Bajdenov ŠAMAR Prištini: Taman su se ponadali, a onda ih je POKLOPIO njegov čovek od poverenja

Diplomata Entoni Blinken podržao Vašingtonski sporazum

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Graeme Jennings - Pool via CNP / SplashNews.com / Splash

Budući američki državni sekretar Entoni Blinken, inače diplomatski veteran u koga Džo Bajden ima bezrezervno poverenje, kaže da podržava neke poteze bivšeg predsednika Donalda Trampa, među koje je svrstao i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu. Kako je prenela prištinska Gazeta ekspres, Blinken pozdravlja rad republikanske administracije na normalizaciji odnosa sa Izraelom, posebno apostrofirajući pregovore Beograda i Prištine.

Građani Srbije ne treba da brinu! Predsednik Vučić ima adekvatan odgovor na stvaranje VELIKE ALBANIJE

– Postoji niz stvari koje je Trampova administracija uradila, a koje podržavam. Pozdravljam rad na normalizaciji odnosa sa Izraelom i sporazum postignut između Kosova i Srbije. Treba istaći i da se predsednik Bajden u prošlosti posvećeno bavio ovim pitanjima. Već smo razgovarali o aktivnostima koje treba obaviti kako bi Kosovo, a nadamo se i Srbija, napredovali – izjavio je Blinken.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da se Bajdenov kabinet neće tek tako odreći onoga što je postigla Trampova administracija Vašingtonskim sporazumom u procesu normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova, svedoče i nedavne negativne reakcije iz Prištine na taj dogovor od strane čelnika odlazećeg državnog vrha.

Sporazum nije za kantu, ali…

Naime, v. d. predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da, nakon što administracija Džoa Bajdena dođe na vlast, u Prištini treba da insistiraju na razmatranju i preispitivanju sporazuma s Beogradom potpisanog za vreme Trampove vlasti. Osmanijeva je tada iznela mišljenje da su delovi sporazuma štetni, naglasivši da nije jedna od onih koji misle da će nova administracija baciti sporazum u kantu.

– Moramo da sednemo i razgovaramo s timom američkog predsednika Bajdena, da vidimo šta oni misle o onim pitanjima koja su dogovorena kao obećanja, a ne kao sporazum. Postoje pitanja, poput jezera Gazivode i drugih političkih pitanja, o kojima moramo da vidimo kakav je stav Bajdenove administracije. Uverena sam da je u interesu ove administracije da održi Kosovo funkcionalnim – rekla je odlazeća liderka tzv. Kosova.

Neozbiljne i nezrele poruke

Analitičar Dejan Miletić kaže da je poruka budućeg državnog sekretara o podršci Vašingtonskom sporazumu veoma važna, jer je time jasno stavio do znanja svima da SAD ima interes da odigra ključnu ulogu u stabilizaciji regiona.

– Ovakav stav Blinkena i nove administracije u Vašingtonu sasvim je očekivan, budući da potpisani sporazum jača ulogu SAD u regionu. Nema nikakvog razloga da se dogovor po svaku cenu urušava, pa su želje kosovskih lidera da se on nekako preispita krajnje neozbiljne i politički nezrele. Reč je o suštinskim interesima SAD, u kojima i Srbija prepoznaje svoje parče interesa, tako da je to dogovor koji će, na žalost kosovskih političara, morati da se poštuje sa svih strana – tvrdi Miletić.

Piše: Goran Mitrović

Ove i mnoge druge teme čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar