Kako na Mundijal? Ako se po jutru dan poznaje – Srbiji neće biti lako na startu kvalifikacija!

Biće ovo dug put do egzotičnog Katara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport

Vreme je za nove kvalifikacije i još jedno nadanje o kakvom uspehu reprezentacije Srbije.

Selektora smo dobili po ko zna koji put, tačnije 12. put i krećemo sa naravno, velikom dozom entuzijazma i trenutne pozitivne energije po učešće na Svetsko prvenstvo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ovom ubrzanom ciklusu kvalifikacija za Mundijal u Kataru, Srbija će već naredne nedelje odigrati tri možda i ključna susreta za eventualan plasman. Beograd će u tri dana ugostiti Irsku i Portugal, a zatim će izabranici Dragana Stojkovića gostovati u Azerbejdžanu, starim dobro poznatim fudbalskim prijateljima.

Foto: FSS

Kakve su nam šanse? Kakvi su protivnici? Koliko iz grupe ide na šampionat sveta?

Šanse su nam uvek ogromne, pa, pogledajte kakve zvezde imamo u timu. Može da nam dođe i Brazil, pobedićemo ga… Klasika, kao i uvek. Letimo, pa padnemo već posle 180 minuta fudbala.

Ali, da ne budemo toliko depresivni i mračni, želimo i ovoj reprezentaciji svu sreću, pa da nas Piksi odvede u tu novoizgrađenu svetsku silu – Katar.

Kao što sam naslov kaže “ako se po jutru dan poznaje”, “Orlovima” neće biti lako u prvim kvalifikacionim mečevima. Gotovo na svakom startu ciklusa gubimo već upisane bodove i sami sebe zagorčavamo već i ovako tešku situaciju.

Počev od 2010. godine i kvalifikacija za EURO, Srbija je već na početku izgubila dva važna boda u utakmici sa Slovenijom. Sva sreća pa je Žigić u finišu izjednačio, pa smo ipak došli do jednog boda. Ali, već u sledećem meču, ugostili smo simpatičnu Estoniju i oni su nam na još simpatičniji način uzvratili senzacijom i pobedom od 3:1 usred Beograda.

Naravno, nismo se plasirali na to Evropsko prvenstvo, pošto smo u meču odluke u Ljubljani, poraženi od Slovenije golom sa pola terena.

Naredne kvalifikacije bile su za odlazak na Mundijal 2014. godine, a na klupi se našao Siniša Mihajlović.

Takođe smo i od njega očekivali da poseduje čarobni štapić i da nas bez problema odvede na tako važno takmičenje. Krenulo je mršavim remijem u Škotskoj, tračak nade nam je dala ubedljiva pobeda od 6:1 protiv Velsa u Novom Sadu, a definitvno otrežnjenje smo doživeli protiv Belgije na Marakani, kada nas je reprezentacija u usponu deklasirala sa 3:0. Šlag na tortu, stavljen je u Skoplju gde smo poraženi od Makedonije sa 1:0.

Epilog? Ostali smo bez plasmana na Svetsko prvenstvo, podrazumeva se.

Otišao je Miha, stigao je Dik Advokat. Prekaljeni “trenerski vuk”, gord i namrgođen, stigao je iz Holandije kako bi uspeo da opasulji ovu već razbijenu bandu. Umesto toga, dokrajčio nas je totalno.

Remi u Jerevanu protiv Jermenije, onaj čuveni dron protiv Albanije i debakl od strane Danaca, skupo nas je koštao već nakon polovine kvalifikacija. Na Evropsko prvenstvo više niko nije ni računao ozbiljno, pa se i taj san ugasio mnogo brže nego što smo očekivali, tačnije, nismo ni očekivali, ako ćemo realno.

Foto: Starsport

Obasjala nas je svetlost u liku Slavoljuba Muslina, koji je verovali ili ne, uspeo da vrati kult reprezentacije, ali to nikako nije smeo. Zato je i dobio otkaz, što se plasirao na Mundijal. Bože, kako je samo smeo? Smanjićemo sarkazam i vratiti se činjenicama.

Iako je bilo “štucanja” na startu, kao na primer protiv Irske na otvaranju kvalifikacija, Muslin je vojničkom disciplinom zategao reprezentaciju i na maestralan način ih doveo do Mundijala, a zatim prepustio svoju poziciju velikom stručnjaku pod imenom Mladen Krstajić.

Kao što je već poznato, u Rusiji je doživljen krah, a u narednom kvalifikacionom ciklusu, takođe nešto slično.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Ukrajina nas je “petardirala” u Ljvovu (5:0), Portugal se poigravao na Marakani (4:2), a mučili smo se i sa žilavim Luksemburgom. Plasman? Ma, neee… nismo se plasirali, promenili smo još jednog selektora, pa ni iz druge šanse nismo uspeli da vidimo sjaj Evropskog prvenstva ni nakon 20 godina.

Eto, sada je tu Piksi, živa legenda srpskog fudbala, ima novu šansu da nas razočara ili obraduje, ali jedno je sigurno. Reprezentacija je dotakla svoje najniže grane i svakom novom selektoru trebaće mnogo živaca, sreće i čarobnih štapića da promene situaciju, ako je to uopšte moguće.

Piše: Nikola Husein

Filip Mladenović se vraća u Zvezdu? To je apsolutno nemoguća misija – sad se zna i zašto! (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar