Pazite se ujeda KRPELJA: Simptomi su najsličniji gripu, ali bolest koju prenose može biti SMRTONOSNA

Zaštitite se na vreme od lajmske bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako izvaditi krpelja
Ilustracija, Foto: Pixabay/JerzyGorecki, Freepik/freepic.diller

Proleće je vreme lepog vremena i cvetanja.

Ali i dosadnih krpelja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim što se “lepe” za vašu i kožu vaših ljubimaca, nažalost, mogu da izazovu i više problema.

Krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza (poznata i kao lajmska bolest) su sve najčešće bolesti koje krpelji prenose.

Ove bolesti se nazivaju bolestima žarišta, jer se krpelji nalaze u određenim zonama.

Kao grip
Ne mora svako ko je inficiran da se razbili, ali se opasnost od zaraze povećava višestrukim i čestim ubodima krpelja. Osobama koje zbog posla borave u prirodnim staništima krpelja, kao i izletnicima, kamperima, planinarima i lovcima se preporučuje vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Foto: Pixabay/JerzyGorecki

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest centralnog nervnog sistema. Inkubacija bolesti, uglavnom, traje od sedam do 14 dana. Kod dve trećine zaraženih osoba bolest se manifestuje simptomima najsličnijim gripu. Ako se razvije upala moždanih ovojnica, bolest obično počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom, mučninom, kočenjem vrata i osetljivošću na svetlost.

Foto: Pixabay/Catkin

Težak slučaj
Upala moždanih ovojnica može da preraste u upalu mozga, a u najtežim slučajevima dolazi do poremećaja svesti, prestanka disanja i smrti. S obzirom na to da nema specifičnog lečenja za krpeljni meningoencefalitis, već se leče simptomi, vakcinacija je od veće koristi. Moguća je i takozvana pasivna zaštita nakon uboda krpelja.Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar