Sve je počelo iz šale: Deca su zavolela umetnike renesanse zbog Nindža kornjača

Evo kako su kornjače dobile imena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ERB

Mikelanđelo, Donatelo, Rafaelo i Leonardo su heroji našeg detinjstva, i junaci jednog od najpoznatijih crtanih filmova – “Nindža kornjače”. Međutim, autori ovog crtaća nisu ni bili svesni da su nekoliko generacija dece naterali da zavolele velike renesansne umetnike po kojima su kornjače dobile imena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lekcije iz istorije mogu da budu dosadne ili naporne, naročito deci, ali sve to su promenile “Nindža kornjače”. Crtani film se razvio iz stripa koji je nastao još 1984. godine. Autori stripa su bili Kevin Istman i Piter Lerd. Istman je u šali nacrtao jednu kornjaču koja stoji na dve noge i ima odlike nindža. Ideja im je bila zanimljiva i zabavna, pa su odlučili da je razviju.

Sećate li se “Čudesne šume”? Obožavali smo ovaj crtani film, a nismo znali da je snimljen u Jugoslaviji

Umetnici su samostalno izdali prvi strip, on je tada predstavljao parodiju na dotadašnje popularne stripove. Kada su znali da žele da naprave priču o nindža kornjačama morali su da smisle originalna imena. Dugo su razmišljali i sasvim slučajno im je na pamet pala ideja da kornjače nose imena velikih umetnika renesanse.

Sve je počelo sa skulptorom Đovanijem Lorencom Berninijem. Istman je želeo da oda počast jednom od svojih omiljenih umetnika. Međutim, odlučili su da se ime na uklapa, trebala su im zvučnija imena. Uzeli su Džensonovu “Istoriju umetnosti” i nakon duge rasprave izabrali četiri imena – Leonardo, Mikelanđelo, Donatelo i Rafaelo. Prvobitno su kornjače štampane bez boje, pa su se razlikovale samo po oružiju koje su koristile. Tek kasnije su dobile svoje čuvene boje.

Gledaćete ih drugim očima: Istorijske greške u kultnim crtanim filmovima

“Znate da sam ja prvi put naučio nešto o umetnicima renesanse gledajući “Nindža kornjače”. Sada tek shvatam da nisam jedini.” , napisao je jedan momak na Tviteru. Nakon toga se povela široka rasprava na ovoj društvenom mreži da su mnogi upravo zahvaljujući crtanim junacima zavoleli umetnost. Jedna jednosavna šala autora je edukovala generacije dece.

“Ja sam iščitala nekoliko knjiga o renesansi kako bih našla savršeno ime za žensku nindža kornjaču, kako bih bila ona kada bih se igrala sa drugom decom”, dodala je jedna devojka.

Novojim generacijama su sada majsori renesanse neraskidivi pojam od nindža koronjača. Međutim, u crtanom filmu i stripovima autori se nisu samo zaustavili na imenima. Kornjače predstavljaju ličnosti ovih umetnika.

U crtanom filmu se Leonardo ističe kao predvodnik grupe. To je zato što je Leonardo da Vinči bio najpoznatiji umetnik renesanse, a mnogi ga smatraju i najznačajnijim. Opisan je kao genije i idealni renesansni čovek, te osobine je imala i kornjača.

Neverovatno prijateljstvo Volta i Dalija: Ovako je nastao najluđi Diznijev crtani film (VIDEO)

Donatelo je bio najstariji od umetnika, ostala trojica su se rodila tek nakon njegove smrti. Zato je odlučeno da Donatelo u crtaću bude mozak družine. Predstavljen je kao najmudriji i najstaloženiji, uvek je taj koji smišlja planove za borbu. To je odrađeno kako bi prikazali da je Donatelova umetnost najavila i inspirisala umetnost ostale trojice.

Rafaelo je pravi buntovnik. Crtani lik je uvek skeptičan, ali i moral dobro da razmisli pe nego što donese neku odluku. Njegova ličnost je omaž pravom Rafaelu Santiju.

Mikelanđelo je prikazan kao najtalentovanija kornjača, koja nije volela da trenira. Slično je bilo i sa pravim Mikelanđelom Buenarotijem, koji nije stvorio puno dela, ali je čuven po svom talentu. Autor legendarnog  “Stvaranja Adama” je poznat po tome što nije voleo da slika, kao što Majki ne voli da se bori.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar