CIA štiti Zvicera: Otkriveno gde se KRIJE vođa “kavačkog klana” i kako je POBEGAO

Većina begunaca s naših prostora našla je utočište u Južnoj Americi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Mup, Shutterstock

Stručnjaci za bezbednost nemaju dilemu – američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) štiti Radoja Zvicera, vođu „kavačkog klana”, koji je početkom februara, preko Albanije, pobegao u Južnu Ameriku. Oni naglašavaju da Amerikanci imaju svu neophodnu logistiku na ovom terenu, a da to čine pošto su zainteresovani za trgovinu narkoticima. Kako ističu, bez njihove zaštite, naši begunci ne mogu da se skrivaju u zemljama Južne Amerike.

– Amerikanci su ovog puta stavili kišobran nad Zvicerom i štitiće ga sve dok im bude od koristi! Američka služba ima mogućnost kontrole iz vazduha i sa zemlje, a CIA sigurno zna gde se on nalazi. Obaveštajne službe će radije Zvicera kriti da bi saznale kako se trguje drogom, kako se prebacuje u Crnu Goru, gde su mu lokacije, da im iznese podatke o operaciji protiv Veljka Belivuka – kaže za Objektiv Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB Srbije. I advokat Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, uveren je da Amerikanci štite Zvicera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– CIA ga štiti jer je američka služba zainteresovana za kontrolu narkotika. Zvicer je u Meksiku ili Kolumbiji. Skrivanje je tamo mnogo bolje i manje košta, a štite ga karteli uključeni u šverc kokaina. Setite se i slučaja kada je uz njihovu intervenciju, u Dominikanskoj Republici, pušten neko iz „kavačkog klana”– ističe Nicović.

On naglašava da je većina begunaca s naših prostora našla utočište u Južnoj Americi.

– Skrivaju se u Meksiku, Ekvadoru, Kolumbiji, Urugvaju, Paragvaju, Argentini – dodaje on. Spasić napominje da zaštitu našim kriminalcima u tom delu sveta uglavnom obezbeđuje svetsko međunarodno kriminalno podzemlje, koji im je partner u trgovini narkoticima.

– Naši kriminalci se obično kriju u Latinskoj Americi i Južnoj Africi. Smatra se da je na te dve lokacije podzemlje razvilo infrastrukturu. Tamo su razgranali svoje poslove, uglavnom oko trgovine drogom i pripremali su te svoje takozvane štek-stanove. Ne treba zaboraviti da je policija u tim zemljama podmitljiva. Možemo sa sigurnošću tvrditi da se deo podzemlja nalazi u Kolumbiji i Urugvaju, a deo je u Paragvaju. Jedan deo se krije u Kostariki i ostrvima oko Havaja. Jeste to široka lokacija, ali je moguća veoma brza komunikacija kretanjem brzim čamcima ili malim avionima – objašnjava Božidar Spasić.

RADOJE ZVICER

Prvi čovek „kavčana” Radoje Zvicer početkom februara otišao je u Albaniju, a potom u Južnu Ameriku. Sumnja se da je Zvicer spakovao kofere jer se plašio da će o ubistvima, otmicama i drugim zločinima „kavčana” u policiji progovoriti neko od ljudi Veljka Belivuka – čoveka koga je on lično izabrao za predstavnika svog klana u Srbiji. Istraga će pokazati i da li je u transportu vođe „kavčana” u Latinsku Ameriku eventualno učestvovala i albanska mafija. Osim Belivuka, potencijalnu opasnost za Zvicera moglo bi da predstavlja i hapšenje Darka Eleza, za koga se takođe sumnja da je brojne zločine počinio za „kavački klan”. I za njih je Južna Amerika bila „luka spasa”.

Radoje Zvicer Foto: Mup

ŽELJKO MAKSIMOVIĆ MAKA

Maka je bio optužen za ubistvo generala policije Boška Buhe, a 16. septembra 2003. pred Specijalnim sudom oslobođen je optužbi. Članovi Makine grupe Nikola Maljković i Vladimir Jakšić pobegli su nakon prvostepene presude, dok je Maka do danas ostao nedostupan srpskoj policiji i pravosuđu. Vrhovni sud Srbije 28. oktobra 2005. ukinuo je prvostepenu presudu i vratio postupak na početak. U medijima se 2011. pojavila informacija da se Maka krije u Španiji i Južnoj Americi, ali bez konkretnih potvrda.

Željko Maksimović Maka Foto: Mup

DEJAN STOJANOVIĆ KEKA

Dejan Stojanović Keka iz Srbije je pobegao decembra 2006. godine, a poslednji put je u medijima pominjan 2011, kada je objavljeno da je navodno uhapšen u Brazilu, u akciji Federalne policije Brazila, tokom koje je privedeno 17 pripadnika zločinačke organizacije osumnjičene za trgovinu kokainom. Njegov advokat Dejan Lazarević izjavio je da „Stojanović u Južnoj Americi godinama važi za uglednog investitora, koji se bavi izgradnjom i adaptacijom luksuznih vila i objekata”

Dejan Stojanović Keka Foto: Mup

RODOLJUB RADULOVIĆ – MIŠA BANANA

Rodoljub Radulović (72), zvani Miša Banana ili Miša Amerikanac, lice sa poternice koje je optuženo za šverc kokaina iz Južne Amerike. Radulović je u žižu javnosti dospeo 2009. godine u akciji „Balkanski ratnik”, zbog optužbe da je organizovao transport droge brodovima tako što je preko svoje ofšor firme „Man Mare” ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika. Nadimak Banana u Srbiji je dobio zbog masovnog uvoza ovog voća.

Rodoljub Radulović – Miša Banana Foto: Mup

Piše: Danica Ćuruvija

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. MAJ

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ako CIA štiti Zvicera, to radi zbog toga jer štiti Mila Đukanovića. Padom Zvicera, pada i Milo i njegova hobotnica.

    Odgovori

Ostavite komentar