Vaše prvo sećanje se najverovatnije nije ni dogodilo

Pamćenje je čudna stvar, neka sećanja bi najradije obrisali, neka tek sada razumemo u potpunosti, dok ona najlepša po nepisanom pravilu dolaze najređe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Zapitajte se, koje je vaše prvo sećanje, je li to tapkanje sličica, nečja smrt, miris bakinih kolača ili skrivanje tokom bombardovanja?

Kristano jasno scena koju ste zamislili, najverovatnije nije istinita, otkrivaju istraživači sa Univerziteta Brdford, u Engleskoj.

Iako je 40 odsto anketiranih osoba sa sto procentnom sigurnošću tvrdilo kako se njihovo prvo sećanje dogodilo pre uzrasta od dve godine, a između 9 i 12 meseci, naučna literatura tvrdi da to nikako nije moguće.

Tokom životnog perioda koji se naziva “preverbalna faza”, sposobnost formiranja sećanja i dalje nije razvijena, a upravo iz tog razloga naućnici ta sećanja odbacuju i nazivaju fikcijom.

U ovoj studiji, objavljenoj od strane žurnala “Psychological Science”, više od 6,600 učesnika uzrasta od 11 do 100 godina, zamoljeni su da detaljno opišu svoje prvo sećanje.

Sa jednom začkoljicom – to sećanje mora biti apsolutno njihovo, odnosno sećanje mora biti proživljeno iskustvo, a nikako iskonstruisano na osnovu fotografija i porodičnih priča.

Ovo je veoma bitna stavka, jer većina ljudi nesvesno bazira svoje prvo sećanje na fotografiji, i priči koju su čuli od starijih članova porodice.

U onlajn eksperimentu, čak 2,500 anketiranih je nekako fabrikovalo svoje prvo sećanje, ali toliko strastveno veruju u njihovu istinitost da i dalje ne prihvataju činjenicu da ona zapravo ne postoje.

Prva sećanja oblikuju karakter osoba, dok studija objavljena još 1965. godine pod nazivom “Archives of General Psychiatry, dokazuje da prvo sećanje duboko utiče na način na koji osoba doživljava sebe samu.

Kakve god da su implikacije naših prvih sećanja, njihovo postojanje je duboko ukorenjeno u našoj svesti, a činjenica da ova sećanja mogu biti fabrikovana zaista zabrinjavajuća.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar