Iskusni cvećari objašnjavaju: Na koji način možete da NEGUJETE i zalivate svoje biljke dok ste na ODMORU?

Postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Igor Ganchar / Panthermedia / Profimedia

Ljubiteljima cveća koji ga brižljivo uzgajaju u svom domu večito imaju problem oko toga šta da rade sa biljkama dok su na odmoru.

Pogotovo je problem ako niko ne ostaje kod kuće ko bi mogao makar svaki drugi dan da zaliva cveće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postoje četiri načina na koje možete da sprečite da vaše biljke uvenu dok ste odsutni, a njih koriste čak i iskusni cvećari.

Zalivanje kanapom

Biće vam potrebna velika posuda za vodu, poput vaze ili kante, i malo pamučnog kanapa. Odrežite komad kanapa koji je dovoljno dugačak da stane između dna posude sa vodom i ubacite ga u zemlju biljke. Jedan kraj užeta gurnite nekoliko centrimetara ispod površine tla, blizu biljke, pritom pazite da ne ometate kornje biljke.

Foto: Natali Alba / Alamy / Alamy / Profimedia

Drugi kraj užeta ubacite u dno posude sa vodom napunjenom do vrha. Proverite da li konopac dodiruje dno vaše posude sa vodom. Na taj način pamučni kanap će polako izvlačiti vodu iz posude u saksiju, održavajući konstantan nivo vlage u zemljištu.

Sistem kapljanja

Plastičnu bocu izbušite kako biste napravili nekoliko drenažnih otvora blizu vrha. Pre nego što pođete na odmor, zalijte biljku kao i obično. Napunite plastičnu bocu vodom, zatim je okrenite i uronite u prvih nekoliko centimetara zemlje u saksiju. Pazite da boca ne bude preblizu vašoj biljci i da bude dovoljno duboka da tlo pokriva rupe. Voda će polako curiti iz boca kako se zemlja bude sušila.

Foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

Kupka za biljke

Biljke koje su u saksijama sa dobrom drenažom možete tuširati dok ste odsutni. To ćete uraditi tako što ćete napuniti sudoperu ili kadu sa nekoliko centimetara vode i unutra posložiti peškir kako biste je zaštitli od ogrebotina. Stavite biljke u saksiju i položite ih u kadu ili sudoperu. Tlo će povući vodu do korena držeći biljku hidriranu čak do sedam dana.

Napravite staklenik

Nabavite prozirnu plastičnu kesu dovoljno veliku da pokrijete vašu biljku i njenu saksiju. Neki kažu da kesa ne treba da dodiruje lišće, ali malo dodirivanja svakako neće praviti problem. Zalijte biljke normalno, pazeći da ih ne zasitite previše.

Foto: Francesco Maltinti / Alamy / Alamy / Profimedia

Stavite biljku u kesu, povlačeći je oko biljke i saksije. Kao kad duvate balon, naduvajte i kesu vazduhom pre nego što je zatvorite. Ostavite biljku na mestu gde postoji indirektna svetlost jer će direktna sunčeva svetlost zagrejati kesu, što će negativno uticati na vašu biljku. Ovaj mini staklenik će hvatati vodu koja isparava i vraćati je nazad u biljku.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar