OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Kokezin razvojni put – od DILERA deviza do predsednika FSS: Ozbiljan KOCKAR, evo kako se obogatio

Poznavaoci situacije tvrde da se u Savezu i za boju toalet papira traži Kokezina dozvola, a ko god da je pokušao da se otrgne kontroli od zaposlenih, ne radi više na Terazijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATA images

Slaviša Kokeza počeo je da gradi svoju imperiju 90-ih godina prošlog veka u novobeogradskom bloku 44, gde je, kako se to žargonski kaže “valjao devize”.

Kada nije bilo posla na toj lokaciji, stariji su ga slali u blizinu Mesne zajednice “Kozara”, gde je dilovao. Viđali su ga i da prodaje cigarete, kasnije povezivali sa Kekinim klanom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvu ozbiljniju lovu stekao je kroz klađenje.

Kako ta oblast u početku nije bila razvijena na našim prostorima, on je sa saradnicima koristio “rupu” u poslovanju kladionica.

Naime, kvote bi se izbacivale već početkom nedelje za sledeći vikend, a kako bi se približavali mečevi tako bi se i kvote na određene mečeve smanjivale ili povećavale u odnosu na povređene igrače, kažnjene… Internet nije bio toliko razvijen, podaci o klubovima i igračima nisu bili dostupni u meri kao što je to slučaj danas.

Saradnici bi pratili kako se kvote menjaju i nakon toga uplaćivali velike svote novca na sve moguće ishode, npr. negde 1X (pobeda domaćina, nerešeno), a na drugom mestu 2 (pobeda gostiju), pa je dobitak bio zagarantovan.

NAMEŠTANJE UTAKMICA?

Enormnu zaradu uvećavao je tako što je biznis razvio i u nekim drugim zemljama, pa su, na primer, neki saradnici odlazili u Nemačku i tamo širili kladioničarsku mrežu. Bolji poznavaoci njegovog lika i dela kažu da je ozbiljan kockar, da se “ne skida” sa telefona i da je non-stop u onlajn klađenju. U tom kontekstu, upravo zbog kladionica, u fudbalskim kuloarima pojavila se priča da je utakmica između Srbije i Ukrajine koja je odigrana u junu 2019. godine nameštena. Očevici kažu da su se iznosi Kokezinih uplata prilikom svakog postignutog gola uvećavali. Srbija je katastrofalno poražena (0:5), a ceh za neuspeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo na kraju je platio tadašnji selektor Mladen Krstajić.

ODSTRANIO IVANOVIĆA

Nijedan iskreni ljubitelj fudbala neće mu zaboraviti način na koji je dugogodišnjeg kapitena najbolje selekcije Branislava Ivanovića odstranio iz ekipe preko tadašnjeg selektora Krstajića. Navodno je na jednom treningu reprezentacije hteo da uđe u “ševu” sa igračima, a kada mu je Ivanović rekao: “Predsedniče, pa nije ovo Brodarac”, istog trenutka je pazario kartu u jednom pravcu iz Sportskog centra u Staroj Pazovi. Za vreme njegovog mandata i Nemanja Matić se oprostio od dresa A tima, a protiv njega su se digle i legende poput Nemanje Vidića.

BIRA I BOJU TOALET PAPIRA

Posebna priča vezana je za poslovanje i samu organizaciju rada u Fudbalskom savezu Srbije. Poznavaoci situacije tvrde da se u FSS i za boju toalet papira traži Kokezina dozvola, a ko god da je pokušao da se otrgne kontroli od zaposlenih, ne radi više na Terazijama.

Okružio se poslušnicima i onima koji će da izvršavaju zadatke isključivo po njegovom nahođenju. Izbor selektora svih selekcija u najmanju ruku je diskutabilan, kao i kvalitet pozivanih igrača, a egzotične turneje A reprezentacije, kako kažu očevici, pretvarale su se u bahanalije u svakom smislu te reči. Reizbor na mesto predsednika Saveza 2019. godine urađen je na nelegitiman način, jer je prekršen Statut. Naime, u februaru 2019, izbore u FSS raspisao je Odbor za hitna pitanja, koji nema nadležnost da to učini.

FUDBALER BRODARCA

Beogradom kruži priča da je Kokeza obećao prošle godine Čukaričkom da će igrati Evropu, navodno je i neki novac bio u igri, a kako se to nije ostvarilo prošle sezone, stidljivo se šapuće da je evropsko mesto “brđanima” u ovoj sezoni zagarantovano. Takođe, iako je Kokezina karijera krenula iz nižerazrednog Brodarca, a taj klub je godinama unazad uživao zaštitu fudbalske organizacije glavnog grada, pa onda i nacionalnog saveza, te veze su iz nekog razloga oslabile. U poslednje vreme insistira se na tome da se klubu koji egzistira ispod beogradskog Železničkog mosta sudi “ni po babu ni po stričevima”. Brodarac je član srpske lige grupa “Beograd” i jesenju sezonu je završio na prvom mestu, ali ni izbliza nema status kao nekad. Takođe, omladinska i kadetska selekcija nisu više tako nadmoćne u ligama u kojima se takmiče, kao što je to bio slučaj prethodnih sezona.

Kokeza je u fazi svog razvoja kao fudbalskog funkcionera snagu pokazivao na više nivoa, a omiljena meta bile su mu sudije, pa je preko svojih “poslušnika” krojio liste od najnižeg do najelitnijeg ranga.

U poslednje vreme arbitri mu nisu glavna briga, ali i dalje voli da zna šta se dešava i preko svojih ljudi drži situaciju pod kontrolom.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I MNOGE DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 2. MART



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Boze,Boze sve lopov do lopova , ako sada ovo ostane nekaznjeno sve , na kraju ce ustati kuka i motika nema druge.

    Odgovori

Ostavite komentar