OBJEKTIV KOLUMNA

Kad “kupujmo domaće” postane “terajmo domaće” – apsurdno pravilo koje ubija i ovo malo srpskog fudbala!

Kako će izgledati Superliga naredne sezone?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Wikipedia

Mislili ste da je kraj iznenađenjima koja nam servira Fudbalski savez Srbije?

E, pa, prevarili ste se – vreme je za novi specijalitet iz kuhinje u Staroj Pazovi, a možemo ga slobodno nazvati i poslasticom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O čemu se radi? Tokom jučerašnjeg dana, Vladimir Matijašević je obelodanio da se ozbiljno razmatra o odluci da fudbaleri iz Evropske unije ne budu u stranci u domaćoj Superligi.

‘Ajde da se povinujemo odluci da se Srbija nalazi u pomenutoj uniji, već je miljama daleko od iste, ali to ne važi i za fudbal. Mi smo za sve elita – osim za elitu samu. Godinama se izmišljaju pravila, “apgrejduju” na već postojeća, a ovo se čini najčudniim do sada.

Tim pre što je “nož u leđa” srpskim fudbalerima, koji gle čuda, nastupaju u srpskom prvenstvu i ako je vodeći se pravilom o “EU” igračima – domaći igrači bi po tome mogli da ostanu bez mesta u timu bez ikakvih problema.

Da li su srpskom fudbalu draži stranci iz okolnih zemalja? Da li je cilj srpskog fudbala proleće u Evropi ili neki novi Matić, Mitrović, Tadić? Očigledno da nije čim se preko kolena donose odluke, ma, na čiju god vodenicu da idu.

Foto: Superliga Srbije

Pa, zamislite Večiti derbi u budućnosti, gde bi na terenu bilo bar 15 stranih igrača? Šta je tu onda uopšte “derbi”? Da li će dotični fudbaleri razumeti navijače sa tribina i stihove koji im se pevaju? Možda bi navijači trebali da krenu na kurseve francuskog, italijanskog ili španskog, jer je to po rečima Matijaševića već izvesna stvar.

Ne, ovo nije patetika – već realno sagledavanje stvari. Kome odgovara toliki broj stranih igrača? Jasno, odgovara Zvezdi u evropskim izdanjima, odgovaralo bi i Partizanu na leto, ali ko u Srbiji osim ova dva kluba ima novca za izdašna pojačanja iz Evrope? Uostalom nije ni bitno kome odgovara, a kome ne. Poenta je da je ceo srpski fudbal u problemu zbog ovog čina.

Pa, svedoci smo nedavne neprijatne situacije iz trećeg po jačini domaćeg kluba, gde trener i igrači javno mole državu da im isplati zaostala dugovanja. I to pred TV kamerama. Nema ničeg lošeg u tome što ljudi traže svoje, a mi se bakćemo kojekakvim pravilima o strancima iz Evropske unije.

Foto: Starsport

Ovo pravilo ne postoji ni na igrici, ali bukvalno. Upalite Football Manager i videćete, čak se iz sezone u sezonu smanjuje broj stranaca, što je donekle i racionalno. Sve je jasno kada igrica koju prave ti isti “NO EU” ljudi, stvari postavlja normalnije od nas samih.

I za kraj, šlag na tortu. Kako će izgledati Superliga naredne sezone?

Već je uvedeno pravilo o dva bonus igrača na svakoj utakmici i zamislite da ekipu čine dva dečkića od 18 godina i pride još devet stranaca. Kakav je to fudbal? Kakva je to hemija u ekipi? Kakvu sliku prikazujemo deci koja vole sport i fudbal? Lošu, baš lošu. Prema tom pravilu će pre dete iz Francuske i Austrije dobiti šansu u ekipi nego domaće dete. Zato što je stranac po nekoj teoriji više kvalitetan od domaćeg igrača?!

Pa, gospodo, zato nam i deca odlaze glavom bez obzira, zato i nemamo ozbiljno prvenstvo, a teško da ćemo ikada i imati, uz svo poštovanje.

Piše: Nikola Husein

Nova bruka Srbije: Posle Dominikane, reprezentacija nas osramotila i u Panami! (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar