Kamen proradi na VRUĆINI! Srpski doktor apeluje: Poseban režim tokom paklenih dana, jedna stvar KLJUČNA

Prema rečima našeg sagovornika, simptomi kalkuloze su jaki bolovi, koji gotovo da ne mogu da se kontrolišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanović

Zbog nedovoljnog unosa tečnosti u organizam tokom vrelih dana dolazi do kalkuloze, bolesti urinarnog trakta koja uzrokuje stvaranje kamena u bubregu ili mokraćnim kanalima, što može biti opasno po život, pa specijalista urologije dr Aleksandar Milošević u razgovoru za Objektiv apeluje na građane da na vreme spreče ovaj zdravstveni problem, koji je prisutan i kod muškaraca i kod žena.

– Leti najviše dolazi do stvaranja kamenčića, jer tada dosta tečnosti gubimo kroz kožu, a nedovoljno je unosimo. Kalkuloza, međutim, može nastati i zbog deformiteta bubrega i metaboličkih poremećaja u radu paratimarnih žlezda, a do pojave ovog oboljenja može doći i zbog neaktivnosti, slabog kretanja. Uglavnom se javlja bol, a neretko može doći do inficiranja, sepse, pa čak i smrti – kaže dr Milošević.

SIMPTOMI

Prema rečima našeg sagovornika, simptomi kalkuloze su jaki bolovi, koji gotovo da ne mogu da se kontrolišu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kad se javi kamen, on pravi zastoj u bubrežnom kanalu. Bubrežni kanal širi svoju kapsulu i pacijenti se žale na intenzivan bol sa te strane sa koje je kamen. To je uglavnom slabinski bol, praćen povraćanjem i mukom – objašnjava urolog.

LEČENJE

Jedan od glavnih preventivnih načina u borbi protiv stvaranja kalkuloze urinarnog trakta jeste povećani unos tečnosti i više kretanja, kako bi se regulisali metabolički odnosi.

– Danas se kamenje u urinarnom traktu može lečiti bez skalpela. Prve operacije u istoriji jesu upravo operacije kamena u bešici. U 99 odsto slučajeva možete taj problem rešiti bez hirurškog noža, bez sečenja, korišćenjem prirodnih puteva kao što su mokraćni kanali, kojima prilazite bešici i razbijate kamen – ističe naš sagovornik. Urolog objašnjava da su metode razbijanja kamena mehaničkim udarcima šipkom u kamen, kada se aparatom ulazi u bešiku ili kada se laserskim aparatom razbija kamen.

– Aparati su prilagođeni organu u kome se vrši razbijanje kamena. Ako je to bešika, onda su to kratke šipke kroz koje prolazi optički kanal. To je metalna šipka koja vibrira, udara kamen i razbija ga ili laserska sonda, koja ga bukvalno topi – navodi dr Milošević.

VELIČINA KAMENA

Naš sagovornik ističe da se ekstrakorporalnom litotripsijom, metodom koja predstavlja udarne talase, kamenje uništava po principu talasa koji udaraju u obalu.

– Jedino postoji problem kod mokrenja, ukoliko se kamen ne usitni dobro, moramo da koristimo tanke, laserske aparate da bi izašao. Kamen veličine 6 mm može da izađe kroz normalan mokraćni kanal. Tu postoje razlike, na primer, krupniji ljudi mogu da izbace kamen veličine 8 mm ili 9 mm, a slabašne žene obično 5 mm, i kamen im već napravi zapušenje – objašnjava dr Milošević.

KO ČEŠĆE OBOLEVA

Kalkulozu mogu dobiti pacijenti svih starosnih doba oba pola, s tim što je kod žena češća zbog, kako kaže dr Milošević, njihove nedovoljne aktivnosti.

– Kod žena je češće prisustvo kamena u bubregu, jer dok su u menopauzi, dolazi do nekih poremećaja, kao i zbog slabijeg kretanja. Česta pojava je i kod pacijenata koji su imali određene prelome, kao što je prelom kuka ili kostiju, jer tada je pacijent vezan za krevet, pa dolazi do stvaranja kalkuloze. Mogu i deca da imaju kamen i tu se uglavnom radi o urođenim anomalijama urinarnog trakta ili urođenim poremećajima u radu žlezde, i obično imaju jako teške oblike kamenja – navodi naš sagovornik. U 98 odsto slučajeva kamenje je od kalcijuma, ali mogu biti i cistinski ili struvitni, jako tvrdi, koji se vrlo teško razbijaju. Bazna sredina je pogodna za stvaranje kalcijumovog kamena i infekcija, a kisela sredina je češće pogodna za stvaranje uratnih, organskih kamenova.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

BONUS VIDEO

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 7. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar