Torlak pravi Sputnjik, novi kapaciteti za Sinofarm: Premijerka Brnabić otkrila planove za vakcine

Plan je da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

U Institutu Torlak planirana je proizvodnja Sputnjik V vakcine, a za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti, kazala je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da Torlak nema dovoljno kapaciteta da se tamo proizvodi nekoliko vrsta vakcina.

– Videćemo da li će ti novi kapaciteti biti u sklopu Torlaka ili će biti zasebni – kazala je Brnabić novinarima u selu Rajković u opštini Mionica nakon obilaska vakcinacionog punkta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je navela, kao proširenje Torlaka planirana je i izgradnja BIO 4 kampusa za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu i uložiće se pet miliona evra u centar za sekvenciranje genoma.

Navodi da je planirana izgradnja novog naučno – tehnološkog parka u Kragujevcu, te ocenjuje da je odlično što se oni koji su već izgrađeni i dalje šire – Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak.

Krajem maja planirano je da se krene i sa Institutom Biosense, kazala je Brnabić i dodala da se ide putem da se ubrza napredak naše zemlje tako da mladi ljudi ostaju, da se neki vraćaju, što je zabeleženo od 2015. do 2019.

Premijerka je navela i da efikasan sistem vakcinacije imamo između ostalog i zahvaljujući eUpravi, dodajući da se nastavlja sa razvijanjem tog portala.

Plan je da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva, što će dodatno pomoći građanima u lečenju, navela je premijerka.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar