Vreme je za dobre ocene: Kako MOTIVISATI dete da uči, čak i kada ono to ne želi?

Nije lako, ali budite istrajni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Obrazovanje dece nije uvek lak zadatak.

Neophodno je razumeti kako funkcioniše motivacija i koristiti je kao oruđe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. Od malih nogu motivacija svima pomaže u postizanju ciljeva

Uobičajeno je čuti da je za postizanje ciljeva važno imati dovoljno motivacije ili je pronaći. Iako je motivacija nešto prirodno, ovo je proces koji počinje da se razvija u ranim godinama života.

Tada svi imamo specifična iskustva koja stvaraju i neguju zdrav i uravnotežen sistem motiva, što je ključno za postizanje pozitivnih rezultata u onome što želimo. Imajte ovo na umu kada razmišljate o tome da motivišete svoju decu.

Foto: Shutterstock

2. Postoje dve vrste motivacije

Ako želite bolje da razumete zašto deca rade ili ne rade određene stvari, potrebno je da napravite razliku između dve vrste motivacije. Prvi tip se naziva unutrašnjom motivacijom i javlja se kada nešto radimo iz zabave ili zadovoljstva.

Ovo je, na primer, kada dete igra video igru za koju smatra da je zabavna. S druge strane, spoljna motivacije nastaje kada nešto činimo kako bismo dobili nagradu. U okviru nje spada, na primer, dobijanje dobre ocene na ispitu.

3. Koristite nagrade da podstaknete dete

Slično kao i odrasli, deca takođe pronalaze motivaciju u nagradama. Mislimo na onaj osećaj koji se javi kada primite platu ili dodatni bonus na kraju meseca, a to može pomoći ljudima da poboljšaju svoje performanse.

Foto: : Sigrid Olsson / PhotoAlto / Profimedia

4. Kompliment je takođe vrsta podstreka

Baš kao što postoje različite vrste motivacije, postoje i različite nagrade. One mogu biti materijalne, poput novca, ili neopipljive, kao što je kopliment koji se više fokusira na proces, a ne samo na rezultate.

Da biste to učinili, možete prestati da se fokusirate na ocenu dobijenu na određenom testu i umesto toga pohvalite dete za trud koji ulaže u učenje. Razmislite o tome da to učinite iskreno i pokušate da ne odete predaleko sa pohvalama, jer deca mogu lako prepoznati da li ih lažete.

5. Dete bi trebalo da ima reč pri izboru nagrade

Ohrabrite zdraviju komunikaciju između vas i vaše dece tako što ćete im omogućiti da imaju reč pri izboru vrste nagrade koju bi želeli da dobiju. Ovo može pomoći u održavanju motivacije i učiniti nagradu još privlačnijom. Međutim, kao roditelj, uvek bi trebalo da izrazite jasna uputstva ili ponašanje koje očekujete time što ćete podstaći spoljnu motivaciju.

Foto: Shutterstock

6. Pokušajte da kreirate organizovani sistem podsticaja

Putem sistema nagrađivanja možete motivisati dete da uči. Međutim, da bi to uspelo, dete mora da zna da postoji nešto posebno čemu se može radovati kada dođe vreme za obavljanje novih aktivnosti. Na primer, zamislite da ste smislili sistem bodova koje oni mogu akumulirati nakon svake sesije učenja. Možete napraviti tabelu tako da znaju koliko su bodova do sada prikupili.

Pokušajte da ga prilagodite uzrastu i interesovanjima vašeg deteta. Takođe, pokušajte da budete otvorenog uma o nagradama koje nudite.

7. Za lepo ponašanje koristite kreativne nagrade

Na nagrade ne morate potrošiti mnogo novca. Možete isprobati jeftine opcije koje i dalje postižu cilj motivacije.

Foto: Shutterstock

U stvari, neke od najjeftinijih rešenja deca često cene. Koncept koji se često koristi u školi može dobro proći i kod kuće, na primer, učitelji često daju priznanja kada deca učine pravu stvar ili jednsotavno pohvale dete pred drugom decom, kako bi im to dete bilo primer.

8. Podsticaji su korisni, ali ih je bolje koristiti samo kada je potrebno

Davanje podsticaja deci je korisna strategija, ali ne treba je koristiti često. Koristite je samo kada je zaista potrebno. Deca koja već uživaju u tome da sama rade nešto i koja su odjednom nagrađena, mogu početi da rade ono za šta su već bila motivisana samo sa očekivanjem da nešto dobiju zauzvrat.

Foto: Profimedia

Zapamtite da deca imaju prirodnu radoznalost i raspoloženje da rade na postizanju cilja, pa se po tome mogu razlikovati od odraslih.

9. Izbegavajte davanje nagrada za sprečavanje nedoličnog ponašanja

Nagrade treba izbegavati ako želite da okončate loše ponašanje deteta. U ovim slučajevima, dobra je ideja da se povežete sa detetom kako biste pokušali da otkrijete koji su pravi razlozi za vršenje negativnih radnji ili navika. Moguće je da dete pati od anksioznosti ili čak da dete ne oseća da ga drugi razumeju. Stoga ne vredi davati podsticaje, već je potrebno pronaći zdravo i uravnoteženo rešenje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar