Jedna “brojka” je KRITIČNA za srce! Srpski kardiolog: Ako vam pada PRITISAK od vrućine, odmah ovo uradite

"Moram da naglasim da živimo u čudnim vremenima"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Prva

Doktor Dejan Simeunović, kardiolog, u gostovanju na Prvoj televiziji govorio je o tegobama zbog vrućine i podvukao da ne postoji niko kome u današnje vreme vrućina ne smeta.

On je upozorio i na pad krvnog pritiska koji se leti često dešava i objasnio šta u tom slučaju treba uraditi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Moram da naglasim da živimo u čudnim vremenima, izloženi smo virusnim infekcijama, atmosferskim promenama… Niko nije zaštićen i ovo je velika opomena za nas da vodimo računa o zdravlju. Kada je reč o vrućini, toplota stvara proširenje krvnih sudova, i često na vrućini dolazi do pada pritiska, pojačano se znojimo i organizam ima razne mehanizme kojima pokušava da se odbrani. Svako je jedinka za sebe, zato se ne brani svaki organizam isto – rekao je on.

Kada padne pritisak, ili nam pozli od vrućine, šta da uradimo?

– Mi najčešće srećemo tegobe, čak i kod zdravih, kao što su umor, slabost, lupanje i preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Osnovno je pratiti pritisak, znamo da je normalni od 110 sa 60, do 130 sa 80, to su granice u kom ga treba održavati. Doći će do pada pritiska zbog vrućine, ako izmerite da je manji od 100 sa 60, uzmite što više tečnosti, lezite i uzdignite noge tako da su na višem nivou od gornjeg dela tela, da bi se krv usmerila ka mozgu. Ako primetimo dodatne simptome, kao što su problemi sa srcem, osećaj malaksalosti, probadanje u grudima, odmah da se javimo lekaru – rekao je on.

– Treba u ovom periodu unositi što više tečnosti, obaviti osnovni internistički pregled, laboratoriju, EKG… Pa onda specijalisti poslati dalje podatke ako ima sumnje na neku bolest – rekao je kardiolog.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar