ODBROJAVANJE PRED EURO

EURO 2021 – predstavljamo grupu B: Danska i Rusija domaćini, sve oči uprte u De Brujnea i Dzjubu (VIDEO)

Četa Roberta Martineza jedan je od glavnih favorita za evropski tron. Pored Belgijanaca, Danci i Rusi figuriraju kao kandidati za plasman u narednu rundu, dok će Finska pokušati da odigra kao u kvalifikacijama i napravi novo veliko iznenađenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Pesnya, Profimedia, Laurent Lairys/Agence Locevaphotos / Alamy, Profimedia, EPA

Posle grupe A, logičan sled događaja je da predstavimo grupu B.

Čekali smo godinu dana, a sada odbrojavamo sitno, smotra najboljih evropskih selekcija je pred vratima!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Po prvi put će se Evropski šampionat održati u čak 11 gradova, a 24 ekipe raspoređene su u šest grupa od po četiri tima. U nokaut fazu plasiraće se po dva prvoplasirana tima iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

GRUPA B

Belgija

Danska

Finska

Rusija

GRADOVI DOMAĆINI

Kopenhagen i Sankt Peterburg

BELGIJA

Vrednost tima: 669,4 miliona evra

Prvi favorit ove grupe, ali i jedna od najboljih ekipa na šampionatu. Kvalifikacije su završili sa svih deset pobeda i fascinantnom gol-razlikom 40:3, ispred Rusa, sa kojima će se sastati i u grupnoj fazi Eura. Prošli Evropski šampionat okončali su iznenađujućim porazom od Velsa u četvrtfinalu.

Golmani: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Simon Minjole (Klub Briž), Mats Sels (Strazbur)

OdbranaTobi Aldervejreld (Totenhem), Dedrik Bojata (Herta), Džejson Denajer (Lion), Tomas Vermalen (Kobe), Jan Vertongen (Benfika), Timoti Kastanj (Lester), Toma Menije (Borusija Dortmund)

Vezni redKevin de Brujne (Mančester Siti), Leander Dendonker (Vulverhempton), Denis Pret (Lester Siti), Juri Tilemans (Lester), Hans Vanaken (Klub Briž), Aksel Vitsel (Dortmund), Janik Karasko (Atletiko Madrid), Naser Šadli (Istanbul Bašakšehir), Eden Azar (Real Madrid), Dris Mertens (Napoli), Torgan Azar (Borusija Menhengladbah)

NapadŽeremi Doku (Ren), Leandro Trosar (Brajton), Miši Batšuaji (Kristal Palas), Romelu Lukaku (Inter), Kristijan Benteke (Kristal Palas)

Selektor: Roberto Martinez

Zvezda tima: Kevin de Brujne (Mančester siti)

80 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao 21 gol

U moru zvezda teško je istaći jednu… Lukaku, Kurtoa, Azar, Mertens, Vitsel… Ipak, korak ispred svih je Kevin de Brujne. Najbolji je igrač Belgije, ali i ove grupe, a jedna je od prvih violina i čitavog Eura. Vredi 100 miliona evra, a od njegovih lopti koje „imaju oči” strahovaće sve evropske selekcije.

DANSKA

Vrednost tima: 310,7 miliona evra

Danci su se kvalifikovali za Euro kao drugi u svojoj grupi, iza Švajcarske, a ispred Republike Irske. Na prošlom evropskom šampionatu nisu učestvovali, a sada će kao jedan od domaćina pokušati da iznenade iz drugog plana. Nisu u najužem krugu favorita, ali treba obratiti pažnju na ovu selekciju!

GolmaniKasper Šmajhel (Lester), Fredrik Rjonov (Šalke), Jonas Lesl (Midtjiland)

OdbranaSimon Kjer (Milan), Andreas Kristensen (Čelsi), Janik Vestergard (Sautempton), Joakim Mele (Atalanta), Jens Striger Larsen (Udineze), Joakim Andersen (Fulam), Danijel Vas (Valensija), Matijas Zanka (Kopenhagen), Nikolaj Bojlesen (Kopenhagen)

Vezni redKristijan Eriksen (Inter), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hejberg (Totenhem), Kristian Norgor (Brentford), Matijas Jensen (Brentford), Anders Kristijansen (Malme), Robert Skov (Hofenhajm),  Mikel Damsgard (Sampdorija)

NapadMartin Brejtvejt (Barselona), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Jonas Vind (Kopenhagen), Kasper Dolberg (Nica), Andreas Korenlijus (Parma), Andreas Skov Olsen (Bolonja)

Selektor: Kasper Hjulmand

Zvezda tima: Kristijan Eriksen (Inter)

106 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao 36 golova

Fudbaler Intera Kristijan Eriksen motor je tima Danske. U pohodu „nero-azura” na Skudeto imao je ulogu džokera, ali će u nacionalnom timu njegova uloga biti daleko veća.

FINSKA

Vrednost tima: 44,5 miliona evra

Kada se uporedi vrednost Kevina de Brujnea (100 miliona evra) i čitave reprezentacije Finske (44,5), jasno je da Finci nisu u krugu prvih favorita Eura. Ipak, u kvalifikacijama su iznenadili, pa su ih završili iza Italije, ali ispred favorizovanih timova poput Grčke i Bosne i Hercegovine. Ovo im je debi na evropskim šampionatima i teško je predvideti kakav će rezultat ostvariti.

Golmani: Lukas Hradecki (Bajer Leverkuzen), Jese Joronen (Breša), Ansi Jakola (Bristol Rovers)

OdbranaTomas Lam (Zvole), Paulus Arajuri (Pafos), Jere Uronen (Genk), Juhani Ojala (Vejle), Sauli Vajsanen (Kjevo), Nikolaj Alho (MTK), Danijel O’Šonesi (HJK), Niko Hamalajnen (KPR),  Leo Vajsanen (Elfsborg),  Robert Ivanov (Varta Poznanj)

Vezni redJasin Asenun (Lahti), Oni Valakari (Pafos), Piri Soiri (Esbjerg), Fredrik Jensen (Augzburg), Joni Kauko (Esbjerg), Glen Kamara (Rendžers), Rasmus Šiler (Đurgarden), Tim Sparv (Larisa)

NapadTemu Puki (Norič), Lasi Lapalajnen (Montreal), Markus Fors (Brentford), Joel Pohjanpalo (Union Berlin)

Selektor: Marku Kanerva

Zvezda tima: Temu Puki

90 utakmica odigrao za nacionalni tim i postigao 30 golova

Temu Puki bio je jedan od glavnih igrača Noriča u pohodu na povratku u Premijer ligu ove sezone. Postigao je čak 26 golova, asistirao još četiri puta i ako formu iz kluba prenese i na Euro, Finci imaju čemu da se nadaju.

RUSIJA

Vrednost tima: 190,8 miliona evra

Odlične kvalifikacije su iza „zbornaja komande”. Rusi su upisali osam pobeda i samo dva poraza, oba protiv favorizovane Belgije, pa su do Eura stigli ispred Škotske, Kipra, Kazahstana i San Marina. Prošli evropski šampionat završili su u grupnoj fazi, a sada će kao jedan od domaćina probati da odu bar korak dalje.

GolmaniJuri Djupin (Rubin), Matvej Safonov (Krasnodar), Anton Šunin (Dinamo Moskva)

OdbranaGeorgi Džikija (Spartak Moskva), Igor Divejev (CSKA Moskva), Juri Žirkov (Zenit), Vjačeslav Karavajev (Zenit), Fjodor Kudrjašov (Antalija), Andrej Semjonov (Ahmat), Mario Fernandes (CSKA Moskva)

Vezni redDmitri Barinov (Lokomotiva Moskva), Rifat Žemaledinov (Lokomotiv Moskva), Maksim Muhin (CSKA Moskva), Aleksandar Golovin (Monaco), Danil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Aleksej Jonov (Krasnodar), Daler Kuzjajev (Zenit), Andrej Mostovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Denis Makarov (Rubin), Aleksej Mirančuk (Atalanta), Denis Čerišev (Valensija)

NapadArtjom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotni (CSKA Moskva), Aleksandar Sobolev (Spartak Moskva)

Selektor: Stanislav Čerčesov

Zvezda tima: Artjom Dzjuba

51 utakmicu odigrao je za nacionalni tim i postigao 29 golova

Napadač Zenita biće udarna ofanzivna igla „zbornaja komande”. Selektor Stanislav Čerčesov veruje svom kapitenu i većina napada ide upravo preko Dzjube, koji je ove sezone u ruskom šampionatu postigao 20 golova, a osam puta se našao u ulozi asistenta.

STADIONI

KOPENHAGEN: Zvezda, Srbija, al’ i Jugoslavija

IME: Stadion Parken

KAPACITET: 38.000

KORONA LIMIT: oko 42% (15.900 navijača)

OTVOREN: 1992.

KLUB DOMAĆIN: Kopenhagen

Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Za skoro 20 godina postojanja, fudbalski stadion Parken ostao je upamćen – zato što ima pokretni krov – kao stadion domaćin Pesme Evrovizije 2001, kao borilište na kojem je 21. maja 2011. postavljen tadašnji svetski rekord po broju gledalaca na rukometnoj utakmici u “dvorani” – 36.651 (Kopenhagen – Bjeringbro/Silkenborg 30:21) i po finalu EP u odbojci 2013. (Rusija – Italija 3:1).

Parken je izgrađen na mestu nekadašnjeg nacionalnog stadiona – Idratšparkena, na kojem je poslednji meč selekcija Danske odigrala protiv Jugoslavije, 14. novembra 1990, u kvalifikacijama za EP 1992, kada smo pobedili sa 2:0. Kasnije je Crvena zvezda, u avgustu 2019, na Parkenu posle penala (7:6) prošla treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a zatim igrala i grupnu fazu elitnog takmičenja.

Mečevi u Kopenhagenu

* 12. jun, grupa B: Danska – Finska (18)

* 17. jun, grupa B: Danska – Belgija (18)

* 21. jun, grupa B: Rusija – Danska (21)

* 28. jun, osmina finala (18)

SANKT PETERBURG: Naš Bane prvi zabio

IME: Gasprom arena

KAPACITET: 61.000 mesta

KORONA LIMIT: 50% (30.500 navijača)

OTVOREN: 2017.

KLUB DOMAĆIN: Zenit

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Smešten na ostrvu Krestovski, izgrađen po ceni od 1,1 milijarde dolara – (trenutno 11. najskuplji stadion ikada, a posle Vemblija najskuplji na ovom EP), imao je više imena za četiri godine postojanja – Stadion Krestovski, Stadion Sankt Peterburg, uz sadašnje sponzorsko ime, ali je nama i svetu najpoznatiji po tome što je prvi gol u istoriji stadiona postigao naš Branislav Ivanović, u meču između Zenita i Urala 22. aprila 2017, u pobedi domaćih od 2:0.

Mečevi u Sankt Peterburgu

* 12. jun, grupa B: Belgija – Rusija (21)

* 14. jun, grupa E: Poljska – Slovačka (18)

* 16. jun, grupa B: Finska – Rusija (15)

* 18. jun, grupa E: Šveska – Slovačka (15)

* 21. jun, grupa B: Finska – Belgija (21)

* 23. jun, grupa E: Šveska – Poljska (18)

* 2. jul, četvrtfinale (18)

Pišu: Vojin Jovanović i Žarko Sokić

Najavu grupe B Evropskog šampionata možete pronaći i u štampanom vikend izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar