Objektiv na snimanju filma “Oluja”! Jovo Maksić: Vraćaju mi se tužna sećanja na moje izbeglištvo (VIDEO)

Bili smo na snimanju prve klape filma „Oluja”, u kome glavnu ulogu tumači glumac koji je i sam preživeo zločinačku operaciju hrvatske vojske 1995. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Nemanja Kostic

Snimanje filma i serije „Oluja”, čiji je reditelj i scenarista Miloš Radunović, počelo je juče.

Glavne uloge tumače Jovo Maksić i Zlatan Vidović, a u razgovoru za Objektiv Maksić je istakao da je važno snimati serije i filmove koji se bave problematikom srpskih ratova, budući da su one decenijama unazad ideološki usmerene.

RANE BOLE

‒ Ovo su nesrećne teme, ali nažalost, kada su se već desile, plodonosne su za filmsku industriju i serije. Nemam ništa protiv da to radi i druga i treća strana, svačija rana najviše boli. Srešćete one koji ne žele da pričaju o tome, a mi moramo biti pošteni prema sebi. Ako zaboravljamo to na jedan banalan način, to će se ponavljati. To nije sramota, sramota je šta su učinili od nas, mi smo najmanji krivci. Prošlo je 26 godina, ali je još sve sveže i to možemo da osetimo po netrpeljivosti koja postoji, kod nas manje, ali se na drugoj strani spominje mnogo više – rekao je Jovo, a zatim dodao:

Foto: Nemanja Kostic

‒ Moj lik je Ilija, jedan običan čovek koji je branio svoju porodicu i kuću. Ovde pričamo o tim običnim ljudima koji su tihi heroji, kojima istorija nekako ne voli da se bavi. Običan čovek je zanemaren, a istoriju su stvorili obični ljudi, obični seljaci i ovo je priča o običnim seljacima. Imam tu čast da oživim taj lik. Potrudiću se da to bude najverodostojnije. Maksić je u svom privatnom životu iskusio zverstva „,Oluje”, te je bio prisiljen da napusti rodno mesto da bi drugi dom pronašao u Beogradu. Iako nikada nije želeo javno da poredi privatni život sa onim glumačkim, ovog puta je za Objektiv napravio izuzetak i izjavio da ulogu shvata krajnje profesionalno, iako mu se vraćaju neka sećanja:

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

‒ Ne bih voleo da moje preživljavanje rata bude stavljeno iznad ovog što i radimo sada. Dok sam studirao, uvek su nas učili da vraćamo sećanja da bi mogli što verodostojnije to da prikažemo, tako da to posmatram kao jednu pozitivnu stranu svega ovoga što sada radimo. Ne bih želeo mnogo da zalazim u moj privatni doživljaj rata, ali svakako da mi se te scene svakodnevno vraćaju. Svačija rana boli najviše onoga čija je.

Foto: Visual promo

DOKUMENTOVANO

Snimanje „Oluje” odvija se na osnovu dokumenata i izjava svedoka koji su bili protagonisti jednog od najvećih zločina nad srpskim narodom od Drugog svetskog rata. Projekat se snima u okolini Valjeva i Uba, a odnosi se na događaje pre, za vreme i posle Oluje. Film će biti prikazan u bioskopima u decembru ove godine, dok je serija planirana za mart naredne godine.

‒ Film i serija „Oluja” je naše viđenje rata, bazirano na istinitim pričama, u kom je naš narod ozbiljno stradao. U centru dešavanja su sudbine glavnih junaka koje su veoma potresne i emotivne u meri da svaka njihova suza zaslužuje poseban film. Osećam želju, ali i dužnost da ovim projektom podsetimo sve na srpsku tragediju u Krajini. Siguran sam da će publika to umeti da prepozna i da će film i serija naići na veliki odjek ‒ rekao je reditelj Radunović.

Autentičnost priča glavnih junaka i golgotu kroz koju je na stotine hiljada ljudi prolazilo u izbegličkim kolonama spasavajući svoje živote publici će još predstaviti i Davor Janjić, Jelena Čović, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Ivan Vujić, Milica Stanković i drugi.

Piše: Tanja Svilanović

Ovu i još mnogo interesantnih tema pročitajte u sutrašnjem izdanju štampanog Objektiva. 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar