OBJEKTIV OTKRIVA

Princ Filip unapred isplanirao svoju sahranu: Na kovčeg će mu biti položene ove 4 STVARI

Kada je izbio veliki požar na Hilandaru, princ Filip je donirao 750.000 evra za pravoslavni hram

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Sahrana princa Filipa, spruga britanske kraljice Elizabete II, biće održana 17. aprila u dvorcu Vindzor u prisustvu porodice. Ceremonija će biti biti održana u kapeli Svetog Đorđa, nakon minuta ćutanja u celoj zemlji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BEZ CIRKUSA

Kako su britanski mediji naveli, vojvoda od Edinburga je učestvovao u planiranju sopstvene sahrane i sam je želeo da javnost ne bude prisutna. Vojvoda je uvek insistirao da ne želi da se od njegove sahrane „pravi cirkus”, što je govorio i kraljici. Dejli mejl otkriva da se često čak i šalio na račun sopstvenog ispraćaja. – Samo me ugurajte na zadnji deo „lendrovera” i odvezite me u Vindzor – ponovio je on više puta.

POVORKA S MASKAMA

Broj ožalošćenih biće ograničen na 30, a iz palate je saopšteno da će služba biti održana u skladu sa restrikcijama uvedenim zbog pandemije koronavirusa. To znači da će članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu, morati da nose masku. Telo pokojnog princa biće odeveno u mornaričku uniformu, a do mesta poslednjeg počinka prevešće ga „lendrover” u čijem je dizajnu princ učestvovao. Na njegov kovčeg biće položen njegov lični grb, mornarička kapa, mač i venac cveća, prenose britanski mediji.

HARI UZ DEDU

Portparol Bakingemske palate potvrdio je da Filipov unuk Hari, sin princa Čarlsa koji se preselio u Los Anđeles nakon što se odrekao kraljevskih dužnosti, planira da prisustvuje sahrani, dok je njegovoj supruzi Megan, koja je trudna, savetovano da ne putuje.

PRAVOSLAVAC U SRCU

Pored činjenice da je bio ujak princeze Margarite od Badena, supruge Tomislava Karađorđevića, ostaće upamćeno i da se upokojio kao pripadnik Pravoslavne crkve. Iako je pri stupanju u brak sa engleskom kraljicom Elizabetom 1948. godine promenio veroispovest, princ Filip se nikad nije odrekao pravoslavlja, uz koje je odrastao, što je često pokazivao u javnosti krsteći se sa tri prsta. Iako je odrastao u egzilu, uticaj majke Alise od Batenberga i oca, princa Endrua, koji su bili posvećeni veri, bio je jak. Kada je izbio veliki požar na Hilandaru, princ Filip je donirao 750.000 evra za pravoslavni hram.

POVRATAK VERI

Prema rečima mitropolita Hilariona, navodno je često umeo da kaže: „Postao sam Englez, ali ostao sam pravoslavac”. Ipak, ove reči malo treba uzeti s rezervom, pošto je mladi Filip, iako kršten u grčkoj pravoslavnoj crkvi, nakon odlaska u Veliku Britaniju rastao uz strica, lorda Luisa Montbatena, koji ga je, između ostalog, vodio na mise u anglikansku crkvu. Ipak, pravi povratak veri usledio je četiri decenije nakon stupanja u brak s najdugovečnijom kraljicom Velike Britanije, kad je, prema pisanju britanskih medija, razgovarao s ruskim pravoslavnim episkopom u Londonu, maja 1991.

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u današnjem štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar