Bogat program: Martovski festival će nadoknaditi propuštenu godinu

Festival dokumentarnog filma će se tradicionalno održati u Domu omladine Beograda

Foto: Unsplash/Kal Visuals

Dvostruko izdanje u vidu 67. i 68. Martovskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma biće realizovano od 22. do 28. marta u Domu omladine Beograda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se zbog pandemije 67. Martovski festival nije održao, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje će biti upravo u duplom formatu. Na taj način će biti prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, i dodeljene festivalske nagrade za 67. i 68. izdanje festivala.

Fest kao “Povratak u budućnost”: Određen je tačan datum, a festival će zatvoriti nova verzija “Kuma 3”

Direkcija podseća da je do 1. marta 2021. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, i preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) za ovogodišnju filmsku smotru.

Selektori izdvajaju nekoliko naslova iz selekcije 67. izdanja festivala, koji se takmiče u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

Prvi na toj listi je svetska festivalska premijera “Havana Dreams” (2020) Igora M. Toholja, dokumentarni esej snimljen u decembru 2011, kada je Fidel Kastro posle 52 godine preneo vlast svom bratu Raulu. Film istražuje život Havane na političkom raskršću, kombinuje arhivu, savremene snimke iz vizure stanovnika starog jezgra grada u svakodnevnim životnim situacijama i ispovesti ljudi o želji da ostanu ili prinudi da odu iz domovine.

Sledeći je “Solčence zahaja” (2020) Stefana Krasića kao srpska premijera. U filmu Ana Hofman kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme “Solčence zahaja” kad spozna da to uopšte nije slovenačka, a pogotovu ne narodna pesma.

Snimak koji je oduševio publiku: Prvi intervju Marion Kotijar, već tada je očarala javnost (VIDEO)

“Speleonaut – Pod kamenim nebom” (2018)je  priča je o velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira. U vreme osvajanja Meseca, u leto 1969. godine, Milutin Veljković stupa u svet prigušenih čula i tokom svog dugog boravka u pećini Samar spaja istoriju čovečanstva – od pračoveka do astronauta.

Ostvarenje “To sam što jesam – Gipsy Mafia” (2019) Andrijane Stojković pripoveda priču o dva brata Roma koji kroz hip-hop govore šta im je na duši, a njihove jake, oštre reči odzvanjaju kroz evropski kontinent.

Koji smo film mi uopšte gledali? Nova verzija “Lige pravednika” izgleda potpuno drugačije (VIDEO)

Poslednji film na toj listi predloga je “Umetnost sećanja” (2019) Jelene Radenović. Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da živi nezavisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar