Koliko puta vam se desilo da se posao toliko nagomila?
I onda nemate vremena da napravite ni pauzu za ručak, pa pojedete nešto dok radite.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Verovali, ili ne, ali ovaj običaj koji je kod nas svakodnevica, u Francuskoj je zabranjen zakonom.
Poenta je da, na taj način, podstaći radnike da odmore od posla i da pauza za ručak bude vreme isključivo za njih.
Prema raznim istraživanjima, ta pauza je potrebna da bi ljudi kasnije bili produktivni i da bi se bolje skoncentrisali na rad.
Ovaj zakon je, zbog koronavirusa, trenutno stopiran od strane francuskog Ministarstva rada.
Razna naučna istraživanja, koja govore da odmicanje od računara i mir tokom pauze za ručak jako pozitivno utiču na pojedinca, čak i sada kada dostanjih radi od kuće, pokazuju da bi svi trebalo da sledimo njihov primer.
Gde god da radite – za stolom, na kauču, ili krevetu, to mesto je trenutno vaš poslovni prostor i tamo ne bi trebalo da jedete, jer jedenje postaje nesvesno, kaže psiholog Sam Von Reiche.
“Kada jedemo nesvesno, ne razmišljamo puno o drugim stvarima, pa ne primetimo ni znak sitosti. Jedemo brže i više”, kaže Leanne Redman, psiholog.
Dok se radi iz kancelarije, ljudi su ograničeni po pitanju hrane – poješće nešto što su poneli od kuće, otići će u pekaru ili prodavnicu, ali im nije dostupna tolika količina hrane kao kada rade od kuće. Pored toga, grickaće nešto usput i to najverovatnije iz dosade.
Brooke Scheller, lekar za kliničku ishranu kaže da bi trebalo izdvojiti 30 do 60 minuta tokom dana za pauzu, da bismo smanjili stres i izgaranje.
“Odmaknite se, odvojite vreme da malo predahnete. Ako napravite pauzu da napunite baterije i pružite svom mozgu priliku da se ponovo pokrene, to će vam omogućiti veću produktivnost, fokusiranost i kreativnost.”
Bez obzira na to da li radite od kuće ili iz kancelarije, psiholozi savetuju da ručak pojedete na svežem vazduhu.
Komentari (0)