Nema veze što je hladno: 3 razloga zbog čega je DOBRO da šetate što više tokom ZIME

Nemate izgovor, izađite u šetnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/tawatchai07

Šetnja je idealan način za rekreaciju jer zahteva samo našu dobru volju.

A lekari ističu da je zimi naročito važno da pešačite što više.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prosto, nemate izgovor, a svakodnevna šetnja može da preporodi vaš organizam.

Šetajte – bilo gde

Umesto da šetate isključivo po ravnom terenu, razmislite o planinarenju ili dodavanju brda svojoj ruti i nosite tegove za gležnjeve kako bi vam šetnja bila izazovnija.

“Postoje nebrojene koristi šetnje, od promene krajolika do sunčeve svetlosti i svežeg vazduha”, kaže doktor Sedrik Brajant.

Šetnja pomaže kod mršavljenja

Američko Ministarstvo zdravlja preporučuje odraslima da učestvuju u aerobnim vježbama umerenog intenziteta od 150 do 300 minuta nedeljno, što je generalno ekvivalent brzoj šetnji barem 30 minuta, pet dana u nedelji.

Foto: Freepik/senivpetro

To će vam pomoći da zadržite trenutnu težinu; međutim, ako vas zanima mršavljenje, stručnjaci kažu da ćete možda morati da pešačite duže i brže. Brajant smatra da šetnja od 45 do 60 minuta – čak i ako je podeljena na dva manja segmenta, može da vam poveća šanse za mršavljenje.

Širi pluća i normalizuje šećer u krvi

Pešačenje našim plućima omogućava da proslede više kiseonika do drugih organa kao i da se tokom disanja izbaci deo toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

Ako želite da zadržite zdrav nivo šećera u krvi, dobro je usvojiti redovnu naviku pešačenja. Studije su pokazale da je pešačenje čak i bolje za prevenciju dijabetesa od trčanja. Ljudi koji šetaju imaju čak šest puta bolji nivo šećera u krvi od onih koji trče.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Dobro i za psihu

Uz fizičke zdravstvene prednosti, pešačenje je dobro i za mentalno zdravlje.

“Šetnja napolju, boravak u prirodi i izlazak s istog mesta omogućavaju vam dekompresiju, razumevanje onoga što se događa i preusmeravanje”, ističe ortoped  Mark Slabo.

Kako kaže, šetnja pomaže da meditirate, stupite u kontakt sa svojim mislima, razumete šta je važno i opustite se.

Šetnja na otvorenom takođe je način povezivanja s voljenima poštujući epidemiološke mere, sve dok nosite masku za lice koja pokriva usta i nos i održavate najmanje dva metra društvene distance. Druženje je podjednako važno za vaše mentalno zdravlje kao i šetnja za vaše fizičko zdravlje, kažu stručnjaci.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar