Kako da sačuvate frizuru? 5 saveta za NEGU kose tokom ZIME

Pobedite kišu i vlagu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/gpointstudio

Tokom tmurnih dana većina nas se bori protiv vlage vezivanjem kose u punđu.

Oni koje ovaj problem ne dotiče su srećnici, ali ni za nas nije sve izgubljeno ako znamo kako da pravilno tretiramo kosu u kišovitim periodima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato nudimo par osnovnih koraka da sačuvate kosu od vlage, a samim tim i od uništavanja frizure:

Nemojte prati kosu svaki dan

Ukoliko ne želite krtu I slabu kosu, izbegavajte prečesto pranje. Nemojte je prati više od 3 do 4 puta nedeljno, a ako to zaista nije izvodljivo pređite na izuzetno blage šampone koji su podobni za svakodnevnu upotrebu.

Sušite kosu peškirom od mikrofibera

Peškir od mikrofibera sprečava naelektrisanje kose od vlage, a danas možete nabaviti ne samo peškir, već i specijalne turbane. Obični peškiri od pamučnog frotira mogu oštetiti kosu pogotovo ukoliko je suva, dok mikrofiber upija vlagu ali ne utiče na kutikulu vlasi i ostavlja je zatvorenom.

Foto: Printskrin/YouTube/Marla Catherine

Koristite intenzivne maske

Ovim maskama ćete nahraniti i zaštititi dlaku tako da ona manje reaguje na spoljne faktore. Stavljajte masku na celu dužinu, ne samo na krajeve. Međutim, trebalo bi izbegavati koren, pogotovo u ovo doba godine. Ove maske će nahraniti i zaštiti dlaku tako da manje reaguje na spoljne faktore, a uglavnom sadrže sastojke poput ulja argana, makadmanije i šea butera koje sprečavaju da se kosa isuši.

Foto: Freepik/marymarkevich

Koristite odgovarajuću četku

Da budemo precizni, ovo se odnosi na prirodno glatku kosu, nikako na kovrdžavu koju je bolje da ne četkate. Ipak, ukoliko vam tip kose ovo dozvoljava, velikom četkom sa prirodnim ili silikonskim zupcima pravilno ćete rasporediti sebum sa korena kose po celoj njenoj dužini i tako preko nje praktično formirati zaštitni film.

Foto: Freepik/diana.grytsku

Šišajte se redovno

Redovnim šišanjem održavate krajeve u optimalnom stanju. Ovaj korak je neizostavan jer upravo ti oštećeni delovi kose prvi počnu da reaguju na vlagu. Zbog ispucalih vrhova kosa izgleda tanka i oštećena, a to nikako ne želite. Zato je preporuka da na svakih šest do osam nedelja skratite krajeve.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar