jovan Janjić koji je naveo da je veliki broj nekretnina pod vlasništvom SPC u Hrvatskoj posledica toga što je na tom prostorima srpsko stanovništvo vekovima obitavalo.

– Treba razumeti u istorijskom kontekstu. Gde su Srbi, tu je srpska crkva. Vekovima se tu kućilo srpsko stanovništvo i nije čudno što je tako veliki broj poseda SPC. Ono što je za pohvalu jeste da su hrvatske vlasti vratile imovinu SPC u Zagrebu, ali ostalo je još poprilično toga da se vrati van centra. Vekovi su iza našeg naroda na tim prostorima. Imovina je neprikosnovena – kaže Janjić, koji dodaje da je dobro da se ceo proces vraćanja imovine u staroj Jugoslaviji nastavi.

Savo Štrbac je naveo da je u pitanju obnavljanje Hrvatske crkve iz NDH.

– Govorimo šta im je cilj bio i ostao. I to oni govore non-stop. Cilj je da se Srbi iz Hrvatske odvoje od Beograda. Svi žele autokefalost crkve. Kad imate autokefalnu crkvu vi ste ona rasparčali tak narod. Kad vi te Srbe odvojite od matice, vi ste od njih napravili podanike države u kojoj žive.

Savo je pozvao i sve Srbe na teritoriji Hrvatske da se ne ustručavaju da se deklarišu kao pravoslavni Srbi, jer će samo na taj način uspeti da se održe kao najveća nacionalna manjina na tom prostoru.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar