Stručnjaci tvrde: SVINJSKA MAST je zdravija od ulja, a evo i zbog čega

Vratite je u tiganje i šerpe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/valeria_aksakova

Krofne, salčići, vanilice, hrskavo pohovano meso… Sve ovo ima u sebi svinjsku mast ili se sprema na starinski način – na masti.

Nekada se sve spremalo na masti, a onda je ona proglašena nezdravom, glavim izazivačem šloga, problema sa srcem i visokim pritiskom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I, stigle su nam plastične flaše ulja, margarini i bijni namazi. Ali da li je svinjska mast zaista nezdrava. Stručnjaci kažu – NE. Zato nije loše da vratite svinjsku mast u svoje tiganje za prženje i šerpe za kuvanje.

Istraživanja su pokazala da su svinjska mast i druge životinjske masti nezasluženo dobile reputaciju “nezdrave”. Zapravo, upotreba ovih staromodnijih metoda prilikom prženja, umesto upotrebe suncokretovog ulja, mogla bi da smanji rizik od srčanih bolesti i raka, kažu britanski istraživači. Istraživanje koje je sprovedeno u okviru BBC-jeve emisije “Veruj mi, ja sam lekar” još 2015. godine dokazalo je da je svinjska mast zdrava.

Foto: Freepik/timolina

Između ulja i masti – birajte mast

U okviru emisije, grupa istraživača imala je za cilj da odgovori na pitanje “sa kojim masnoćama i uljima je najbolje kuvati?”. Dali su grupi dobrovoljaca razne masti i ulja – uključujući suncokretovo ulje, biljno ulje, kukuruzno ulje, hladno ceđeno ulje repice, maslinovo ulje (rafinisano i ekstra devičansko), puter i mast – i zamolili ih da koriste proizvode u njihovom svakodnevnom kuvanju.

Od dobrovoljaca je takođe zatraženo da sakupe ostatke ulja nakon kuvanja, što je potom analizirao istraživački tim  Univerzitetu “De Montfort”.

Foto: Freepik/valeria_aksakova

Jedan od istraživača, Majkl Mosli, objašnjava da kada se ulja i masti zagrevaju prilikom prženja ili kuvanja, njihova molekularna struktura se menja.

“Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne izlažete toploti, poput prženja ili kuvanja”, komentarisao je vodeći istraživač profesor Martin Grutveld i dodao: “Da imam izbor između svinjske masti i polinezasićenih masti, svaki put bih koristio svinjsku mast.”

Izvor: Objektiv.rs, bl-portal.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar