Jedan od najpoznatijih kolača od kafe, piškota i krema, možete probati i na sasvim drugačiji način.
Mnogo laganiju, osvežavajuću varijantu, dobićete u kombinaciji sa bobičastim voćem, limunom, višnjama, a ne možete pogrešiti ni ako dodate čokoladu.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Najbrže je spremiti dezert u čašama i kombinovati različite ukuse, po svačijoj želji.
Jagode
Sastojci:
400 g jagoda
200 ml slatke pavlake
200 g piškota
30 ml ruma
200 g šećera u prahu
500 g maskarpone sira
200 ml kafe
kako u prahu
Priprema: operite jagode, očistite ih i isecite ih na pola. Polovinu njih ispasirajte ručnim mikserom, a ostatak isecite na četvrtine. U činiji umutite jaja sa šećerom u prahu. Mutite sve dok smesa ne postane lagana i penasta. Uz stalno mešanje dodajte pire od jagode i maskarpone sir. Umitete šlag i dodajte ga pripremljenoj smesi. Onda pomešajte kafu i rum i u toj smesi potopite piškote. Stavite u čaše ili kalup niz natopljenih piškota, onda red narezanih jagoda i sloj kreme. Ponovite dva puta, a zatim poravnajte tortu. Pripremljeni tiramisu stavite u frižider preko noći da se stegne i pospite kakaom pre posluženja.
Limun
Sastojci:
pakovanje piškota
1 čvrsti veći voćni jogurt od citrusa – oko 400 ml
4 kašike šećera
1 kisela pavlaka
400 ml mleka
sok i kora jednog limuna
Priprema: u posudi pomešati voćni jogurt, pavlaku i šećer. Piškote potapati u mleko, u koje je prethodno naceđen sok limuna. Naizmenično slagati u staklene posude. Dekoratisati korom limuna.
Višnje
Sastojci:
400 g maskarponea ili milerama
100 g šećera u prahu
300 ml slatke pavlake
550 g piškota
4 kašičice instant – kafe
400 ml vrele vode
4 kašike ruma
kakao za posipanje
voćni sloj:
300 g smrznutih višanja
4 kašike šećera
1,5 kašičica skroba
Priprema: skuvajte jaču kafu s rumom. U šerpicu sipajte višnje sa šećerom, pa čim proključaju, dodajte im gustin razmućen u malo vode i kuvajte još par minuta. Ostavite da se sasvim ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok se ne učvrsti u šlag. Dodajte kašiku po kašiku ulupane pavlake u maskarpone smesu i lagano mešajte dok se sve ne sjedini. U čaše za serviranje ređajte piškote koje ste prethodno umakali u kafu s rumom, preko njih sipajte fil, a preko fila ohlađen sos od višanja. Ponavljajte posupak dok ne stignete do vrha čaše. Ostavite u frižider minimum šest sati ili preko noći. Služite hladno, ukrašeno šlagom ili posuto kakao prahom.
Šumsko voće
Sastojci:
500 g maskarpone sira
8 supenih kašika šećera
ekstrakt vanile
ekstrakt ruma
200 ml mleka
1/2 dl amareta
1 pakovanje piškota
500 g svežeg ili zaleđenog šumskog voća – jagode, borovnice, ribizle, višnje
300 g jagoda
Priprema: u maskarpone sir dodati 6 kašika šećera, ekstrakt vanile, rum i amareto. Sve to lagano umešati dok masa ne postane glatka. Zaleđeno šumsko voće staviti u posudu za kuvanje i 2 kašike šećera. Kuvati smesu na umerenoj vatri. Kad je preliv gust, ohladiti ga. Dodati amareto po ukusu u mleko. Piškote natapati tom smesom jednu po jednu, zatim ređati na dno posude u kojoj nameravate da poslužite tiramisu. Preko piškota staviti tanji sloj fila, preko sipati dve kašike preliva od šumskog voća, pa potom još jedan sloj fila. Na kraju ukrasiti seckanim jagodama i voćem.
Čokolada
Sastojci:
4 velike kašike šećera u prahu
400 g maskarponea
pakovanje piškota
3/4 dl mleka
2 kašičice espreso kafe
2 kašičice kakaa
200 g mlečne čokolade
250 ml slatke pavlake
Priprema: slatku pavlaku zagrejte do vrenja, dodajte naseckanu čokoladu i ostavite jedan minut. Nakon toga dobro izmešajte kako biste dobili čokoladnu smesu bez grudvica. Pustite da provri 3 dl mleka i dodajte mu kafu i kakao, mešajući dok se ne rastope. U ovu tečnost ćete umakati piškote pre slaganja u čašu. U posudu dodajte maskarpone i umešajte sa šećerom. U čašu slažite čokoladu – natopljene piškote – krem – čokoladu, završavajući sa tiramisu kremom na samom vrhu, koji ćete posuti kakaom. Čaše ostavite u frižideru barem dva sata.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)