Ukus koji se pamti: Isprobajte LETNJI TIRAMISU koji je tako lagan da ćete ga opet praviti (RECEPT)

Možete ga praviti od voća po želji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tim Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od najpoznatijih kolača od kafe, piškota i krema, možete probati i na sasvim drugačiji način.

Mnogo laganiju, osvežavajuću varijantu, dobićete u kombinaciji sa bobičastim voćem, limunom, višnjama, a ne možete pogrešiti ni ako dodate čokoladu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najbrže je spremiti dezert u čašama i kombinovati različite ukuse, po svačijoj želji.

Jagode

Sastojci:

400 g jagoda

200 ml slatke pavlake

200 g piškota

30 ml ruma

200 g šećera u prahu

500 g maskarpone sira

200 ml kafe

kako u prahu

Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: operite jagode, očistite ih i isecite ih na pola. Polovinu njih ispasirajte ručnim mikserom, a ostatak isecite na četvrtine. U činiji umutite jaja sa šećerom u prahu. Mutite sve dok smesa ne postane lagana i penasta. Uz stalno mešanje dodajte pire od jagode i maskarpone sir. Umitete šlag i dodajte ga pripremljenoj smesi. Onda pomešajte kafu i rum i u toj smesi potopite piškote. Stavite u čaše ili kalup niz natopljenih piškota, onda red narezanih jagoda i sloj kreme. Ponovite dva puta, a zatim poravnajte tortu. Pripremljeni tiramisu stavite u frižider preko noći da se stegne i pospite kakaom pre posluženja.

Limun

Sastojci:

pakovanje piškota

1 čvrsti veći voćni jogurt od citrusa – oko 400 ml

4 kašike šećera

1 kisela pavlaka

400 ml mleka

sok i kora jednog limuna

Foto: ribeyron sandrine / Panthermedia / Profimedia

Priprema: u posudi pomešati voćni jogurt, pavlaku i šećer. Piškote potapati u mleko, u koje je prethodno naceđen sok limuna. Naizmenično slagati u staklene posude. Dekoratisati korom limuna.

Višnje

Sastojci:

400 g maskarponea ili milerama

100 g šećera u prahu

300 ml slatke pavlake

550 g piškota

4 kašičice instant – kafe

400 ml vrele vode

4 kašike ruma

kakao za posipanje

voćni sloj:

300 g smrznutih višanja

4 kašike šećera

1,5 kašičica skroba

Foto: Tomáš Vrbenský / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Priprema: skuvajte jaču kafu s rumom. U šerpicu sipajte višnje sa šećerom, pa čim proključaju, dodajte im gustin razmućen u malo vode i kuvajte još par minuta. Ostavite da se sasvim ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok se ne učvrsti u šlag. Dodajte kašiku po kašiku ulupane pavlake u maskarpone smesu i lagano mešajte dok se sve ne sjedini. U čaše za serviranje ređajte piškote koje ste prethodno umakali u kafu s rumom, preko njih sipajte fil, a preko fila ohlađen sos od višanja. Ponavljajte posupak dok ne stignete do vrha čaše. Ostavite u frižider minimum šest sati ili preko noći. Služite hladno, ukrašeno šlagom ili posuto kakao prahom.

Šumsko voće

Sastojci:

500 g maskarpone sira

8 supenih kašika šećera

ekstrakt vanile

ekstrakt ruma

200 ml mleka

1/2 dl amareta

1 pakovanje piškota

500 g svežeg ili zaleđenog šumskog voća – jagode, borovnice, ribizle, višnje

300 g jagoda

Foto: Francesco Perre / Panthermedia / Profimedia

Priprema: u maskarpone sir dodati 6 kašika šećera, ekstrakt vanile, rum i amareto. Sve to lagano umešati dok masa ne postane glatka. Zaleđeno šumsko voće staviti u posudu za kuvanje i 2 kašike šećera. Kuvati smesu na umerenoj vatri. Kad je preliv gust, ohladiti ga. Dodati amareto po ukusu u mleko. Piškote natapati tom smesom jednu po jednu, zatim ređati na dno posude u kojoj nameravate da poslužite tiramisu. Preko piškota staviti tanji sloj fila, preko sipati dve kašike preliva od šumskog voća, pa potom još jedan sloj fila. Na kraju ukrasiti seckanim jagodama i voćem.

Čokolada

Sastojci:

4 velike kašike šećera u prahu

400 g maskarponea

pakovanje piškota

3/4 dl mleka

2 kašičice espreso kafe

2 kašičice kakaa

200 g mlečne čokolade

250 ml slatke pavlake

Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Priprema: slatku pavlaku zagrejte do vrenja, dodajte naseckanu čokoladu i ostavite jedan minut. Nakon toga dobro izmešajte kako biste dobili čokoladnu smesu bez grudvica. Pustite da provri 3 dl mleka i dodajte mu kafu i kakao, mešajući dok se ne rastope. U ovu tečnost ćete umakati piškote pre slaganja u čašu. U posudu dodajte maskarpone i umešajte sa šećerom. U čašu slažite čokoladu – natopljene piškote – krem – čokoladu, završavajući sa tiramisu kremom na samom vrhu, koji ćete posuti kakaom. Čaše ostavite u frižideru barem dva sata.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar