VAŽNE informacije za srpske turiste u Crnoj Gori: Gde treba kovid pasoš i koja su OGRANIČENJA na snazi?

U Crnoj Gori nova ograničenja stupaju na snagu 30. jula

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Crna Gora će dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula, a direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je da državljanima Srbije i dalje neće biti potreban nikakav kovid dokument za ulazak u tu zemlju. Za taj datum je takođe najavljeno ponovno otvaranje noćnih klubova i diskoteka, ali će postojati određene mere u vezi sa ulaskom u zatvorene objekte.

Kako je juče najavilo Ministarstvo, digitalni kovid sertifikati predviđeni za lokalno stanovništvo trebalo bi da budu dostupni od petka. Te digitalne potvrde će Crnogorci koristiti za ulazak u diskoteke i noćne klubove.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako će državljani Srbije, ali i svi drugi turisti moći da borave u noćnim klubovima i diskotekama od petka za objasnili su u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Trenutne privremene mere koje su na snazi, kao i najavljena nova pravila fokusiraju se pre svega na noćne izlaske i rad diskoteka, klubova i drugih ugostiteljskih objekata.

Koje mere sada važe u Crnoj Gori

Od 23. jula u ovoj državi je privremeno zabranjen rad diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru.

Trebalo je da ove mere ostanu na snazi do 2. avgusta, ali, kako je Ministarstvo zdravlja Crne Gore potvrdilo, rad tih objekata će biti omogućen ranije, već od petka 30. jula.”

Izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima je zabranjeno u zatvorenim prostorima. Muzika je dozvoljena u baštama i na terasama lokala na otvorenom, ali isključivo do ponoći.

Osim toga, i dalje je na snazi pravilo obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od najmanje dva metra.

Masovna okupljanja su zabranjena i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Prema podacima na internet stranici vlade Crne Gore “covidodgovor”, trenutne mere dozvoljavaju sedenje četiri osobe za jednim stolom u ugostiteljskim objektima, a ples i igranje su zabranjeni.

Foto: Shutterstock

Šta se menja od 30. jula?

Kako su najavili u crnogorskom resornom ministarstvu, rad diskoteka i noćnih klubova biće omogućen od petka 30. jula. Ulaz će biti dozvoljen samo onima koji ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

da je osoba u vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa;
da poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata (i koji se radi o ličnom trošku);
da poseduje dokaz da je preležala kovid 19, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;
da poseduje dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati i koji se radi o ličnom trošku)

Ministarstvo zdravlja je naglasilo da će se za ulazak u diskoteke i noćne klubove prihvatiti i potvrde o vakcinaciji izdate u Srbiji. Naime, u Crnoj Gori se prihvataju svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

– Potvrde o vakcinaciji koje su izdate u Srbiji se ravnopravno koriste sa onima koje su izdate u našoj zemlji. Isto važi za EU digitalni kovid sertifikat, a priznajemo i sve ostale koje imaju digitalno potpisani QR kod – rekli su iz Ministarstva.

Kako navodi ministarstvo, turisti koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi Crne Gore i ona će važiti sve dok borave sve u toj državi.

Svi nevakcinisani građani, odnosno oni koji nisu preležali kovid 19 u poslednjih 180 dana, mogu da urdate PCR ili brzi antigenski test ukoliko žele da uđu u noćni klub ili diskoteku.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Euronews

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar