EPS podnosi krivičnu prijavu jer “Efektiva” obmanjuje građane

EPS ne naplaćuje "kamatu na kamatu“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPS

„Elektroprivreda Srbije“ podneće krivičnu prijavu zbog netačne i zlonamerne tvrdnje predstavnika udruženja “Efektiva” Jovana Ristića da EPS građanima više puta obračunava kamatu na stara dugovanja, takozvanu “kamatu na kamatu”. EPS posluje u skladu sa zakonom i najoštrije demantuje navode „Efektive“.

Nakon isteka predviđenog roka za plaćanje računa obračunava se zatezna kamata, a „Elektroprivreda Srbije“ prilikom obračuna kamate za neplaćena potraživanja primenjuje način obračuna zatezne kamate i visinu stope zatezne kamate propisane Zakonom o zateznoj kamati. Stopa zatezne kamate utvrđuje se na godišnjem nivou u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za osam procentnih poena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zatezna kamata se obračunava primenom prostog interesnog računa od sto i dekurzivnog načina obračuna, bez pripisa obračunate zatezne kamate glavnici istekom obračunskog perioda.

Na svakom mesečnom računu koji se dostavlja kupcima električne energije iskazuje se i obračunata kamata koja je obračunata za kašnjenje u prethodnom mesecu. Ova kamata se sastoji iz obračuna kamate na neplaćeni glavni dug iz ranijih meseci za period kašnjenja u tom mesecu, kao i kamate za neplaćeni glavni dug za prethodni mesec od dana dospeća (ako je to 28. u mesecu to je 2 ili 3 dana zavisno od broja dana u mesecu). Ovako iskazana kamata pripisuje se kontu kamate i na nju se ne obračunava kamata u kasnijim obračunima.

Primer – ako kupac ima dug po obračunu za februar, koji je dospeo na plaćanje 28. marta i koje do danas nije plaćeno, biće mu obračunata kamata po kamatnoj stopi u skladu sa Zakonom na sledeći način:

– u martu 3 dana i biće prikazana u računu mart.

– u aprilu 30 dana i biće prikazana u računu za april

– u maju 31 dan i biće prikazana u računu za maj

i sve do izmirenja glavnog duga. Ni u jednom od ovih računa nema obračuna kamate na prethodno obračunatu kamatu!

Ovakav princip obračuna kamate je apsolutno u skladu sa zakonom i to je predstavnik „Efektive“ mogao da se uveri da je potražio kamatni list ili prigovorio na obračun kamate. Izjave predstavnika ovog udruženja nisu tačni i očigledno da posle izgubljene bitke u vezi sa stavkom „trošak garantovanog snabdevača“, udruženje „Efektiva“ otvara novi „front“ radi sopstvene medijske promocije i na štetu EPS, a što je najgore uz apsolutno, neopravdano zbunjivanje građana.



Izvor: PR tekst

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar