Šta Savo Milošević donosi reprezentaciji Srbije? Ofanzivu, lepršavost, ali valjda ne i Radovana Ćurčića!

Analizirali smo šta bi sve novi selektor mogao da donese državnom timu i na šta bi mogao da se osloni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsportphoto ©

Gotovo sigurno, novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije biće Savo Milošević.

U još jednoj analizi Objektiv.rs, pokušaćemo da predvidimo šta bi to sve doskorašnji trener Partizana mogao da donese državnom timu, pred kojim je svakako možda i najvažniji kvalifikacioni ciklus u prethodnih nekoliko godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ofanzivna igra

Dobro je poznato da je Savo Milošević sa “parnim valjkom” pokušavao da igra lepo, dopadljivo za oko, efikasno, napadački… Sve ovo deluje vrlo zavodljivo i bilo bi tako – da je Partizan imao na terenu neku veću rezultatsku korist od svega ovoga.

Savo vs Stanojević: Kad lepota i zavodljivost prestanu, disciplina uskače u pomoć!

Često su crno-beli gubili bodove jer osim glave, u igri nisu imali i rep, pa se dešavalo da Miloševićeva ekipa prima neke jeftine golove zbog tvrdoglavog insistiranja na ofanzivnoj igri…

FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U svemu ovome, novom selektoru Srbije pomagao je Milan “Đumi” Đuričić, koji ovog puta verovatno neće obavljati ulogu asistenta, a ko hoće?

Radovan Ćurčić se vraća u reprezentaciju?

Nekadašnji trener ivanjičkog Javora bio je pod velikim pritiskom javnosti dok je obavljao funkciju selektora, a sada bi mogao da se vrati u nacionalni tim, ali kao pomoćnik. On je od početka ove sezone sedeo na klupi Partizana kao prvi asistent Sava Miloševića i to upravo umesto Đuričića, pa ne bi trebalo da čudi ukoliko ga ponovo vidimo u reprezentativnoj opremi.

Foto: FK Partizan

E sad, da li će ovakva odluka potencijalno naići na negativan publicitet u javnosti – verovatno da hoće, jer Ćurčić nije ostavio dobar utisak kao ličnost da je pravi izbor i da zaslužuje da se nađe na bilo koji način u reprezentaciji

Savo je preporodio Partizan

U jednoj od najslabijih Partizanovih sezona u protekloj deceniji, Milošević je stigao kao pravi spas i novom energijom doprineo je da za vrlo kratko vreme crno-beli postanu i više nego konkurentni “večitom rivalu”, što se odrazilo i kroz osvajanje Kupa Srbije nasred “Rajka Mitića”.

Foto: FK Partizan

Nisu mu navijači zaboravili to, ali takođe, nisu ni poraz od Vojvodine sledeće sezone u finalu istog takmičenja… Ipak, u prilog ovoj tezi da je zaista unapredio Partizan, govori i činjenica da su iz uprave kluba molili Sava da se predomisli poslednjih dana avgusta kada je odlučio da podnese ostavku. Forsiranje mladih igrača je takođe svakako jedna od pozivnijih ideja dok je bio šef stručnog štaba srpskog tima.

Milošević ima kratak fitilj

Sećamo se pripremnih utakmica na kojima je Savo često gubio konce i reagovao najburnije što je mogao zbog sudijskih odluka ili startova protivničkih igrača nad njegovim izabranicima. U tim situacijama jeste delovao zaštitnički, povlačio je ekipu sa terena zbog svega toga, ali, kada bi svaki trener tako reagovao – onda niko iz preventivnih razloga ne bi ni želeo da igra pripremne mečeve.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Ipak, Savov karakter može doneti i prednosti u reprezentaciji, koja je svakako dijametralna suprotnost u odnosu na rad u klubu. Energija, preduzimljivost, način vođenja tima, učestvovanje, sve je to neophodno srpskom državnom timu. A, u poslednje vreme, bili smo isuviše mirni na terenu i dosta puta se dešavalo da se gosti osećaju baš lagodno u Srbiji. Ne može tako. Kad igra reprezentacija – mora da se zna ko je domaćin (bre), a utisak je da bismo pod Savom mogli dobiti tu crtu. Da nas se plaše.

Autoritet svojom pojavom

Zbog svega što je uradio u igračkoj karijeri, Milošević zaista svojom pojavom deluje kao pravi autoritet. Uz to kada uvežemo njegov karakter, dolazimo do jedne ličnosti čija harizma uz liderske sposobnosti čini veoma poštovanim budućeg selektora.

Foto: FK Partizan

I na tu kartu mogao bi da igra, jer je poslednjih godina atmosfera u svlačionici izuzetno poljuljana, ne zna se “ko pije, a ko plaća”: ne zna se ko je podređen a ko nadređen. E, možda Milošević uspe da zavede u red fudbalere koji imaju mnogo bolje mišljenje o sebi nego što po kvalitetu to i zaista jesu.

Rizik kao sa Krstajićem

Ono što bi verovatno na “prvu loptu” moglo najviše da se zameri Miloševiću, jeste ono što se najviše uzimalo kao problem i kod Mladena Krstajića – trenersko neiskustvo.

Foto: Starsport

Doduše, Savo je ipak prošao već dosta toga sa Partizanom koji mu je bio prvi klub u trenerskoj karijeri, pa će ostati zanimljivo da se isprati je li on dovoljno stručan da predvodi reprezentaciju. Jer, govorilo se već i u Partizanu često – Milošević je tu da uspostavi disciplinu, kontroliše ekipu, vodi je, a onaj stručni deo odrađivao je već pomenuti Đuričić… Bude li krenulo loše odmah na startu, nema sumnje da će Milošević proći kao Krstajić i da će mu se najviše zamerati što nema dovoljno jak trenerski CV.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ipak, pojavile su se neke informacije kako još uvek nije sve definitivno zaključeno. U svakom slučaju, Savo Milošević deluje kao najbliži selektorskoj funkciji.

Pred reprezentacijom Srbije je veoma važan period, krajem januara ide se na američku turneju na kojoj će nastupiti isključivo igrači iz domaćeg prvenstva. U Sjedinjenim Američkim Državama trebalo bi da se sastanemo sa domaćinom i sa Dominikanskom Republikom.

Nakon toga, okrenućemo se kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, gde će nam rivali biti Portugal, Irska, Azerbejdžan i Luksemburg… Ovi izazovi, čekaju nas već od marta, kada će 24. u Srbiji gostovati prvo Irska, pa četiri dana kasnije Portugal, dok će prvi meč na strani izabranici novog selektora odigrati 30. 3. u Bakuu protiv Azerbejdžana.

FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Biće teško, ali kada je pa i bilo lako po naš državni tim kada je ostvarivao velike rezultate?

Plasman na Svetsko prvenstvo bi svakako bio veliki, ali polako, čelnici Fudbalskog saveza Srbije su po ko zna koji put pritisli “restart”

Autor: A. A.

Novi preokret oko selektora: Nije sve gotovo, pojavilo se još jedno ime – bivši trener Zvezde! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. OVO BI BIO NOV PROMAŠAJ KOKEZE I POLTRONA OKO NJEGA, PRVO KRSTAJIĆ PA SADA NE DAJ BOŽE MILOŠEVIĆ I ĐURČIĆ, ONI NE BI MOGLI DA VODE NI GVINEJU BISAO. MORA TRENER DA SE DOKAŽE U TOM POSLU DA BI BIO SELEKTOR SVOJE ZEMLJE JER JE TO VRHUNAC KARIJERE

    Odgovori

Ostavite komentar