Najlepše jesenje cveće za baštu i balkon

Evo koje cveće može ulepšati vašu baštu u jesenjim danima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
jesenje cveće
Foto: Shutterstock

Stiže nam jesen, vreme kada pripremamo zimnice, kada se u hladnijim noćima uvijemo u toplo ćebe sa šoljom čaja. Uskoro će svaka bašta poprimiti jesenje boje, a pojedino cveće cveta upravo na jesen. Jesenje cveće će ulepšati vašu baštu u hladnijim danima, neke biljke su u stanju da izdrže temperature i od -20 stepeni Celzijusa.

Dakle, ne mora značiti da tokom jeseni i zime nema cveća. Naravno da ima, samo je ono drugačije, odnosno sa drugačijim osobinama u odnosu na prolećno i letnje, kako bi moglo da izdrži niže temperature.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo su najlepše vrste cveća koje cveta na jesen.

Hrizanteme – jesenje cveće za baštu

Da li ste znali da prema kineskom verovanju hrizantema predstavlja cvet sreće? Odatle dolazi, tamo se najčešće i sadi. Ovaj raskošan cvet u Kini predstavlja simbol jeseni i najčešće se sadi žuti cvet iako se može naći i u raznim drugim bojama, kao što su roze, bela, narandžasta, crvena.

Žuta boja se na istoku povezuje sa Suncem i Jang energijom. Sa druge strane, u drugim delovima sveta, ovaj cvet je simbol smrti, te se poklanja na sahranama. Zanimljivo kako jedan isti cvet ima suprotnu simboliku u drugačijim delovima sveta.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da hrizanteme vole puno svetlosti i da ne podnose vetar. Tako da kada ih budete sadili, izbegavajte delove u bašti gde ima promaje, najbolje je zasaditi ih pored zidova kako bi bile zaštićene.

jesenje cveće
Foto: GWI/Rita Coates / Garden world images / Profimedia

Preporučuje se da se sade u maju, kako bi procvetale na jesen. U ovom periodu možete naći procvetale hrizanteme koje možete presaditi u svoj vrt.

Jesenje cveće za baštu je generalno vrlo lako za negu. Kad je hrizantema u pitanju, najbitnije od svega je da joj nađete dobro mesto i onda će cvetati godinama iz jednog rasada. Kada cveta treba je svakodnevno zalivati. Prihrana nije potrebna u periodu cvetanja, ali jeste u periodu rasta. Koristite hranljiva mineralna đubriva za kućne biljke dok pupoljak malo ne poraste i boja cveta postane vidljiva.

Vaše dvorište će biti SAVRŠENO sređeno: Jednostavan način za uklanjanje KOROVA u bašti

Dan-noć može izdržati i teški minus

Najveća vrlina cveta dan-noć je što je izuzetno izdržljiv i može podneti izuzetno niske zimske temperature. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili kratka višegodišnja biljka, sve zavisi od vrste koju ste odabrali.

Raste do 40 centimetara ima široke listove i tipične, trobojne cvetove. Kombinacija boja je ljubičasta, žuta i bela i u pravo je po tim bojama cvet i dobio naziv. Ljubičasta predstavlja noć, a žuta i bela – dan. Kada svo drugo letnje cveće prekine da cveta, dan-noć će još dugo krasiti svojim bojama vašu baštu.

Foto: Sergii Petruk / Alamy / Alamy / Profimedia

No, ovo nisu jedine boje u kojima dolazi ovaj cvet. Može imati crvene, roze, narandžaste i bakarne latice.

Dan-noć je jesenje cveće za baštu koje treba da bude zasađeno u hranljivom zemljištu. Upravo iz tog razloga neće biti neke posebne potrebe za prihranom. Povremeno se može dodati tečno đubrivo kada biljka dovoljno poraste.

Iskusni cvećari objašnjavaju: Na koji način možete da NEGUJETE i zalivate svoje biljke dok ste na ODMORU?

Ova biljka nikako ne voli jako sunce. Treba je držati u senci ili polu senci, nikada na direktnom suncu, ono će spržiti njene cvetove, listove i veoma brzo će uvenuti.

Najbolje je saditi ga na jesen, počeće da cveta na proleće i cvetovi će biti tu i na jesen. Potrebno je umereno zalivanje, kada primetite da zemljište nije vlažno. Preporučuje se da tokom zime biljku prekrijete grančicama četinara. Jeste da je biljka izdržljiva što se tiče temperatura u minusu, ali sneg i jaki vetrovi mogu pokidati dan-noć.

Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Zimzeleni koralni zvončići – Jesenje cveće

Na prvi pogled vam ovo jesenje cveće za baštu neće izgledati dovoljno zanimljivo da ga zasadite. No, uzmite u obzir kada dođu jesen, a tek zima, ova dekorativna biljka će biti jedna od retkih koja će nastaviti da raste i zeleni se u vašem vrtu.

Najčešće se stavlja uz ivičnjake i ograđuje druge vrste cveća. Listovi koralnih zvončića se menjaju u odnosu na godišnje doba i postoje različite vrste koje će dolaze u različitim bojama. Neki su žuti, neki intenzivno zeleni sa mesnatim listovima, neki bordo, neki beličasti, a neki listovi su toliko tamni, gotovo da su crne boje.

KVASAC za cveće – PRIRODNO đubrivo od kojeg će biljke bujati

Nemojte misliti da ova biljka ne cveta, u letnjem periodu ima manje cvetove na dugačkim stabiljkama koji krase vaše dvorište sve do jeseni. A od jeseni ćete primećivati neverovatnu boju dekorativnih listova.

Ovo jesenje cveće uopšte nije zahtevno za održavanje. Odgovaraće mu bilo koji tip zemljišta, ali ipak najbolje uspeva u blago kiselom i dobro dreniranom zemljištu. Neophodno je često je zalivati u doba suša, ovako se zaliva znatno ređe.

jesenje cveće
Foto: Trevor Chriss / Alamy / Alamy / Profimedia

Možete je zasaditi i na osunčanim mestima u vrtu, biljka će to izdržati, ali će listovi biti drugačije boje u odnosu na to kada biste je zasadili u hladovini. Logično, listovi su svetliji kada su na suncu.

Često se sadi u žardinjere zajedno sa drugim cvećem, zato što se veoma lako kombinuje. Raste nisko, tako da neće zaklanjati druge cvetove.

Nisko cveće za baštu koje je lako za održavanje

Plava magla – najlepši žbun za ranu jesen

Plava magla je medonosna žbunasta biljka koja će vas nesumnjivo oduševiti svojim izgledom. Zove se plava malga zbog upečatljivih mnogobrojnih plavih cvetića koji cvetaju u leto i ranu jesen. Obično se seje na proleće, a u ovom periodu možete kupiti i presaditi zdrave sadnice i uživati u njihovom izgledu.

Ovaj grm raste do jednog metra visine, ali češće su nešto niži od toga. Nisu preterano zahtevni što se tiče održavanja. Možete ih držati na direktnom suncu, to im neće smetati, iako bolje uspevaju u polu senci.

Foto: GWI/Chris Harris / Garden world images / Profimedia

Jesenje cveće za baštu – plavu maglu treba zalivati povremeno, kada primetite da zemljište više nije vlažno. Nije preterano zahtevno i što se tiče izbora zemlje, potrebno je samo da ima dobru drenažu.

Neke vrste opstaju tokom CELE godine: Sve što je potrebno da znate o sadnji i cvetanju JORGOVANA

Na zimu će se vrhovi biljke zamrznuti, pa vam se može učiniti da biljka neće ponovo procvetati. Ne brinite, ovo je višegodišnja biljka, sve što joj je potrebno da se obnovi od zimske hladnoće jeste da kada dođe doplije vreme, otpirlike od marta, isećete oko 10 centimetara vrhova. Brzo se obnavlja, te ćete u leto i jesen ponovo uživati u ovim divnim cvetovima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, cvecaraelite.rs, rasadnikmihalek.com, domacinskakuca.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar