Čemu služe QR kodovi? Ima ih svuda i vrlo su korisni

QR kodovi sadrže brojne informacije koje nam olakšavaju svakodnevne aktivnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Pandemija i želja da smanjimo kontakt s predmetima i površinama, proširila je upotrebu QR kodova (Quick Response code).

Brzo i lako možemo skenirati kvadratne obrasce na telefonu, što ih čini savršenim za šoping, prijavljivanje na mesto događaja ili pregledanje menija restorana.

Oni sadrže URL adrese, aplikacije, Wi-Fi lozinke i još mnogo drugih važnih informacija.

Kako funkcionišu QR kodovi?

Tehnologija postoji od 1990-ih. To je u suštini vrsta koda koji sadrži informacije u obliku koji drugi hardver i softver mogu da razumeju.

Na isti način na koji prodavnica proverava bar-kodove da bi identifikovala cene robe, možete skenirati QR kod da biste pokrenuli web-lokaciju, registrovali se kod lekara, dobili Wi-Fi lozinku ili instalirali aplikaciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skeneri mogu čitati samo standardne bar-kodove u jednom smeru (od vrha do dna). Ali vaš telefon može da čita QR kodove u dva smera – od vrha do dna i sleva nadesno.

To znači da ovi obrasci sadrže znatno više informacija – o bilo kojoj vrsti podataka i do oko 4.000 znakova teksta!

Kako se koriste QR kodovi?

Korišćenje QR kodova je jednostavno – samo usmerite kameru telefona na grafiku i uređaj obrađuje podatke u trenutku kada ih prepozna.

Neke aplikacije koriste ovu tehnologiju kao sredstvo za potvrdu identiteta, pri čemu samo treba da sledite uputstva.

Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Jedan od primera je WhatsApp, koji traži da skenirate QR kod na njihovom web-klijentu da biste učitali svoj nalog sa svim kontaktima i razgovorima u browseru.

Ako ste naišli na QR kod, možete da iskoristite kameru telefona (ili neku od brojnih specijalizovanih aplikacija). Na Androidu otvorite aplikaciju Camera i fokusirajte QR kod u okvir.

Kada uređaj prepozna obrazac, videćete link koji će se pojaviti na ekranu. Dodirnite link da biste ga otvorili. Proces je vrlo sličan i na iOS sistemu.

Oprezno sa skeniranjem

Ova tehnologija može biti zaista korisna, ali nemojte ići ulicom i skenirati svaki QR kod na koji naiđete.

Sumnjivi operatori mogu da ih zloupotrebe, uglavnom pokušajima da vas pošalju na web-lokacije dizajnirane za prikupljanje detalja za prijavu ili instaliranje malicioznih softvera na uređaj.

Sve dok vaš telefon koristi savremeni softver, on bi trebalo da uoči i blokira pokušaje napada. Ipak, vredi biti oprezan prilikom skeniranja QR kodova na javnim mestima, posebno kada niste sigurni ko stoji iza njih.



Izvor: PC Press

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar