Dojenje noću i OBROCI bez mleka: 6 najčešćih pitanja koja su vezana za bebinu ISHRANU

Sa ovim pitanjima se susreće najveći broj roditelja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sanjati da si trudna
Dan Pangbourne / ImageSource / Profimedia

Kada postanete roditelji po prvi put, najverovatnije nećete biti upućeni u neke od najvažnijih stvari kao što su dojenje, bebina ishrana i slično.

To je sasvim normalno jer upravo kroz bebino odrastanje vi ćete vremenom savladavati jednu po jednu stvar.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, uvek je dobro da znate sa čim su se najčešće susretali drugi roditelji kad je u pitanju odrastanje njihove bebe.

To će vam olakšati ovaj proces i svakako ćete na taj način mnogo više uživati u roditeljstvu.

Da li ako beba stalno plače znači da je konstantno gladna?

Da biste bili sigurni da vaša beba uzima dovoljno mleka, dojite je kad god ona to zatraži. Znaćete da ima dovoljno mleka ako svaki put sisa ne manje od 20 minuta. Pored toga, veoma je važno da se i vi odmarate i ispravno hranite kako bi vaš organizam mogao da proizvede onoliko mleka koliko je potrebno vašoj bebi.

Foto: Freepik/pch.vector

Kada beba plače, ona majci šalje znak da je gladna i da joj je potrebna nežnost i toplina. Kako biste je umirili, stavite je na grudi i pokrijte je.

Kako da znam da li pravilno dojim bebu?

Pravilan položaj ima beba koja je licem okrenuta ka majci, a stomakom ka njenom stomaku. Bitno je da bebina usta potpuno nalegnu na maminu dojku kako bi mleko moglo pravilno da teče. Takođe, ne bi trebalo da se čuju zvukovi “mljackanja”.

Da li treba da budim bebu kako bih je podojila?

Bebe koje su imale veću težinu na samom porođaju, uglavnom prave veću vremensku razliku između sisanja, s tim što ta razlika ne bi trebalo da bude duža od 3 sata.

Foto: Freepik/cookie_studio

Ako beba spava duže od tri i po sata, treba nežno da je probudite masažom stopala ili presvlačenjem, a zatim da je podojite. U prvih 6 meseci bebinog života, trebalo bi da je dojite i tokom noći. Tako ćete biti sigurni da vaša beba neće biti gladna.

Kada treba početi uvođenje nemlečne hrane?

Bebe ne bi smele da jedu nemlečnu hranu dok ne prođe prvih šest meseci njihovog života. To je jako bitno da primenjujete jer bebin organizam nije u stanju da svari bilo koju drugu namirnicu u tom periodu osim majčinog mleka (adaptivne formule).

Foto: Freepik/yanalya

Sa navršenih šest meseci bebi možete da date voćni sok, a onda na svaka 3 do 4 dana da joj date nešto od mlečne hrane kako biste uočili da li ima bilo kakvu alergijsku reakciju. Kad beba usvoji voćni obrok, uvedite u ishranu obrok od povrća, a nakon toga postepeno uvodite žitarice, meso, ribu i jaja. Kad napuni prvu godinu života, dete treba da ima 3 obroka dnevno i 2 užine.

U kom periodu bebe prestaju da jedu noću?

Kod ovakvih stvari obično ne postoje pravila. Neke bebe već posle 6 nedelja života uspevaju da spavaju po 5,6 sati u toku noći i nije im potrebno da ih budite kako bi jele. Druge, ipak, zahtevaju da ih dojite i u toku noći, ali će i one kroz neko vreme uhvatiti sopstveni “ritam”.

Koje namirnice majka ne sme da konzumira dok doji?

Najbitnije je da imate uravnoteženu ishranu, koja se sastoji od 3 glavna obroka u toku dana i 2 užine.

Foto: Freepik/senivpetro

U svoju ishranu ubacite mnogo voća i povrće, mlečne proizvode i nemasno meso. Posle svakog obroka treba da popijete čašu vode, a što češće treba da konzumirate i prirodne voćne sokove. U periodu dojenja ne bi trebalo da izbacujete ništa iz prehrane, osim jakih začina ili biljaka koji mogu da promene ukus i miris mleku, kao što je beli luk.



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar