Hrvati rešili da DOKRAJČE Srbe: Zapalili im kuće, pa im još traže da PLAĆAJU te iste ruševine

Sprovođenje ovog zakona predstavlja cementiranje etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj. ističe Miodrag Linta, predsednika Saveza Srba iz regiona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Svaki Srbin čija je kuća u Hrvatskoj srušena tokom prethodnog rata mora zaostale ruševine da skloni sam ili da hrvatskim vlastima papreno plati njihovo odnošenje. Ukoliko ni jedno ni drugo nekim slučajem nije opcija, Hrvatska kreće u ekspresni proces konfiskacije zemljišta!

Hrvatima je očigledno nedovoljno što su za vreme rata ubijali nedužne Srbe, palili njihova vekovna ognjišta i proterali ih sa njih 1995, tokom akcije „Oluja”, pa sada žele dodatno da zarade na njihovoj nesreći. Prema saznanjima Objektiva, uklanjanje šuta u sopstvenoj režiji košta do 5.000 evra, dok angažovanje gradskih komunalnih službi iz džepa može da istera i neverovatnih 15.000!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima predsednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte, zakon po kojem naše komšije vrše ovo protivpravno otimanje i monstruozno atakuju na svetinju privatne svojine donet je pre nešto više od tri godine, kada su, kako dodaje, svetla reflektora uperena od strane EU ka Hrvatskoj već bila davno ugašena.

– Sprovođenje ovog zakona u stvari predstavlja cementiranje etničkog čišćenja Srba u čitavoj Hrvatskoj, pa i u onim mestima gde nije bilo ratnih dejstava – objašnjava Linta.

NEVIĐENI SKANDAL

On kaže da su u gradu Gospiću najdrastičniji primeri sprovođenja ove skandalozne odluke, gde su lokalne vlasti u tom smislu nemilosrdne.

– Ima tu i drugih mesta, ali vlasti u Gospiću prednjače. Licemerno je da država odgovorna za rušenje najmanje 10.000 srpskih kuća i lokala sada traži da njihovi vlasnici moraju sami da uklone ostatke tog rušenja. To je neviđeni skandal i smatram da bi Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da reaguje i da u razgovorima sa zvaničnim Zagrebom traži da se ukine ta sramna odredba, kojom se od ljudi koji apsolutno nisu odgovorni traži da moraju da uklone građevinski otpad – tvrdi Linta za naš list.

IZNOSI VARIRAJU

S Lintinim stavom saglasan je i direktor dokumentaciono-informacionog centra „Veritas” Savo Štrbac. On za Objektiv potvrđuje naša saznanja o tarifama koje su hrvatske vlasti nametnule kao globu Srbima, pa nastavlja:

– Sve je to tačno da država Hrvatska na ove ili one načine opterećuje Srbe koji su već dovoljno postradali zbog rušenja i uništavanja njihovih imanja. Iznosi koje treba da izdvoje za nošenje građevinskog šuta su različiti i zavise od opštine do opštine, ali i od veličine materijala, kao i od mesta gde se odvozi i na koji način se to čini.

KAO DA NIJE BILO RATA

Štrbac dodatno pojašnjava kojim se sve podlostima služe hrvatske vlasti da Srbima nametnu plaćanje odvoženja građevinskog otpada zatečenog na njihovim imanjima.

– Normalno je da svako treba da brine o svojoj okućnici, ali Hrvati se ponašaju kao da nisu krivi za ta rušenja, kao da nije bilo rata. Koliko su perfidni u toj nameri da naplate sve što su sami počinili, govori i način na koji su obaveštavali te unesrećene Srbe da su dužni da uklone sav šut sa svojih poseda. Oni su to činili putem opštinskih oglasnih tabli, na koje su kačili natpise u stilu „poziva se taj i taj da ukloni građevinski materijal sa svog imanja”, a taj čovek je ko zna gde, negde rasejan po Srbiji ili svetu. Tako su, navodno, sprovodili zakon, a zapravo šokirali ljude ogromnim sumama novca koje su oni morali kako-tako da pribave i plate, jer im u suprotnom sledi oduzimanje imovine – napominje Štrbac.

Piše: GORAN MITROVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar