Prvi na svetu: Grupacija Hyundai-Kia razvila pametni menjač!

Sistem pomoću predviđanja informaciono-komunikacione tehnologije automatski prilagođava brzinu situaciji u saobraćaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Automobilska grupacija Hyundai-Kia nedavno je objavila da je prva na svetu razvila pametni menjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću predviđanja informaciono-komunikacione tehnologije automatski menja u optimalnu brzinu s obzirom na situaciju u saobraćaju.

Kia i Hyundai nameravaju ovu novu tehnologiju koristiti kod svojih budućih modela. Tokom procesa razvoja sistema predali su oko 40-ak patentnih prijava.

Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih menjača (npr. Smart Drive Mode, koji je u ponudi kod većine modela Kia) zavise od vozačevih preferencija, pametni menjač je prvi sistem, koji automatski menja brzinu s obzirom na situaciju na putu i u saobraćaju.

Pametni menjač koristi inteligentni softver upravljačke jedinice menjača (TCU), koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu.

Podaci se dobijaju pomoću sledećih tehnologija:

3D navigacija sadrži informacije o nadmorskoj visini, strmini, ukrivljenosti, brojnim drugim elementima i aktuelnom stanju u saobraćaju.

Radar u vozilu detektuje brzinu vozila i rastojanje do vozila ispred i ostalih vozila, dok napred postavljena kamera pruža informacije sa vozne trake.

Na ovaj način, vozila će u narednim godinama, postepeno od relativno jednostavnih prevoznih sredstava, evoluirati u pametna rešenja mobilnosti.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar