Zvezda i Partizan lakše do Lige šampiona: Bez klasičnog takmičenja po grupama, očekuje nas više utakmica!

Spremaju se nove promene u najjačem klupskom takmičenju na svetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/Laszlo Szirtesi

U martu na sednici Izvršnog odbora UEFA bi trebalo da odobri novi format takmičenja u Ligi šampiona.

Od sezone 2024/25 Liga šampion će se igrati bez grupa, objavio je francuski “L’ekip”. U sadašnjem formatu nastupaju 32 ekipe podeljene u osam grupa, a prema novom planu igraće se jedna liga sa 36 klubova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Timovi će uoči takmičenja biti podeljeni u četiri grupe, u kojoj će svaki klub odigrati po 10 utakmica.

Protivnike će dobijati iz različitih grupa, igraće sa 10 različitih timova, tako da će odigrati po pet utakmica na svom terenu i pet u gostima.

Prva faza Lige šampiona igraće se od septembra do januara. Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog takmičenja, osim utorkom i sredom, igrati i četvrtkom.

U prvoj fazi će se igrati 18 utakmica dnevno umesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se u Ligi šampiona odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 plej-ofa i 29 u nokaut fazi).

Da biste osvojili Ligu šampiona, moraćete da odigrate barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali da odigrate 13 mečeva.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mesta igraće plej-of za osminu finala. Najlošijih 12 klubova završava takmičenje.

Direktan plasman u Ligu šampiona od 2024. godine obezbediće i ekipa koja je šampion zemlje koja ne daje direktnog učesnika Lige šampiona, a koja ima najveći UEFA koeficijent.

To se dakle odnosi na lige koje su rangirane ispod 11. mesta, među kojima je naravno i Srbija, a ključan će biti plasman klubova na UEFA listi, pa je to jasan signal srpskim klubovima na čemu moraju dodatno da rade u narednom periodu.

Najveće šanse bi u tom slučaju imala Crvena zvezda, koja je napredovala do rekordnog 52. mesta na UEFA listi, ali koja bi morala još da poboljša svoju poziciju u naredne tri sezone.

S druge strane Partizan je pao na 82. mesto i moraće znatno da napreduje, dok u ovom trenutku Vojvodina (219), TSC (222) ili Čukarički (224) ne mogu da se nadaju direktnom mestu u Ligi šampiona, mada bi za njih svakako titula u Srbiji bila premija.

Korona pravi haos u Ligi šampiona: Još jedna utakmica promenila domaćinstvo, i ona se seli u komšiluk



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar