Obratio se predsednik Vučić na Dan srpskog jedinstva: “Naša trobojka će biti večna” (FOTO+VIDEO)

Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Danas se proslavlja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Cela Srbija ukrašena je jednim od najlepših simbola naše države – zastavama a pojedine ulice u Beogradu su zatvorene zbog manifestacije.

Solunski front je probijen 15. septembra 1918. godine zato je ovaj datum izabran za proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Praznik se obeležava širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastave.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića: 

Predsednik Srbije pozdravio je državni i crkveni vrh i prisutne građane. Podsetio je na slavnu istoriju srpske vojske.

– Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava im! – kaže predsednik Vučić.

Dan srpskog jedinstva obeležavamo zbog svih koji su živote dali pod srpskom zastavom – dodao je on.

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


– To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost – rekao je obraćajući se na trgu.

Tog 15. septembra, kaže, jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: “U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!” Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti.

– Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje – rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik.

– Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo – rekao je on.

Napomenuo je da mnogima smeta samo naša zastava.

Obraćanje je završio rečima da će naša trobojka biti večna.

Obraćanje Milorada Dodika:

– Jedinstvo smo pokazivali u najtežim trenucima i to nam je izgradilo karakter koji je drugačiji od drugih – kazao je Dodik.

Istakao je da su mnogi čekali da ih oslobode baš Srbi.

– Srbi ne mogu da žive bez slobode i bez jedinstva i to nas čini drugačijima od ostalih, ako smo drugačiji. Moram da vam odam jednu tajnu, ne volimo kad nas zovete Bosancima. Ja sam Srbin i pišem ćirilicom. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi sa našem identitetom koji gradimo kroz vekove – kazao je Dodik.

Napomenuo je da danas stiže poruka da više neće biti Oluje i da Srbija preduzima obavezu da štiti Srbe gde god bili.

– Mi u Republici Srpskoj smo zagledani u Srbiju i volimo je. Mi imamo svoju republiku ali naša otadžbina je Srbija, naša zemlja nije BiH naša zemlja je Srbija. Verujem da je ovaj vek, vek našeg ujedinjenja. Nemojte da pomislite da pozivamo na puške i topove, pozivamo na mir, na jedinstvo. Ne želim nikog da stavljam u neugodan položaj što kažem da je Republika Srpska država ali ona to jeste jer ispunjavamo sve kriterijume da to budemo. Ako ima krivice Srba to je onda u tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da izdigne Srbiju – kazao je Dodik.

Obraćanje patrijarha Porfirija:

– Braćo i sestre neka nam je srećan i balogosloven današnji praznik. Svaki čovek je stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, a opet je svako u zajednici sa svim ljudima i različit od njh, ali ne u suprotnosti sa njima. Čovek svoju posebnost može da sazna tek u odnosu sa drugim ljudima. Prvi blagoslov upućen ljudima bio je onaj upućen porodici – rekao je patrijarh.

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh.

– Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, svoju majku, svoga brata, sestru, svoga komšiju, svoj rod, svoj narod. To je logika i duhovni poredak stvari. Moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas neposredno okružuje. Kako svoje potencijale, uspehe, uzrastanja, ono što je dobro, isto tako moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bivali bolji – rekao je patrijarh Porfirije, i dodao:

Istakao je da na prvom mestu čovek mora da spozna sebe i svoje slabosti kako bi se ispravljali i postajali bolji.

– Dobro je čuti šta drugi misle o nama ali moramo na prvom mestu da spoznamo sebe. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi. Jedinstvo porodice, familije, naroda ne sme da bude zasnovano na sebičnim interesima, da se zatvorimo u sebe i da se odvojimo od drugih ili da sa njima, ne daj Bože, budemo u konfliktu – rekao je patrijarh.

Napomenuo je da čovek ne može da bude svetski a da nije upoznao sebe.

– Ne možeš poštovati drugog i njegovu slobodu a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu. Isto tako te ni drugi neće poštovati ako ne poštuješ sebe – rekao je patrijarh.

Centralna manifestacija

Centralna manifestacija biće održana na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Na manifestaciju je stigao predsednik Prepublike Srbije Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici. Takođe je stigao i patrijarh Porfirije.

Na centralnu manifestaciju stigao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. U Beograd je stigao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji se sreo sa gradonačelnikom Beograda.

Plan je da ulicama Beograda prođe više kolona. Jedna će krenuti iz parka Vojvode Vuka, a druga od spomenika Njegošu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Te dve kolone objediniće se kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a zatim nastaviti ka Slaviji.

Helikopteri nad BEOGRADOM: MUP obeležava Dan SRPSKOG jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO+VIDEO)

Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Kod spomenika Vojvode Vuka upravo je prošla povorka koja simboliše ustanike koje su prethodnici Vojvode Vuka. On je bio među prvima koji je stigao na Solunski front ali nije dočekao njegov proboj.

Printskrin: RTS

Ova povorka kreće se ka spomeniku knezu Mihailu gde će se naći sa drugom povorkom.

Na trgu Slavija kolona iz centra grada susrešće se sa još jednom, trećom kolonom, koja kreće od spomenika Karađorđu u parku ispred Hrama Svetog Save.

Konjička jedinica je krenula sa Trga republike ka spomeniku Stefanu Nemanji.

Odatle, sa trga Slavija, kad se sve povorke sretnu, krenuće svi ka spomeniku Stefanu Nemanji.

Na ceremoniji na Savskom trgu građanima će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti i patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar