EURO 2021 – predstavljamo grupu C: Rumunija i Holandija domaćini, romantična priča Gorana Pandeva (VIDEO)

Holanđani su na papiru prvi favoriti grupe, ali Ukrajina i Austrija veoma lako mogu čak i na čelo tabele, dok Makedonci žele da ispišu istoriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, EPA-EFE/Robert Perry, EPA/REMKO DE WAAL, EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Grupe A i B smo arhivirali, a sada vam predstavljamo grupu C.

Ovaj Euro biće prvi koji će se održati u čak 11 gradova, a 24 ekipe raspoređene su u šest grupa od po četiri tima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U nokaut fazu plasiraće se po dva prvoplasirana tima iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

GRUPA C

Holandija

Ukrajina

Austrija

Severna Makedonija

GRADOVI DOMAĆINI

Bukurešt i Amsterdam

HOLANDIJA

Vrednost tima: 637 miliona evra

Holanđani su do Eura stigli kao drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi, odmah iza selekcije Nemačke. Na prošlom evropskom prvenstvu nisu učestvovali, a sada žele da nadoknade propušteno. Veliki hendikep je povreda Virdžila van Dajka, po mnogima najboljeg defanzivca današnjice, bez kog je odbrana Liverpula, ali i Holandije, veoma ranjiva.

Golmani: Jasper Silesen (Valensija), Tim Krul (Norič Siti), Marten Stekelenburg (Ajaks)

OdbranaPatrik van Anholt (Kristal Palas), Nejtan Ake (Mančester Siti), Dejli Blind (Ajaks), Denzel Damfris (PSV Ajnhdoven), Matijs de Liht (Juventus), Jurijen Timber (Ajaks), Joel Veltman (Brajton), Stefan de Fraj (Inter), Oven Vajndal (AZ Alkmar)

Vezni redDoni van de Bek (Mančester junajted), Rajan Gravenberh (Ajaks), Frenki de Jong (Barselona), Davi Klasen (Ajaks), Ton Kopmajners (AZ Alkmar), Marten de Ron (Atalanta), Žoržinjo Vajnaldum (Liverpul)

NapadStiven Berghujs (PSV Ajnhdoven), Kodi Gakpo (PSV Ajndhoven), Luk de Jong (Sevilja), Donjel Malen (PSV Ajnhdoven), Memfis Depaj (Olimpik Lion), Kvinsi Promes (Spartak Moskva) i Vut Veghorst (Volfsburg)

Selektor: Frank de Bur

Zvezda tima: Frenki de Jong

26 utakmica odigrao je za nacionalni tim i postigao je jedan gol

Najvažniji šraf u igri tima Franka de Bura svakako je vezista Barselone Frenki de Jong. Igrač koji vredi 90 miliona evra može da pokrije više pozicija u timu, a najbolje se snalazi u centralnom delu veznog reda. U izostanku Van Dajka, najzvučnije je ime Holanđana.

UKRAJINA

Vrednost tima: 197,2 miliona evra

Dobro smo zapamtili Ukrajince u kvalifikacijama za ovo evropsko prvenstvo. Završila je četa Andreja Ševčenka prva u grupi ispred Portugalije i Srbije, a „orlovima” su pred svojim navijačima, kojih je bilo 35.000, održali čas fudbala i slavili sa 5:0. Prethodni Euro završili su u grupnoj fazi, a sada figuriraju kao tim koji bi iz senke mogao u samu završnicu.

GolmaniGeorgi Buščan (Dinamo Kijev), Andrij Pjatov (Šahtjor Donjeck), Anatolij Trubin (Šahtjor)

OdbranaEduard Sobol (Klub Briž), Ilija Zabarnji (Dinamo Kijev), Serhij Krivcov (Šahtjor Donjeck), Denis Popov (Dinamo Kijev), Oleksandr Timčuk (Dinamo Kijev), Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev), Oleksandr Karavajev (Dinamo Kijev), Mikola Matvijenko (Šahtjor Donjeck)

Vezni redSerhij Sidorčuk (Dinamo Kijev), Ruslan Malinovski (Atalanta), Mikola Šaparenko (Dinamo Kijev), Marlos (Šahtjor Donjeck), Jevhen Makarenko (Kortrijk), Oleksandr Zinčenko (Mančester Siti), Viktor Cigankov (Dinamo Kijev), Taras Stepanenko (Šahtjor Donjeck), Andrij Jarmolenko (Vest Hem), Oleksandr Zubkov (Ferencváros), Heorhi Sudakov (Šahtjor Donjeck), Roman Bezus (Gent)

Napad: Roman Jaremčuk (Gent), Artem Besedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbik (Dnipro-1)

Selektor: Andrej Ševčenko

Zvezda tima: Oleksandr Zinčenko 

38 utakmica odigrao je za nacionalni tim i postigao je pet golova

Osvojio je titulu i Liga kup sa Mančester sitijem ove sezone, a zaustavljen je u finalu Lige šampiona. Pogađate – Oleksandr Zinčenko. U timu u kojem nema izrazitih superstarova, osim njega, ističe se i fudbaler Atalante Malinovski. Ipak, timska igra je ono što krasi četu Andreja Ševčenka.

AUSTRIJA

Vrednost tima: 320,6 miliona evra

Austrijanci su bili drugi u kvalifikacijama iza Poljske, a na prethodnom Euru takmičenje su završili kao poslednji u grupi F, iza Mađarske, Islanda i Portugalije. Sada imaju više nego zanimljiv tim koji predvode Alaba, Zabicer, Arnautović, Kalajdžić i novo pojačanje Crvene zvezde Aleksandar Dragović.

GolmaniDanijel Bahman (Votford), Pavao Pervan (Volfsburg), Aleksander Šlager (LASK)

OdbranaDavid Alaba (Real Madrid), Aleksandar Dragović (Crvena zvezda), Marko Fridel (Verder), Martin Hintereger (Ajntraht), Štefan Lajner (Mehengladbah), Štefan Poš (Hofenhajm), Filip Linhart (Frajburg), Andreas Ulmer (Salcburg)

Vezni redJulijan Baumgartlinger (Hofenhajm), Štefan Ilsanker (Ajntraht), Florijan Grilič (Hofenhajm), Krištof Baumgartner (Hofenhajm), Valentino Lazaro (Mehengladbah), Marsel Zabicer (Lajpcig), Luis Šaub (Lucern), Alesandro Šopf (Šalke), Konrad Lajmer (Lajpcig), Ksaver Šlager (Volfzburg)

NapadMarko Arnautović (Šangaj), Saša Kalajdžić (Štutgart), Karim Onisivo (Majnc), Kristofer Trimel (Union Berlin), Miheal Gregorič (Augzburg)

Selektor: Franko Foda

Zvezda tima: David Alaba

Foto: EPA-EFE/Robert Perry

80 utakmica odigrao je za nacionalni tim i postigao je 14 golova

Novo pojačanje „kraljevskog kluba” i neumorni igrač koji može da pokrije čitavu levu stranu. Pored toga, David Alaba može da igra na još nekoliko pozicija u defanzivi i veznom redu, a i prekidi su mu jača strana! Biće zanimljivo videti dokle mogu Austrijanci, a to će umnogome zavisiti od igre glavne zvezde.

SEVERNA MAKEDONIJA

Vrednost tima: 61,8 miliona evra

Jednu romantičnu priču ispisali su Makedonci u kvalifikacijama, a sada bi želeli da je produže i na Euru. Svoju grupu završili su tek na trećem mestu, iza Poljske i Austrije, a do glavnog takmičenja stigli su sporednim putem, preko Lige nacija i baraža, u kom su eliminisali Gruziju golom Pandeva. Do sada nikada nisu učestvovali na Euru.

GolmaniStole Dimitrievski (Rajo Valjekano), Damjan Šiškovski (Doksa), Riste Jankov (Rabotnički)

OdbranaBisar Musliu (Fehervar), Egzon Bejtulai (Škendija), Kire Ristevski (Ujpešt), Stefan Ristovski (Zagreb), Darko Velkovski (Rijeka), Goko Zajkov (Šarlroa), Ezdžan Alioski (Lids)

VezistiEnis Bardi (Levante), Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Boban Nikolov (Leče), Stefan Spirovski (AEK), Elif Elmas (Napoli), Tihomir Kostadinov (Ružomberok), Daniel Avramovski (Kajzeri), Marjan Radeski (Akademija Pandev), Ferhan Hasani (Partizani), Darko Čurlinov (Štutgart)

NapadGoran Pandev (Đenova), Ivan Tričkovski (AEK), Milan Ristovski (Spartak Trnava), Aleksandar Trajkovski (Majorka), Krste Belkoski (Sarajevo), Vlatko Stojanovski (Šambli)

Selektor: Igor Angelovski

Zvezda tima: Goran Pandev

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

114 utakmica odigrao je za nacionalni tim i postigao je 36 golova

Godine su samo broj! Moramo biti subjektivni i prepustiti se čistoj romantici i emociji, pa proglasiti Gorana Pandeva za prvu zvezdu Grupe C! I pored toga što će tokom Eura napuniti 38 godina, Pandev igra kao da je na početku karijere i proživljava drugu mladost. Bio je najzaslužniji za istorijski prvi plasman Makedonaca na Euro, posle kojeg će verovatno reći kraj, bar što se reprezentativne karijere tiče. Ali neka se oprosti u svom stilu i neka bajka Gorana Pandeva dobije još nekoliko lepih stranica.

STADIONI

BUKUREŠT: Samo Metalika bolja od Srbije

IME: Nacionalni stadion

KAPACITET: 55.634

KORONA LIMIT: oko 23% (13.000 navijača)

OTVOREN: 2011.

KLUBOVI DOMAĆINI: FCSB (Steaua), Dinamo

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podignut pošto je staro fudbalsko borilište srušeno do temelja, novi Nacionalni stadion je kao prvi veliki događaj upisao domaćinstvo finala Lige Evrope 2012. godine (Atletiko Madrid – Atletik Bilbao 3:0), ali je poznat i po tome što su na njemu gostovali Red hot čili pepers, Dipeš moud, Ed Širan i Metalika.

Ni njih, kao ni Srbiju 14. oktobra 2018. u Ligi nacija, Rumunija nije uspela da pobedi na Nacionalnom stadionu… Šalu na stranu, pustimo muzičare – Srbija je pre skoro tri godine igrala 0:0 na ovom terenu, a ostaće upisano da je meč gledalo 48.513 navijača. Poredeći sa gorepomenutim umetnicima, samo je Metaliku gledalo više ljudi nego nas – 50.319.

Mečevi u Bukureštu

* 13. jun, grupa C: Austrija – S. Makedonija (18:00)

* 17. jun, grupa C: Ukrajina – S. Makedonija (15:00)

* 21. jun, grupa C: Ukrajina – Austrija (18:00)

* 28. jun, osmina finala (21:00)

AMSTERDAM: Kad je Dejo probušio „kopljanike”

IME: Johan Krojf arena

KAPACITET: 54.000

KORONA LIMIT: oko 30% (16.000 navijača)

OTVOREN: 1996.

KLUB DOMAĆIN: Ajaks

Foto: EPA/REMKO DE WAAL

Po otvaranju Amsterdam arena, od 2018. nosi ime legendarnog fudbalera Ajaksa i Holandije Johana Krojfa. Iako će sigurno ostati upamćen kao prvi stadion u Evropi sa pokretnim krovom, kao mesto na kojem je igrano finale Lige šampiona 1998. (Real Madrid – Juventus 1:0), kao i finale Lige Evrope 2013. (Čelsi – Benfika 2:1), ali i EP 2020. godine, moraće da se pamti i po, tada Jugoslovenu, Dejanu Savićeviću.

Prvi meč u istoriji stadiona odigran je 14. avgusta 1996. – prijateljski duel Ajaksa i Milana, koji neće ostati u lepom sećanju „kopljanicima”. Prvi gol u istoriji stadiona postignut je u tom meču, a dao ga je Dejan Savićević, dok je na kraju na semaforu stajalo 3:0 za Milan.

Mečevi u Amsterdamu

* 13. jun, grupa C: Holandija – Ukrajina (21:00)

* 17. jun, grupa C: Holandija – Austrija (21:00)

* 21. jun, grupa C: S. Makedonija – Holandija (18:00)

* 26. jun, osmina finala (18:00)

Pišu: Vojin Jovanović i Žarko Sokić

Najavu grupe C Evropskog šampionata možete pronaći i u štampanom vikend izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar