VELIKI KORAK

Bajden povukao prvi potez: Pozvao je Putina i ponudio mu NOVI SPORAZUM

Poslednji veliki bilateralni sporazum o ograničavanju nuklearnog arsenala SAD i Rusije, ističe petog februara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube

Novi predsednik Amerike, Džozef Bajden predložio je ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu produženje sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, odnosno START sporazuma, piše Dejli Mejl.

Novi START, poslednji veliki bilateralni sporazum o ograničavanju nuklearnog arsenala SAD i Rusije, ističe petog februara, a nova administracija SAD želi da ovaj sporazum produži još narednih pet godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šta je sporazum START

START je skraćenica za Strategic Arms Reduction Treaty – Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. On od 2011. reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala – strateške nuklearne bojeve glave bi trebalo da budu u obe zemlje smanjene na po 1.550 komada, a prenosni sistemi za njih trebalo je da budu smanjeni na 880 komada i to do 2018. U te prenosne sisteme spadaju interkontinentalne rakete s dometom preko 5.500 kilometara, podmornice s lansirnim raketnim sistemima i strateški bombarderi.

Bajdenov ŠAMAR Prištini: Taman su se ponadali, a onda ih je POKLOPIO njegov čovek od poverenja

Sporazum su potpisali u aprilu 2010. tadašnji američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Od 1970. su Vašington i Moskva ograničili trku u naoružanju i počeli da grade sveobuhvatni sistem razoružanja i kontrole naoružavanja. Sredinom 2002. Vašington je jednostrano raskinuo Sporazum o protivraketnim sistemima (ABM), a prošle godine i Sporazum o zabrani raketa srednjeg dometa (INF). U maju je usledila najava Vašingtona da će raskinuti i sporazum Open Skies koji omogućava kratkoročno najavljene izviđačke letove pod motom „otvoreno nebo od Vankuvera do Vladivostoka“. Novi START je poslednji sporazum o naoružanju koji je još na snazi.

Nova prva dama je bila prelepa i prezgodna u mladosti: Isplivala fotka Džil Bajden bez brushaltera (FOTO)



Izvor: Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar