Jede vam se nešto slatko a postite? Isprobajte ova 4 slatkiša!

Sigurni smo da nećete ostati imuni na ukus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay.com

Vreme je posta, a to znači da smo ograničeni namirnicama koje možemo da koristimo, ukoliko se posta i pridržavamo. Ova činjenica, svakako, ne znači da ne postoji i više nego ukusna hrana koju tokom ovog perioda možemo jesti.

Danas vam dajemo nekoliko predloga za poslastice.

Foto/Pixabay.com

Kokos štangle

Sastojci:

200 g mlevenih oraha
150 g šećera
6 kašika vode
200 g kokosa
100 g suvog grožđa
100 g mlevenog badema
fondan
Priprema:
Orahe zamesiti sa fondanom, pa razviti na dasci koru debljine prsta. Šećer ušpinujte sa vodom, pa tu dodajte kokos, suvo grožđe, mleveni badem. Taj fil sipati preko kore. Kada se ohladi seći štangle.

Foto/Pixabay.com

Suva pita od oraha

Sastojci:

1 kg tankih kora
100 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
100 g šećera
1 kesica cimeta

Za sirup:

750 g šećera
1/2 l vode
1 limun
Priprema:
Napravite fil od oraha, šećera, suvog grožđa i cimeta. Zatim u podmazan pleh poređajte 4-5 kora koje ćete poprskati uljem. Preko toga ide fil, pa kore, pa fil i sve tako dok ne utrošite materijal. Gornji sloj kora premažite uljem, isecite na parčiće, poprskjte sa vodom i pecite na 150°C. Zatim napravite sirup tako što ćete skuvati šećer sa vodom i dodati mu limun isečen na kockice. Ovim vrelim sirupom prelijte prohlađenu pitu.

Foto/Pixabay.com

Posna torta

Sastojci:

250 g mlevenih oraha
250 g šećera
250 ml belog vina
kašičica cimeta
kašičica sode bikarbone
250 g brašna
bademovo ulje
listići badema
posni marcipan
Za glazuru:

250 g šećera u prahu
sok od jednog limuna
Priprema:
Pažljivo podmažate kalup bademovim uljem i pospite brašnom. Umutite orahe, šećer, belo vino, cimet, sodu bikarbonu i brašno i dobijenu smesu izručite u kalup. Pecite u rerni oko 25 minuta na 220°C. Kada bude gotova izadite je i ohladite. Napravite glazuru tako što ćete pomešati šećer i limun i prelijte tortu sa njom. Na kraju je ukrasite sa listićima badema i ukrasima od posnog marcipana.

Foto/Pixabay.com

Kikiriki bajadera

Sastojci:

300 g šećera
2 dcl vode
200 g margarina
300 g neslanog mlevenog kikirikija
300 g mlevenog keksa
50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaoa
Za preliv:

150 g čokolade
malo ulja
Priprema:
U vodi kuvati šećer par minuta, zatim dodati margarin. Kad se margarin otopi dodajte kikiriki i keks. Mešajte dok se smesa ne sjedini. Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade ili kakao, a svetlu smesu podelite na 2 jednaka dela. U plitki pleh stavite pek papir i prelijte jedan deo svetle smese. Dobro utisnite i poravnajte da se smesa stegne. Kada se smesa stegla prelijte sa tamnim delom, pa ponovite postupak sa poravnavanjem. Preko toga sipajte drugi deo svetle smese. Čokoladu otopite i prelijte bajaderu koja se ohladila.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Postite, a ne znate šta da spremite? Ova 4 glavna jela ćete obožavati!

Pokušajte da kažete ne ovoj POSNOJ SARMI od vinove loze!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar