Nove informacije: Hrvat, Crnogorac i Srbin imali veliki uticaj u odbrani od evropske Superlige!

Svi su imali svoju ulogu u ovoj priči

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Interesantna teza provlači se poslednjih dana po medijima na ovim prostorima o tome kako je balkanska veza srušila ideju o Superligi.

Doduše, malo pretenciozno zvuči, no Čeferin je kao svoje najbliže saradnike okupio Zvonimira Bobana, Uefinog direktora za fudbal, Dejana Savićevića, Uefinog predstavnika u jednom od Fifinih tela zaduženih za očuvanje fudbala, i Zorana Lakovića, direktora 55 nacionalnih Uefinih saveza.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dario Šimić, poznaje sve aktere ove priče. Osvrnuo se na zbivanja poslednjih nekoliko dana.

– Superligaši su precenili svoju snagu i moć. Takođe, nisu javnosti čak ni preneli sve detalje. Nismo saznali kako bi ostali klubovi profitirali od Superlige. Nema sumnje da je ideja na papiru zanimljiva. Čini mi se da su, na kraju, promašili celu loptu. Zaboravljaju da su tu fudbalsku stogodišnju tradiciju stvarali neki klubovi koji su bili veći od pojedinih tvoraca ideje o Superligi. S druge strane, nelogično mi je da se takva grupa globalnih igrača raspala nakon samo 24 sata. Ne kažem da treba bežati od problema i da se neke stvari ne mogu napraviti bolje, no imam utisak da Uefa dovoljno brine o interesima nogometa. Uostalom, dosta će ustupaka ovim velikim klubovima biti napravljeno u najavljenoj reformi 2024. godine – ističe Dario Šimić.

Glavni akteri kažu da ne mogu čekati, da nema više vremena…

– To je problem Florentina Pereza, nije to problem fudbala u globalnom smislu. Pa ko je kriv madridskom Realu što gradi stadion u koji će biti uloženo 500 miliona evra ili što su na pet-šest pojačanja, koja su u poslednjih pet godina, zajedno odigrala 60 utakmica, potrošili 500-600 miliona. Ne može 15 klubova određivati što je vitalni interes fudbala. Nužna je ravnoteža, da snovi mogu biti realniji. Da se taj Lester može nadati osvajanju Lige šampiona ili da se Dinamo može nadati osvajanju Lige Evrope, ili Osijek i Hajduk… Jasno je meni da je koronakriza ubrzala probleme oko dugova u kojima su se pojedini klubovi našli, ali ti klubovi, isto tako, jako puno, besomučno bacaju novac i troše. Što onda to znači, da ostale klubove treba, uopšteno rečeno, ubiti – kaže Šimić.

Hrvatski bivši reprezentativac u dobrim je odnosima s Aleksandrom Čeferinom. Čelni čovek Uefe zauzeo je beskompromisan stav.

– Pokazao je da, u kriznim trenucima, zna zauzeti stav. Drago mi je što je u svoj tim uzeo Zvonimira Bobana, čime je potvrdio da ima širu dimenziju i da mu nije problem uz sebe imati veliko fudbalsko ime. Jasno je Čeferinu da će s Bobanom profitirati, baš kako je profitirala i Fifa.

Dakle, po vašem mišljenju, ova priča je završena?

– Priča je gotova. Povlačile su se paralele s Amerikom i NBA ligom. To je njihova nacionalna liga. E sada, hoće li se naša nacionalna prvenstva spajati i u kakvom obliku, to ostaje pitanje. Mora se samo voditi briga o ideji solidarnosti u fudbalu, to je nužno za razvoj cijele priče – zaključio je Šimić.

Duško Grabovac bio je član Uefine komisije za klupska takmičenja 1993. godine, kasnije Uefin delegat, obavljao je funkciju glavnog i u HNS. Relacije u Uefi jako dobro poznaje. Sličnu situaciju iskusio je 1993. godine kada se stvarala Liga šampiona.

– Tada je postojala grupa od 12, ili 14 evropskih klubova, a okolnosti su bile isto tako dramatične. Gerhard Aigner, koji je osmislio koncept Lige šampiona, za pomoćnika je imao Tomasa Kurta, kojeg su veliki klubovi stavili pod kontrolu. Otvoreno je radio za njihove interese. Njihov stav bio je da forma takmičenja bude bilo kakva, samo da oni u njemu sudeluju bez obzira na plasman u domaćim ligama. Pritisak je bio strašan i sećam se da smo do dugo u noć raspravljali o tome kako format takmičenja ne sme biti zatvoren. Na kraju se sve završilo kompromisom. Liga šampiona je pokrenuta, a u osmišljavanju su sudelovali predstavnici velikih klubova kao David Dein. Karl-Hajnc Rummenige, Adriano Galijani i ostali, sudelovali su u osmišljavanju koncepta lige – ističe Grabovac.

Dakle, smatrate da je i u ovoj priči kompromis neminovnost?

– Apsolutno. Uefa ima nezahvalnu situaciju. Mora pomiriti interese velikih i malih. Veliki donose novac, a malima treba biti otvoren put pod jednakim okolnostima da se nametnu. Naravno, situacija s COVID-om sigurno je doprinela nervozi. Normalno je da veliki klubovi smatraju da glavnina novca treba ići na njihov račun. Takođe, ne treba potceniti činjenicu da su Amerikanci uključeni u celi projekat. COVID je takođe doprineo nervozi, naravno da se veliki klubovi svesni da glavnina novca treba ići na njihov račun.

I Grabovcu takođe pomalo pretenciozno zvuči konstatacija da je balkanska veza srušila ideju o Superligi najbogatijih.

– Ne mislim da su oni razlog tome što je projekat zasad propao. No, možemo biti zadovoljni što imamo svoje predstavnike na tako visokoj funkciji. Čeferin nam je sklon i to nam je samo prednost. Ne zaboravimo Davora Šukera koji je član Izvršnog odbora Uefe. Naši ljudi imaju širinu i kapacitet i ne treba da imamo komplekse da bi to bolje radio nekakav Španac, Nemac ili Italijan… – zaključio je Duško Grabovac za hrvatski Večernji list.

Isplivali tajni dokumenti: Ovo je plan čelnika Superlige, paklene pare!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar