Vitni muzej otvorio nesvakidašnju izložbu: Otkrijte koliki je uticaj Meksikanaca na američku umetnost (FOTO)

Izložba nazvana "Život na američki način: merksički slikari murala koji su promenili američku umetnost" je pokazala koliko su se prožimala dela uimetnika iz SAD i Meksika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

U njujorškom Vitni muzeju, koji je specijalizovan za savremenu američku umetnost i umetnost zemalja severne i južne Amerike, otvorena je izložba koja ima za cilj da pokaže koliko je savremena meksička umetnost uticala na umetnike iz SAD.

Među umetnicima čija su dela izložena su uglavnom meksički fresko slikari zapatisti, Klemente Orosko i naivni slikari iz redova gerilaca, koji su stvarali između 1925-1945. godine.

Izložba nazvana “Život na američki način: merksički slikari murala koji su promenili američku umetnost” je, prema rečima kritičara, izvanredna i isplatila se jer je pokazala koliko su se prožimala dela uimetnika iz SAD i Meksika.

U sećanje na Vitomira Stefanovića: Smotra pozorišnog amaterizma u Velikoj Plani

Ovom izložbom je promenjena istorija umetnosti jednog perioda jer Vitni je na posletku prihvatio da postoji i “Američka umetnost”, a ne posebno umetnost Meksika i SAD.

Izložba u Vitni muzeju traje do 17. maja, a onda se 25. juna otvara u Mak Nej muzeju u San Antoniju u Teksasu i trajaće do 4. oktobra

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar