PROVERENI RECEPTI

Mekana proja recept – kako da bude vazdušasta i sočna

Kako da proja bude sveža danima?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
mekana proja recept
Foto: Profimedia/Aleksandar Tomic/Alamy/Alamy/Profimedia

Proja definitivno spada među najomiljenije vrste hleba, veoma često se pravi na našim prostorima. Ono što je najveći problem kad govorimo o proji jeste kako da bude što mekša i kako da ostane sveža i vazdušasta i sutradan. Pripremili smo odličan recept jer mekana proja sa njim sigurno uspeva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da bi se proja omekšala obično se u nju stavlja jogurt umesto mleka. I to uspeva i proju pravi vazdušastom i sočnom. Evo kako izgleda tačan recept.

Mekana proja recept

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 4 jaja,

– 100 ml ulja,

– 400 ml jogurta,

– 200 grama kravljeg sira,

– 250 gr kukuruznog brašna,

– 10 gr praška zapecivo,

– kašičica soli.

Priprema: umutite 4 jaja žicom, potom dodajte ulje. U kukuruzno brašno staviti prašak za pecivo i so, pomešati u vangli, a potom dodati jaja i ulje. Dodati jogurt i sve mešati sa žicom ili varjačom. Kad dobijete gustu homogenu smesu rukama izmrvite kravlji sir i dodajte u testo. Pomešati da se sir ravnomerno rasporedi po smesi.

Savet: za još mekše testo, koristite 100 grama pšeničnog mekog brašna i 150 grama kukuruznog. Pšenično brašno će proju učiniti dodatno sočnom i vazdušastom.

Mekana proja recept
Foto: unsplash/Jose luis

Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo prelijte u tepsiju ili u kalupe. Peći 40 minuta dok proja ne porumeni. Da li je proja spremna možete proveriti tako što ćete ubosti čačkalicu, ako nešto od testa ostane na čačkalici, znači da treba još da se peče, a ukoliko bude sasvim suva proja je gotova.

Kad je u pitanju mekana proja recept nije jedina stvar na koju treba obratiti pažnju. Zato je potrebno da kad je izvučete iz rerne prekrijete proju krpom i ostavite da se ohladi. Tek ohlađenu proju možete iseći. Kako bi sačuvala svoju svežinu, proju nemojte držati na vazduhu. Takođe preporučuje se da je ne stavljate u frižider, jer tako ona neće biti vazdušasta.

Ako vas zanima detaljna priprema ovog recepta, pogledajte naredni video:

Kako napraviti proju bez sira?

Osim toga što sir daje taj neodoljiv ukus proji, on je čini i mekanom. Proja bez sira je obično prilično suva i takvu proju obično možete kupiti u pekarama. Ona je toliko suva da se ne može pojesti bez jogurta.

No, postoji način da napravite mekanu proju i bez sira. Ovo je recept kako se pravi mekana proja bez sira. Od sastojaka će vam biti potreban jogurt, jer je bez njega nemoguće napraviti porju koja se neće mrviti i biti suva. Evo kako izgleda recept:

– 4 jaja,

– 1 čaša jogurta,

– polovina čaše ulja,

– 2 čaše projinog brašna,

– 1 čaša pšeničnog brašna,

– 1/2 praška za pecivo,

– kašičica soli.

Priprema: pomešajte pšenično i projino brašno, a potom dodati so i prašak za pecivo. Sve dobro pomešati. Potom razlupajte jaja i pomešajte belanca i žumanca. Dodajte ih u vanglu sa brašnom. Dodati ulje i jogurt. Sve mešati dok se ne sjedini. Ako je testo suviše gusto razrediti sa jogurtom.

Foto: unsplash/
Pablo Lancaster Jones

Iako je ova proja napravljena bez sira prilično je ukusna, a da biste je napravili još ukusnijom možete dodati povrće (paprike, spanać, šećerac). Tako će proja postati još sočnija.

Nemojte se plašiti da eksperimentišete i dodajete sastojke u proju za koje mislite da bi vam se svideli. Ovo je osnovni recept u koji možete dodavati šta god da mislite da bi vam odgovaralo.

Kako napraviti vazdušastu proju

Minjina kuhinjica nikad ne razočara sa receptima. Evo kako da napravite fine vazdušaste projice. Kad je u pitanju mekana proja, recept je prilično jednostavan, razlikuje se samo u detaljima od klasičnog recepta za proju.

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 4 jaja,

– 4 šoljice kukuruznog brašna,

– 3 šoljice pšeničnog brašna,

– 3 šoljice ulja,

– 2 šoljice mleka,

– 2 šoljice mineralne vode,

– 1 prašak za pecivo,

– 1 kašičica soli.

Mekana proja recept
Foto: unsplash/
Ismael Trevino

Priprema: Za ovaj recept je neophodno koristiti manje šoljice za kafu, koje imaju zapreminu od 120 mililitra. U vangli pomešajte brašna, dodajte so i prašak za pecivo. Razdvojite belanca od žumanca, posebno umutite žumanca, pa dodajte i njih u brašno. Potom dodavati sastojke redom: ulje, mleko, mineralnu vodu.

Mineralna voda i belanca su upravo ti sastoci koji će vašu proju učiniti vazdušastom i mekanom zajedno sa praškom za pecivo. Umutite sve sa mikserom.

Posebno umutite belanca, kada postanu penasta smesa dodati ih zajedno sa ostalim sastojcima. Mutiti špatulom dok se sve ne izjednači. Testo za proju sipati u pleh koji ste prethodno premazali uljem i pecite na 200 stepeni do 25 minuta. Znaćete da su gotove po rumenoj boji.



Izvor: Objektiv.rs, minjina-kuhinjica.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar