“Za 33 godine rada nisam video ovo”: Srpski hirurzi odstranili prostatu tešku POLA KILOGRAMA

Džamić je ispičao da je pacijentu pre par godina zbog benignog uvećanja prostate predložena operacija, ali je on to odbio

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/sasint

Hirurzi Klinke za Urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije imali su priliku sinoć da vide ono što nikad ranije nisu – džinosvku prostatu od čak 450 grama.

Ovaj organ, koji je inače po fiziološkim karakteristikama težak obično između 16 i 20 grama, hirurzi su izvadili pacijentu starom 59 godina, koji je upravo zbog uvećanja prostate bio životno ugrožen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je potvrdio i profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju UKCS, navodi se.

– Pacijent je kod nas tokom noći stigao u životno ugrožavajućem stanju, sa krvarenjem – objašnjava dr Džamić i dodaje da je čovek omah zbrinut.

– Primenjena je transvezikalna prostatketomija, što zapravo znači da je pacijentu odstranjena prostata. Zahvat su izveli asistenti Bogomir Milojević i Uroš Bumbaširević. Pacijent je dobro, oporavlja se. Ovo je stvarno prilično neuobičajena operacija upravo zbog veličine koju je prostata dostigla. Za 33 godine rada nisam vudeo toliku prostatu.

Takođe, Džamić je ispičao da je pacijentu pre par godina zbog benignog uvećanja prostate predložena operacija, ali je on to odbio.

– Brzom i stručnom intervencijom našeg tima sve sve se, srećom, dobro završilo. Po dolasku na Kliniku pacijent je noćas bio u jako ozbiljnom opštem stanju, a sada se oporavlja – naveo je.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar