Vučić ponovio STAV Srbije: Nametnute odluke nisu dobre, moraju da budu u INTERESU sva tri naroda u BiH

Dodao je da je saslušao sagovornike iz RS

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas stav Srbije, a povodom odluke donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, da oktorisane i nametnute odluke nikad nisu dobre, već da one moraju da budu u interesu i uz saglasnost sva tri naroda u BiH, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

To je suština i duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne nametanje rešenja i odluka – rekao je Vučić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik je istakao da je Srbija izrazila svoju želju da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se sačuva mir i stabilnost u celom regionu.

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS, i nastaviće da se u skladu sa obavezama iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma odgovorno ponaša – podvukao je predsednik Srbije.

Dodao je da je saslušao sagovornike iz RS, po pitanju svih važnih tema koje se tiču situacije u regionu, BiH, RS, a posebno imajući u vidu Inckovu odluku.

Predsednik Vučić JASAN: Srbija hoće da se sačuva mir, ali će PODRŽAVATI prava i obaveze RS

Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije, koje su želeli da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile pristustvo stranaca.

Dodao je i da će i predstavnici drugih opozicionih stranaka, ako budu želeli, dobiti poziv za ovakve sastanke.

Preneo je da je bilo razgovora o ekonomskim projektima.

Dodik: Hvala Vučiću, nikad nas Srbija nije više razumela i više nam pomagala nego sada

S tim u vezi najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine.

Podsetio je da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.

Verujem da će to biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali i vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS Bijeljinom – dodao je on.

Ukazao je i na autoput od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji i od Višegrada do Sarajeva u BiH.

S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj autoput, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.

Kaže da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk-Bijela, te i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.

“Lov na Srbe”: Evo šta zapravo predstavlja SRAMNI Inckov zakon

Takođe, ukazao je da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odrayiti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta, već da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.

Vučić je kazao da razgovor nije bio lak i lagodan imajući u vidu situaciju, posebno kako su je opisali Dodik i drugi članovi delegacije.

Nadamo se i verujem, a želimo dobre godine i decenije RS, mir, slobodu i stabilnost – rekao je Vučić i poručio:

Mi ćemo dati sve što možemo da se takva stabilnost očuva u regionu, posebno u BiH, da možemo da razgovaramo o ekonomskim projektima i svakoj drugoj saradnji u budućnosti – kazao je.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar