HORTIKULTURA

Nisko cveće za baštu koje je lako za održavanje

Koje vrste žbunastog i niskog cveća će najlepše izgledati u vašem vrtu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Nisko cveće za baptu
Foto: Shutterstock

Želite da aranžirate vaš vrt, tako da se u njemu nalazi raznobojno cveće i različite vrste biljaka? Jedno od pravila koje treba da poštujete prilikom osmišljavanja izgleda bašte jeste da se u pojedinim delovima nalaze biljke koje nisko rastu. Njih treba smestiti na krajevima vrta ili uz samu stazu. Ovo je najlepše nisko cveće za baštu koje će vaš vrt zasigurno učiniti mnogo lepšim.

Ova vrsta biljake se nazivaju i niske perene ili trajnice, koriste se i kao prekrivači tla, za strme terene i popunjavanje praznog mesta u vrtu. Sade se uz staze i ograde, jer vrtovi mnogo lepše izgledaju kada su na krajevima niže biljke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bašta izgleda najlepše kada se u njenom centru nalaze visoke biljke. U obrnutom slučaju vrt će izgledati neuredno i njegovo uređenje baš i neće imati smisla, jer se niske biljke neće ni videti od onih koje rastu visoko.

Nisko cveće za baštu

Botaničari smatraju da nisko cveće za baštu ima posebnu ulogu u vrtu. Ne sade se samo radi ulepšavanja bašte, već i zato što pomažu u njenom održavanju. Naime, sadnja biljaka koje nisko rastu pomaže da se spreči rast korova, eroziju tla, za popunjavanje previše osunčanih mesta, ili mesta u hladovini (u zavisnosti od vrsta cveća).

Nisko cveće može biti jednogodišnje i višegodišnje. Ako želite da se u vašoj bašti nalazi cveće koje će izdržati i najveće mrazeve i svake godine krasiti vaš vrt, preporučujemo vam da sadite perene. A u slučaju da želite da imate mogućnost da svake godine menjate izgled vašeg vrta, najbolje je zasaditi jednogodišnje biljke.

Ovo je nisko cveće koje se najlakše održava:

1) Alisum – Gromotulja

Ako želite da u vašoj bašti zasadite izdržljivo cveće koje će odlično popuniti prazna mesta u vašem vrtu preporučujemo vam da zasadite alisum. Ova biljka ima dva naziv koje su poznata u našem narodu, to su gromotulja i slatki cvet.

niskocveće za baštu
Foto: pixabay/niki_emmert

Slatki cvet je jednogodišnja biljka koja potiče sa Mediterana i broji preko 80 vrsta. Dolazi nam u različitim bojama, ali se najviše sadi kao beli cvet, zato ima i još jedan naziv – snežni tepih.

Ovi cvetovi cvetaju od maja pa sve do oktobra. Pošto je već kasno da se sade, preporučujemo da kupite sadnice u rasadnicima cveća. Rastu u visini od 10 do 15 centimentara.

Domaći preparati protiv biljnih vaši – Prašak za pecivo, luk…

Prilično su izdržljivi, izdržaće jako sunce, a mogu rasti i u polu senci. Možete ih zasaditi oko drveća, uz staze, sade se čak i u žardinjere. Ovo nisko cveće za baštu voli srednje vlažno zemljište, zato mu seledi zalivanje kad god primetite da je zemlja suvija.

2) Sedum spurium

Sedumi se smatraju jednim od najlakših biljkaka za gajenje u bašti. Zašto? Zato što imaju lep izgled, jednostavni su za održavanje, višegodišnje su biljke i odličan su izbor za popunjavanje praznog mesta u vrtu.

Ova biljka pripada porodici Crassulaceae koju čini preko 500 lisnatih sukulenata. Za ove niske biljke za baštu je poznato da veoma brzo rastu, zato predstavljaju praktično rešenje za pokrivanje praznih površina.

Najbolje rastu na direktnom suncu, mogu podneti polusenku, ali ih nikako ne treba saditi u potpunoj senci, jer tu neće lepo rasti. Sedumi su biljke koje skupljaju tečnost u svojim listovima, listovi su debeli, sočni i zato veoma dobro izdržavaju periode suše.

Foto: pexels/Tim Gouw

Najveća greška koja se može napravidi kad je u pitanju gajenje seduma jeste da se preterano zalivaju. Postoje razne vrste biljaka koje spadaju u sedume, neke su bljke sa ukrasnim crvenim listovima, neke vrste imaju zvezdaste cvetove različitih boja.

Baštensko cveće koje trpi lako sunce i lako je za održavanje

Imaju visinu od 10 centimetra do pola metra, zato se neretko sade i u pozadini niskih biljaka. Odlični su za strma područja i delove bašte gde nije tako lako pristupiti. Pošto su vrlo zahvalni za održavanje možete ih saditi između kamenja ili na prelazima zemljišta.

3) Ledeni cvet – Delosperma prelepo nisko cveće za baštu

Ledeni cvet se najčešće sadi u ljubičastoj boji i kad izraste izgleda kao cvetni tepih. Ovo je višegodišnja izdržljiva biljka oko čijeg održavanja nije potrebno previše muke. Listovi su mesnati, puni vode, a cvet je čvrst sa jakim laticama.

Cveta od aprila do kraja avgusta, pa je odličan izbor ako želite da tokom proleća i leta imate vrt živahnih boja. Ovu biljku treba saditi na osunčanim delovima vrta, odlično podnose sušu, uspevaće na mestima gde će se druge biljke osušiti zbog viška sunca.

Raskošna bašta sve do prvih MRAZEVA: Ovo su dve glavne sorte cveća koje se sade u MAJU

Veoma dobro podnose različite vrste zemljišta, jedina slabost im je zemljište koje zadržava vodu, jer to može dovesti dotle da se koren ubuđa, što utiče na zdravlje čitave biljke. Zato se preporučuje da se sedi na zemljištima koja imaju dobru drenažu, kao što su kamene površine.

Nisko cveće za baštu
Foto: pixabay/pixel2013

Pre sadnje je potrebno što bolje očistiti zemljište od ostataka drugih biljaka, korova, zatim dodati kompost ili bilo koju vrstu đubriva. Preporučuje se da se ova biljka sadi u toku noći, jer ako je budete sadile na direkntom suncu, biljka možda neće dobro odreagovati zbog prevelike promene staništa.

Još jedna veoma bitna stvar kada je u pitanju pravilan rast delosperme jeste da pazite na korov, jer će on oduzimati vodu biljci, naročito u periodu cvetanja. Ovo je izdržljiva biljka i veoma lako ćete videti da nešto nije u redu po tome što će se listovi i cvetovi opustiti i visiti.

4) Liriope muscari

Liriope muscari je još jedna predivna ljubičasta perena. Ovo je nisko cveće za dvorište koje potiče iz istočne Azije i raste maksimalno do 30 centimetra. Spada u porodicu ljiljana što se da videti po njegovim cvetovima i plodovima koji se pojavljuju u kasnu jesen. Toliko su rasprostranjeni u Severnoj Americi da se smatraju korovom i da ugrožavaju rast domaćih biljaka.

Listovi ostaju zeleni i u zimskom periodu. Ovo je toliko izdržljiva biljka, da je retko kada napadaju štetočine i nema mnogo bolesti koje mogu ometati njen rast.

Foto: pixabay/manseok_Kim

Dovoljno je samo da pre nego što zasadite u zemlju stavite kompost, kako biste onemogućili da puževi oštete izdanke. Najbolje mu odgovara slaba senka, a može neko vreme bez posledica biti izložen i jakom suncu, zato je idealno nisko cveće za baštu.

Cveće za terasu u hladu – 5 biljaka koje bolje rastu bez sunca

Veoma je zahvalna za održavanje, te se preporučuje i početnicima u baštovanstvu. Liriope muscari ne traži da se prečesto zaliva, tek kad zemlja bude suva. Generalno gledano, preterano zalivanje jeste najčešći razlog za neuspevanje biljaka.

5) Đurđevak – niska biljka za baštu koja je omiljena na našem podneblju

Đurđevak je perena koja se smatra najlakšom za gajenje, a perene se generalno smatraju najlakšim od svih biljaka za održavanje. Ima bele zvončiće koji krase prolećne bukete, omiljen je zbog svog upečatljivog izgleda.

Prema legendi iz Biblije, đurđevak je rastao na mestu gde je Eva plakala kad je bila isterana iz raja. Takođe, đurđevak simboliše sreću, povratak sreće ili ljupkost. Darivanje đurđevka devojci pokazuje veliku naklonost prema njoj.

nisko cveće za baštu
Foto: pixabay/danutaniemiec

Odličan je za pokrivanje praznih površina bašte, pa se neretko nalazi pored staza. Najbolje funkcioniše u polu-senci i na srednje plodnoj zemlji. Ćurđevku smeta prejako sunce, treba ga saditi u senci, a po najvećim vrućinama mogu izostati cvetovi. Cveće đurđevka je najlepše u proleće.

Može se gajiti i u saksiji, ali je potrebno da se u zimskom periodu unese u kuću. Nemojte ga ni slučajno držati u blizini radijatora ili peći jer će to osušiti biljku. Biljci je potrebno umereno zalivanje.

Ove biljke će krasiti vaš vrt tokom proleća, a većina njih i do početka jeseni. I dalje nije kasno da aranžirate vašu baštu iz snova, a nisko cveće za baštu će sigurno pomoći u tome da postignete izgled kakav želite.

Begonija – nega, pravila gajenja i razmnožavanje



Izvor: Objektiv.rs, countryliving.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar