Kurti i Kandić tuku po Vučiću iz sve snage: Cilj je primorati predsednika da pristane na UCENE i PRITISKE

Napadi na predsednika Srbije ne prestaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/SASA STANKOVIC/STR/ss/fob/OW

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić imaju cilj da se pimora predsednik Srbije Aleksandar Vučić da popusti i da pristane na sve ucene i pritiske.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da nije optužila predsednika Komisije za nestala lica Veljka Odalovića za ratne zločine, već da je “neprimereno i ne mnogo moralno” da se on nalazi na čelu te komisije, jer je u vreme “teških zločina”, bio načelnik Kosovskog okruga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ja sve što sam rekla, taj tvit, je u skladu sa činjenicama i onim što se zna. Odalović je bio načelnik Kosovskog okruga u vreme kad su se teški zločini desili, kada je veliki broj ljudi na Kosovu nestao – rekla je Kandić.

Prema njenim rečima, Odalović je posle potpisivanja mirovnog sporazuma “nestao”.

– Nije medju onima koji su pomogli Vladi Zorana Djindjića da iznese strašne činjenice u javnost – a to je Batajnica, 700 i više tela koje su tajno hladnjačama sa raznih lokacija na Kosovu prebačeni u Srbiju. On je tada bio u ‘mišjoj rupi’, nigde ga nije bilo – ocenila je Kandić. Istakla je da su tada pomogli “hrabri, profesionalni inspektori, pripadnici policije koji nisu ruke mešali u zločine”.

– Posle ubistva Zorana Djindjića imamo ponovno procvat kadrova iz vremena pre juna 1999. godine i kadrovi SPS se ponovo svuda nalaze. Posebno osetljivo, iritantno, neprimereno, necivilizacijski, nedobrosusedski je postaviti za predsednika komisije nekoga ko je bio načelnik Kosovskog okruga i ćutao kad su se otkrivale masovne grobnice u jezeru Perućac, Petrovom selu i Batajnici – izjavila je Kandić.

Dodala je i da to ne može da bude garant da će odnosi Srbije i Kosova biti bolji.

– On ne može dobiti ničije poverenje, on je neko ko ide sa pozicije na poziciju, sve mu je dato – rekla je Kandić i dodala da je Odalović “jedan od nedodirljiih”, protiv koga može svašta da se napiše u medijima, ali da iza toga nema nikakve provere i dalje istrage. Istakla je i da Odalović treba da ode jer komisija na čijem čelu “nikada nije ništa objavila do pre nekoliko meseci”.

– Uvek je bio otrovni rečnik prema Albancima na Kosovu, stalno je govorio da se skrivaju grobnice Srba, a nikada nije pričao o albanskim žrtvama – ocenila je Kandić. Govoreći o lokacijama masovnih grobnica za Srbe, ona je istakla da Odalović samo ponavlja reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića – “neka Albanci pokažu mesto i svako koje pokažu ćemo proveriti”.

– Ako Odalović sazna za devet grobnica na Kosovu, onda sigurno zna za sve koje postoje u Srbiji, a nije da nema podataka – kazala je Kandić. Ona je rekla da joj je “posebno teško” kada poredi šefa kosovske komisije Ibrahima Makolija sa Odalovićem.

– Ali me raduje što Makoli nikada nije uputio nijednu ružnu reč i uvek se ponašao pristojno – rekla je ona i dodala da je on takav “iako mu je nestao sin, brat i desetine drugih rodjaka u sukobima na Kosovu”.

– On nikada ne govori sa mržnjom, uvek govori o žrtvama – ocenila je Kandić. Kako je rekla, pre nekoliko godina bilo je pokušaja da se dodje do promene na vrhu Komisije za nestala lica, ali da je to sprečila kombinatorika “šta pripada SPS-u i ko može da se pomera, a ko ne”.

– Pominjao se Dragan Pjevač, kome je majka nestala, ali to je završeno kao priča jer je Odalović čuvar tajni, neko ko je bio na Kosovu i Metohiju u vreme zločina, neko ko jako puno zna i s kim se ne treba igrati, ko zna šta o kome može da kaže… Zato ga institucije brane – rekla je Kandić.



Izvor: Objektiv.rs, Beta

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar