Epidemija krađa “Hjundaija” i “Kia” drma Ameriku: Video snimci napravili HAOS

Alarmantna situacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Pre skoro tri meseca “Hjundai” i “Kia” koji su deo iste južnokorejske korporativne porodice, predstavili su softver posebno napravljen da spreči epidemiju krađa njihovih vozila čiji je uzrok bezbednosni propust otkriven na TikToku i drugim sajtovima društvenih medija.

Do sada, to nije rešilo problem: širom SAD broj krađa tih vozila se uvećava alarmantnom brzinom.

Podaci iz sedam američkih gradova koje je prikupio Asošiejted pres, pokazuju da broj krađa “hjundaija” i “kia” i dalje raste uprkos naporima dve kompanije da otklone nedostatak zbog kojeg je 8,3 miliona vozila relativno laka meta za lopove.

Od Mineapolisa, Klivlenda i Sent Luisa, do Njujorka, Sijetla, Atlante i Grand Rapidsa u Mičigenu, policija je prijavila znatno povećanje broja prijava krađa “hjundaija” i “kia” tokom aprila. Osmi grad, Denver koji je među prvima bio pogođen tim krađama, prijavio je pad od 23 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine, ali je broj krađa i tamo i dalje veliki.

Policija Mineapolisa je do sada ove godine primila 1.899 prijava krađe “hjundaija” i “kia”, što je čak skoro 18 puta više od broja u istom periodu 2022.

Brajan O’Hara, šef policije Mineapolisa, rekao je za AP da se za nedelju dana ukrade skoro onoliko “hjundaija” i “kia” koliko je ranije bilo kradeno za godinu dana.

Neki gradovi u SAD su prijavili da se 60 odsto ili više ukupnog broja prijava krađe automobila sada odnosi samo na “hjundaije” i “kie”.

Video-snimci na TikTok-u i drugim sajtovima koji ilustruju kako pokrenuti i ukrasti modele te dve firme koristeći samo šrafciger i USB kabl, omogućili su da se krađe prošire širom SAD od kraja 2021.

U Njujorku je problem krađe automobila te dve firme postao toliko zabrinjavajuć, da je gradska uprava prošlog meseca vlasnicima ponudila uređaje koji mogu da prate njihova vozila ako budu ukradena. Tamošnja policija je prijavila 966 krađa “hjundaija” i “kia” samo od 30. aprila – skoro sedam puta više nego početkom maja 2022.

Uznemirujuća stopa krađa koju su vlasti SAD povezale s drugim zločinima, uključujući najmanje 14 prijavljenih nesreća i osam smrtnih slučajeva, i dalje se nastavlja uprkos tome što su proizvođači automobila sredinom februara uveli softver protiv krađe.

“Hjundai” i “Kia” su rekli da ubrzavaju distribuciju softvera, a “Hjundai” kaže da je dostigao 6.000 instalacija dnevno. Ta kompanija kaže da koristi direktnu poštu, telefonske pozive, digitalno oglašavanje i društvene medije da bi pokušala da dođe do vlasnika automobila.

Ajra Gabrijel, portparol “Hjundaija”, rekao je da je kompanija pokušala da ukloni sa društvenih medija video-snimke sa uputstvima kako da se kradu ti automobili, ali stalno se pojavljuju novi snmci i “došlo je do dodatnih talasa krađa”.

“Kia” je u saopštenju navela da je prošle godine počela da ubrzanim tempom razvija i testira bezbjednosni softver i uvodi ga od početka ove godine u fazama.

Policija kaže da je uvođenje softvera te kompanije bilo presporo.

Od 4,5 miliona vozila “Kia” koja ispunjavaju uslove za popravku softvera, proizvođač automobila kaže da ga je instalirao na oko 210.000 – manje od pet odsto. “Kia” kaže da je obavestila 2,8 miliona pogođenih vlasnika i očekuje da će obavestiti i ostale do kraja ovog meseca.

Za “Hjundai”, novi softver je dobilo oko 225.000 od 3,8 miliona vozila – otprilike šest odsto. “Hjundai” je rekao da očekuje da će kontaktirati sve pogođene vlasnike vozila do 18. maja.

Automobili te dve kompanije koji se mogu lako ukrasti, većinom su jeftiniji modeli proizvedeni od 2011. do početka 2022. godine, a nisu opremljeni imobilajzerom koji otežava krađu. Takav uređaj sadrži kompjuterski čip u ključu koji mora da prepozna drugi čip u stubu upravljača da bi se motor pokrenuo.

Iako većina proizvođača automobila godinama ugrađuje te čipove, “Hjundai” i “Kia” su zaostajali za tim što je omogućilo lopovima da to iskoriste. U godini 2015. imobilajzeri su bili standardni na 96 odsto modela drugih proizvođača, ali na samo 26 odsto modela “Hjundai” i “Kia”, saopštio je Institut osiguravajućih kompanija za bezbednost na putevima.

Vlasnici ukradenih automobila traže obeštećenje. Neki su netragom nestali, a samo deo vlasnika nađenih, a oštećenih traži od dilera da im ih obezbede od krađe.

Neka vozila, oko 15 odsto u slučaju Hjundaija, ne mogu se popraviti softverom. Ali i “Hjundai” i “Kia” kažu da će tim vlasnicima platiti druge uređaje protiv krađe.

U Mineapolisu i drugim gradovima, policija kaže da su tinejdžeri, neki od njih premladi da bi imali vozačku dozvolu, iskoristili ranjivost tih modela. Obično se sudare ili su umešani u druge zločine. Policija Mineapolisa zabeležila je 209 slučajeva u kojima su “hjundai” ili “kia” bili umešani u saobraćajne nezgode sa povredama i istražuje 169 izveštaja da su ti automobili bili korišćeni u drugim zločinima.

Više gradova, uključujući Sent Luis, Klivlend, Milvoki i Sijetl, tužilo je ta dva korejska proizvođača automobila jer nisu instalirali standardne uređaje protiv krađe i da su time nepotrebno opteretili gradske službe.

“Kia i Hjundai su dali prednost profitu tako što nisu instalirali blokade motora vozila”, rekao je gradonačelnik Klivlenda Džastin Bib najavljujući tužbu svog grada.

O’Hara, šef policije Mineapolisa, rekao je da su krađe tih modela “kriza javne bezbednosti” koja je preplavljuje zajednice.

“Maloletnici se veselo vozikaju tim ukradenim modelima, a kada ih policija uhvati, retko snose odgovornost” na sudu i u sistema za popravne kazne za mlade, dodao je on.



Izvor: Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar