Svi smo videli kako kriza srednjih godina izgleda u filmovima, ali da li je ZAISTA TAKO?

Sve vreme smo bili u zabludi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada kažete kriza srednjih godina odmah zamislite kliše: muškarca u kasnim 40-tim ili ranim 50-tim kako kupuje crveni sportski auto da bi sebi dokazao da je još uvek mlad, moderan i “kul”.

Ovakvu sliku smo stvorili ponajviše zahvaljujući filmovima koji nam “serviraju” upravo ovakve scene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U životu, međutim, i nije baš tako.

Kao psihološki fenomen, “kriza srednjih godina“ postala je popularan pojam nakon što ga je novinarka Gail Shehi 1984. godine nazvala Pasaž u svojoj knjizi: “Predvidljive krize odraslog života definišu se kao anksioznost oko ideje smrtnosti – u osnovi je razmišljanje: „da li je ovo sve što postoji ? ” za život.” Shehijina knjiga kaže da su i muškarci i žene neizbežno doživeli ovaj krizni period, između 37.i 42. godine.

Foto: Shutterstock

Vremenom se definicija proširila, evoluirala i prilično se promenila, uključujući i izmišljanje holivudske verzije “čovek kupuje sportski automobil, ima aferu”. U današnje vreme postoji rasprava o tome koliko je ideja o krizi srednjih godina uobičajena ili korisna. “Toliko se toga promenilo u našoj kulturi da je taj termin izgubio veći deo svog značenja“, kaže psiholog iz Njujorka. “To je delimično i zato što živimo toliko duže. Nekad je bilo:”Ostalo mi je tako malo vremena “. Sada je “ostalo mi je toliko vremena. Želim li živeti život na ovaj način? ”

Suzan Kraus Vitborn, profesorka na Univerzitetu Masačusets u Amerstu i autorka argumenata protiv tog izraza u potpunosti, smatra da bi tačnija fraza mogla biti “integritet ega“. “Ovo se odnosi na suočavanje sa smrtnošću, osećajem smisla u životu, osećajem svrhe, vezom sa drugima i brigom za svoje blagostanje“, kaže ona, a može se dogoditi u bilo kom dobu.

Foto: Ivan Chiosea / Alamy / Alamy / Profimedia

Uzrok krize srednjih godina obično je fizičko starenje.

Koliko god pojava postojala, Diler kaže da je za žene stereotipno kriza srednjih godina podstaknuta viđanjem prvih glavnih fizičkih znakova starenja na njenom telu, uključujući prosedu kosu, bore i najvažnije, menopauzu. Ali to može biti uzrokovano svojevrsnom egzistencijalnom nedoumicom: pitati se koja je moja svrha?

Diler kaže da bi se to moglo dogoditi kada naša deca porastu i napuste kuću ili ako o roditeljima ne treba brinuti, a mi moramo pronaći nove načine da ispunimo svoje vreme. Više se ne upravljate potrebama svih ostalih i prepušteno vam je da se konačno pobrinete za sebe, samo da biste otkrili da ne znate zbog čega se osećate vitalno.

Starost krize srednjih godina često se poklapa sa menopauzom za žene.

Kao što je Diler pomenuo, menopauza može doći sa velikom emocionalnom reakcijom, a može čak imati i oblik krize srednjih godina. “Češće okidač više nije u mogućnosti da ima decu“, kaže ona. Tada pomislite: “moram da se pripremim za sledeće poglavlje svog života.“ Iako starost menopauze u velikoj meri varira, ovo bi stavilo opšti raspon ženske krize srednjih godina između 35 i 55 godina – malo drugačije od Sehine garancije da će doći između 37. i 42. godine.

Foto: Shutterstock/ Aleksandar Mijatovic

Ključni znak krize srednjih godina je preduzimanje drastičnih akcija.

Vrste efekata ili simptoma koje biste mogli videti iz ove ideje o krizi srednjih godina zaista zavise od pojedinca, kaže Diler. “Odgovor može biti borba ili bekstvo“. “Borba protiv nje bila bi: “Učiniću sve što mogu da odložim proces starenja.” To bi moglo uključivati plastičnu hirurgiju, trudnoću u kasnijoj fazi života, angažovanje ličnog trenera da bi se postigla sjajna forma ili isprobavanje dramatične boje kose.

Ključ je u ovom slučaju, poricanje da se promene događaju i može uključivati reakcije poput povlačenja iz društvenih aktivnosti ili čak simptoma depresije.

Da li imate neke od ovih simptoma?

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Oprah.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar