EURO 2021 – predstavljamo grupu F: Budimpešta i Minhen domaćini, ko prođe dalje favorit za titulu (VIDEO)

Šampion Evrope, svetski prvak, „panceri” i nesrećni Mađari – u grupi F gledaćemo nekoliko finala pre finala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Vikipedija,Epa

Još samo jedan dan!

Evropski šampionat je pred vratima, a posle grupa A, B, C, D i E predstavljamo vam i grupu smrti!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U F grupi Eura nalaze se šampion Evrope Portugalija, osvajač Mundijala Francuska, tradicionalno jaki Nemci i nesrećni Mađari, a utakmice će se igrati u Minhenu i Budimpešti. Mesto u nokaut fazi izboriće po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe uz četiri najbolja trećeplasirana tima.

GRUPA F

Mađarska

Portugalija

Francuska

Nemačka

GRADOVI DOMAĆINI

Budimpešta (Puškaš arena) i Minhen (Alijanc arena)

MAĐARSKA

Vrednost tima: 74,8 miliona evra

Šta drugo da se kaže nego – nesrećni Mađari. Da su im rekli da izaberu najteže protivnike i stave ih u istu grupu na Euru, verujemo da bi izabrali upravo Portugalce, Francuze i Nemce. Na papiru, svaki bod za našeg severnog suseda biće premija. Mađari su bili tek četvrti u svojoj kvalifikacionoj grupi, iza Hrvatske, Velsa i Slovačke, a plasman na Euro obezbedili su preko baraža Lige nacija, kada su bili bolji od Bugarske i Islanda. Na prošlom evropskom šampionatu stigli su do osmine finala, gde ih je sa 4:0 savladala Belgija.

GolmaniPeter Gulaši (Red Bul Lajpcig), Denes Dibuš (Ferencvaroš), Adam Bogdan (Ferencvaroš)

OdbranaĐerđo Lovrencič (Ferencvaroš), Endre Botka (Ferencvaroš), Adam Langa (Omonija), Akos Keckeš (Lugano), Atila Filoa (Fehervar), Vili Orban (Lajpcig), Atila Salaji (Fenerbahče), Bendeguš Bola (Fehervar)

Vezni redLoik Nego (Fehervar), Adam Nađ (Bristol Siti), Laslo Kleinhajsler (Osijek), David Siger (Ferencvaroš), Danijel Gazdag (Filadelfija), Andras Šafar (Dunajska Streda), Tamaš Čeri (Mezokovežd), Filip Holender (Partizan)

NapadAdam Salaj (Majnc), Roland Salaj (Frajburg), Nemanja Nikolić (Fehervar), Kevin Varga (Kasimpaša), Roland Varga (MTK), Sabolc Šon (Dalas), Janoš Han (Pakš)

Selektor: Marko Rosi

Zvezda tima: Peter Gulaši

38 puta branio u dresu nacionalnog tima

Peter Gulaši biće na strelištu! Težak posao čeka prvog golmana Mađarske i od njegovog raspoloženja zavisi da li će Mađari proći kao bosi po trnju ili će uspeti da iznenade. Ove sezone pružao je odlične partije u dresu Red bul Lajpciga, kako u Bundesligi, tako i u Ligi šampiona.

PORTUGALIJA

Vrednost tima: 872,5 miliona evra

Branilac titule dolazi na Euro u, čini se, nikad jačem sastavu! Četa Fernanda Santosa ima neverovatan potencijal, kako ofanzivni, tako i defanzivni, i videćemo da li će uspeti da odbrane tron. Na Euro su stigli kao drugi u kvalifikacionoj grupi, iza Ukrajine, a ispred Srbije.

GolmaniEntoni Lopes (Lion), Rui Patrisio (Vulverhempton), Rui Silva (Granada)

OdbranaŽoao Kanselo (Mančester Siti), Nelson Semedo (Vulverhempton), Žoze Fonte (Lil), Pepe (Porto), Ruben Dijas (Mančester Siti), Nunjo Mendes (Sporting), Rafael Gereiro (Borusija Dortmund)

Vezni redDanilo Pereira (PSŽ), Žoao Palinja (Sporting), Ruben Neveš (Vulverhempton), Bruno Fernandes (Mančester Junajted), Žoao Mutinjo (Vulverhempton), Renato Sančes (Lil), Seržo Oliveira (Porto), Vilijam Karvaljo (Betis)

NapadPedro Gonsalves (Sporting), Andre Silva (Ajntraht Frankfurt), Bernardo Silva (Mančester Siti), Kristijano Ronaldo (Juventus), Diogo Žota (Liverpul), Gonsalo Gedes (Valensija), Žoao Feliks (Atletiko Madrid), Rafa Silva (Benfika)

Selektor: Fernando Santos

Zvezda tima: Kristijano Ronaldo

174 utakmice odigrao je za nacionalni tim i postigao je 103 gola

Možda poslednji reprezentativni ples Kristijana Ronalda bude upravo ovo evropsko prvenstvo. Zna se šta predstavlja Portugalac u svetu fudbala i pokušaće da donese novu radost svojoj naciji za kraj više nego uspešne karijere.

FRANCUSKA

Vrednost tima: 1 milijarda evra

Šampion sveta probaće da vrati i evropsku krunu, na koju Francuzi čekaju od 2000. godine. Na papiru možda i najjača reprezentacija takmičenja, kvalifikacije su završili kao prvi u grupi uz osam pobeda, ali i po jedan remi i poraz od Turske. Na prošlom Euru stigli su do finala. U tim je posle duge pauze vraćen napadač Reala Karim Benzema i videćemo kako će to uticati na atmosferu i igre Francuza.

GolmaniUgo Loris (Totenhem), Majk MEnjan (Lil), Stiv Mandanda (Marselj)

OdbranaLuka Dinj (Everton), Leo Duboa (Lion), Lukas Ernandez (Bajern), Presnel Kimpembe (Pari Sen Žermen), Klemon Lengle (Barselona), Ferlan Mendi (Real Madrid), Benžaman Pavar (Bajern), Rafael Varan (Real Madrid), Kurt Zuma (Čelsi)

Vezni redN’Golo Kante (Čelsi), Tangi Ndombele (Totenhem), Pol Pogba (Mančester Junajted), Adrijan Rabio (Juventus), Musa Sisoko (Totenhem)

NapadKarim Benzema (Real Madrid), Visam Ben Jeder (Monako), Kingsli Koman (Bajern Minhen), Usman Dembele (Barselona), Olivije Žiru (Čelsi), Antoan Grizman (Barselona), Toma Lemar (Atletiko Madrid), Antoni Marsijal (Mančester Junajted), Kilijan Embape (Pari Sen Žermen)

Selektor: Didje Dešan

Zvezda tima: Kilijan Mbape

44 utakmice odigrao je za nacionalni tim i postigao je 17 golova

Kada u moru zvezda treba da izdvojimo jednu, to je više nego težak zadatak. Ipak, čini se da je Kilijan Mbape prvi među jednakima! Rođen je 20. decembra 1998. godine, a već ima pehar namenjen šampionu sveta. Neverovatno ga je teško čuvati i mogao bi da bude glavna karika u novom uspehu čete Didjea Dešana.

NEMAČKA

Vrednost tima: 936,5 miliona evra

Nisu imali sreće na žrebu „panceri”. Ili nisu imali sreće Francuzi, Portugalci i Mađari zato što su u grupi s Nemačkom. Kako god da se okrene, neutralni ljubitelji fudbala imaće priliku da uživaju u spektakularnim utakmicama. Nemci su kvalifikacije završili sa sedam pobeda i jednim porazom, i to od Holandije, a na prošlom Euru stigli su do polufinala, u kom su ispali od Francuske.

GolmaniBernd Leno (Arsenal), Manuel Nojer (Bajern), Kevin Trap (Ajntraht Frankfurt)

OdbranaMatijas Ginter (Borusija Menhengladbah), Robin Gosens (Atalanta), Kristijan Ginter (Frajburg), Marsel Halštenberg (Lajpcig), Mats Humels (Borusjia Dortmund), Lukas Klostermann (Lajpcig), Robin Koh (Lids), Antonio Ridiger (Čelsi), Niklas Zile (Bajern)

Vezni redEmre Džan (Borusija Dortmund), Leon Gorecka (Bajern), Ilkaj Gundogan (Mančester Siti), Jonas Hofman (Borusija Menhengladbah), Jozua Kimih (Bajern), Toni Kros (Real Madrid), Florijan Nojhaus (Borusija Menhegladbah)

NapadSerž Gnabri (Bajern), Kaj Haverc (Čelsi), Tomas Miler (Bajern), Džamal Musijala (Bajern), Leroj Sane (Bajern), Kevin Foland (Monako), Timo Verner (Čelsi)

Selektor: Joakim Lev

Zvezda tima: Kaj Haverc

12 utakmica odigrao je za nacionalni tim i postigao je 3 gola

Gol Haverca bio je dovoljan da Čelsi reši finale Lige šampiona protiv Mančester sitija i forma mladog Nemca je u usponu, tako da bi mogao da bude jedan od igrača koji će obeležiti Euro. Čuvaće ga najbolji defanzivci Starog kontinenta i ovo takmičenje će biti prvo pravo reprezentativno iskušenje u njegovoj karijeri.

STADIONI

BUDIMPEŠTA: Puškaš arena “srećna” za Srbiju

IME: Puškaš arena

KAPACITET: 61.000

KORONA LIMIT: NEMA (61.000)

OTVOREN: 2019.

DOMAĆIN: Fudbalska selekcija Mađarske

Izgrađeno na mestu starog nacionalnog stadiona, koji je takođe nosio ime proslavljenog Ferenca Puškaša, ovo fudbalsko borilište imalo je tu nesreću da bude otvoreno 15. novembra 2019. (mečom Mađarska – Urugvaj 1:2), nekoliko meseci pre izbijanja pandemije koronavirusa.

Za nas je ovo srećan stadion – jedan je od retkih gde neka nacionalna selekcija nije „orlovima” skresala krila, iako smo uspeli da u vremenu korone ipak gostujemo na Puškaš areni. U Ligi nacija 15. novembra 2020, tačno godinu dana po otvaranju stadiona, Mađarska i Srbija su igrale 1:1. Gol zahvaljujući kojem smo osvojili bod postigao je Nemanja Radonjić, dok je za Mađare strelac bio Žolt Kalmar.

Mečevi u Budimpešti

* 15. jun, grupa F: Mađarska – Portugal (18.00)

* 19. jun, grupa F: Mađarska – Francuska (15.00)

* 23. jun, grupa F: Portugal – Francuska (21.00)

* 27. jun, osmina finala (18.00)

MINHEN Jedva zauzdali smrtonosnu bolest iz Srbije

IME: Alijanc arena

KAPACITET: 70.000

KORONA LIMIT: oko 21% (14.500 navijača)

OTVOREN: 2005.

KLUB DOMAĆIN: Bajern

Stadion je otvoren 30. maja 2005, ali već u novembru te godine suočio se sa problemom jedne od najtežih bolesti koja na planeti najviše pogađa nas Srbe – promajom (po narodnom verovanju, bolest je i prelazna i smrtonosna)! Verovali ili ne, 14. novembra 2005, na godišnjoj skupštini Bajerna, mnogi članovi su se žalili da na stadionu duva „neprijatna promaja”, pa je problem rešen postavljanjem pokretnih vrata, čime je prirodan protok vazduha onemogućen, odnosno – promaja je pobeđena!

A sportski smo za Alijanc arenu vezani baš grdno – na SP 2006. tu je Srbiju i Crnu Goru sa 3:2 pobedila ultra-giga-mega fudbalska velesila – Obala Slonovače.

Mečevi u Minhenu

* 15. jun, grupa F: Francuska – Nemačka (21.00)

* 19. jun, grupa F: Portugal – Nemačka (18.00)

* 23. jun, grupa F: Nemačka – Mađarska (21.00)

* 2. jul, četvrtfinale (21.00)

Pišu: Vojin Jovanović i Žarko Sokić

Najavu grupe F Evropskog šampionata možete pronaći i u štampanom izdanju Objektiva za četvrtak 10. jun, gde ćete videti još mnogo interesantnih priča.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar